Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ο «πνιγμός» του ναυάρχου Εκτύπωση E-mail
14.03.08
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει βρεθεί για ακόμη μία φορά η φυλλορροούσα κυβέρνηση Μπους μετά την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom), ναυάρχου Ουίλιαμ Φάλον, για τον οποίο το περιοδικό «Εσκουάιρ» έγραψε ότι είναι ο «ισχυρότερος άνθρωπος μεταξύ της κυβέρνησης Μπους και ενός πολέμου στο Βόρειο Ιράκ».
Η παραίτηση Φάλον έγινε δεκτή και ο Λευκός Οίκος προσπαθεί τώρα να πείσει τον Τύπο ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στο επιτελείο που χειρίζεται τους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Ταυτοχρόνως δέχεται πυρά από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μπους για δημοκρατικό έλλειμμα αφού δεν ανέχεται ανεξάρτητες (πέραν της γραμμής του Λευκού Οίκου) φωνές στους κόλπους της.

Ο Φάλον έκλεισε μόλις 14 μήνες στη διοίκηση της Centcom. Την είχε αναλάβει όταν ο πρόεδρος Μπους αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική το Ιράκ, αυξάνοντας τη στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Υπεύθυνος για Ιράκ - Αφγανιστάν

Η Κεντρική Διοίκηση έχει την ευθύνη και του πολέμου στο Αφγανιστάν. Και στα δύο μέτωπα η κυβέρνηση Μπους ισχυρίζεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα. Ο Φάλον είναι εξαιρετικός αξιωματικός. Μάλιστα, είναι ο πρώτος ναύαρχος που τοποθετήθηκε ποτέ διοικητής στην Κεντρική Διοίκηση. Αλλά ποτέ δεν έκρυψε τη διαφωνία του ότι δεν πρέπει να γίνει πόλεμος με το Ιράν και πως η κρίση πρέπει να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα. Το «Εσκουάιρ», όμως, έγραψε ότι πρακτικά είναι ο μόνος άνθρωπος που αντιστέκεται στο να γίνει πόλεμος με το Ιράν.

Διαφωνούσε για το Ιράν

Ετσι, η κυβέρνηση έπρεπε χθες να διαψεύσει και ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει επίθεση στο Ιράν, αλλά και ότι υπάρχουν διαφωνίες στο επιτελείο που χειρίζεται τους πολέμους και την εξωτερική πολιτική. Ο Φάλον διέψευσε ότι υπάρχουν διαφωνίες. Εξέφρασε, όμως, τη λύπη του γιατί δημιουργήθηκε η αίσθηση πως υπάρχουν διαφωνίες και αυτό σε «μια κρίσιμη στιγμή εμποδίζει τις προσπάθειες στην περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης», είπε.

Ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έσπευσε να κλείσει τρύπες. Διέψευσε ότι αλλάζει η πολιτική στη Μέση Ανατολή. Χαρακτήρισε γελοίο τον ισχυρισμό του «Εσκουάιρ» ότι η παραίτηση ανοίγει τον δρόμο για κήρυξη πολέμου στο Ιράν. Επλεξε το εγκώμιο του Φάλον, είπε ότι «με δισταγμό και λύπη» δέχτηκε την παραίτηση και ότι δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος με τις ικανότητές του.

Ο ομιλών, διώκεται

Αλλά αν έτσι είναι τα πράγματα και όντως ο εξαίρετος αξιωματικός παραιτήθηκε για την αίσθηση που δόθηκε περί διαφωνιών, τότε δεν γίνεται δεκτή η παραίτηση γιατί αλλιώς δικαιώνονται οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι λένε ότι αποπέμπεται όποιος λέει ελεύθερα τη γνώμη του στον Λευκό Οίκο, η εκπρόσωπος του οποίου, Ντάνα Περίνο, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες ότι πνίγονται οι διαφωνίες.

Ετσι κι αλλιώς, είναι εξαιρετικά σπάνιο υψηλόβαθμος αξιωματικός να παραιτείται τόσο σύντομα και εν καιρώ πολέμου. Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να ερευνήσει την «παραίτηση» η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1428&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote