Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τριπλή πρόταση για ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
12.03.08

Μέσα σε βαρύ κλίμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή πτώση του κόμματος και τα στελέχη του εμφανίζονται απαισιόδοξα, αρχίζει αύριο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος και το χαρακτήρισε ως «το πρώτο βήμα στην πορεία ανασυγκρότησής του».

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα στην έξοδο από την κρίση και να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τρεις κατευθύνσεις

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη ιδέες και προτάσεις τόσο γι' αυτά που πρέπει να γίνουν στο συνέδριο όσο και για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα μετά από αυτό. Σύμφωνα με όσα είπαν τα περισσότερα μέλη του οργάνου:

* Πρέπει να αποκατασταθεί στην πράξη η ενότητα του κόμματος, η οποία διαταράχτηκε από τη διαδικασία εκλογής αρχηγού τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στελέχη πρέπει να συμμετέχουν στα όργανα λήψης αποφάσεων, χωρίς αποκλεισμούς. Μόνο έτσι μπορεί να κλείσει το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει, όπως είπαν, στον κόσμο του κόμματος.

* Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

* Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση της ηθικής κρίσης της πολιτικής και να προσπαθήσει να συνδεθεί με τα νέα κοινωνικά κινήματα.

«Μεταλλάσσεται»

Ολα αυτά, πάντως, πρέπει να γίνουν μέσα σε κακό για το κόμμα πολιτικό κλίμα. Η τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει νέα μεγάλη «βουτιά» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπολείπεται πλέον της Ν.Δ. περισσότερο από έξι μονάδες. Ταυτόχρονα, επιφανή στελέχη του περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση. Για «αρχηγικό ΠΑΣΟΚ, που μεταλλάσσεται σε Ενωση Κέντρου Αξιωματούχων» κάνει λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Φτάσαμε στο αμήν» λέει σε συνέντευξή του (στα «Νέα») και αναφέρεται σε κάποια στελέχη που «θέλουν να μετατρέψουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε Σοφοκλή Βενιζέλο της παράταξης».

Οι διαπιστώσεις αυτές του κ. Σκανδαλίδη προκάλεσαν δυσαρέσκεια στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία θεωρεί ότι επιδεινώνουν κι άλλο την κατάσταση την παραμονή του συνεδρίου. «Δεν έκανα εγώ αυτές τις δηλώσεις, ρωτήστε τον κ. Σκανδαλίδη» είπε εμφανώς ενοχλημένος ο εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης. Εγώ δεν ξέρω κανέναν από το ΠΑΣΟΚ που θέλει να το μετατρέψει σε Ενωση Κέντρου και τον Παπανδρέου σε Σοφοκλή Βενιζέλο» είπε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος (στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»). «Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη ώστε το συνέδριο να λειτουργήσει πολιτικά. Αυτό είναι σημαντικό και όχι η μάχη των μηχανισμών», είπε η Μαρία Δαμανάκη.

«Ενεργοποίηση»

Σήμερα αμφισβητείται η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει πόλος διακυβέρνησης, είπε ο Παντελής Οικονόμου, παρουσιάζοντας τις θέσεις των «Ελλήνων Σοσιαλιστών» για το συνέδριο του κόμματος. Ως «φάρμακο» προτείνει «την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα».

Οπως είπε ο κ. Οικονόμου, το πρώτο θέμα του διαλόγου στο συνέδριο πρέπει να είναι η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και η αμφισβήτηση της δυνατότητάς του να κυβερνήσει. «Τα τελευταία 15 χρόνια έχασε το ένα τέταρτο της δύναμής του» πρόσθεσε. Τόνισε ότι «η επιδίωξη του κατεστημένου να συντηρήσει την πορεία φθοράς του τόπου με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. δεν περνά». Και κατέθεσε «σχέδιο κοινού προγράμματος για δυνατότητα διακυβέρνησης με προοδευτικό προσανατολισμό».

Γιάννος κατά Γιώργου

Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου καταλογίζει στον Γιώργο Παπανδρέου «αρχηγική αυθαιρεσία άνευ προηγουμένου, προαγωγές στελεχών χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο και απουσία σαφούς πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος τα τελευταία χρόνια». Και πρόβλεψε ότι η πτώση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί, κάνοντας κι αυτός παρομοίωση με την Ενωση Κέντρου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1427&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote