Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανησυχία για την άνοδο του ευρώ
Ανησυχία για την άνοδο του ευρώ Εκτύπωση E-mail
12.03.08
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το βράδυ της Τετάρτης το Ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο είναι ένα προς 1,5570.
Επαγρυπνεί η ευρωζώνη

Ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι "επαγρυπνεί" στο θέμα της πολύ υψηλής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία για πρώτη φορά διαμορφώθηκε άνω και του 1,55 δολαρίου.

Στην αγορά του Λονδίνου το απόγευμα, πρώτη φορά το ευρώ πέρασε τον "Ρουβίκωνα" του 1,55 δολαρίου, διαμορφώνοντας τη διμερή ισοτιμία στο 1,5514 δολάριο...

"Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αναφορικά με τις διαμορφούμενες ισοτιμίες παραμένουμε σε επαγρύπνηση", τονίστηκε από τον αξιωματούχο. "Πρέπει να αντανακλούν τα θεμελιώδη μεγέθη των αντίστοιχων οικονομιών τα νομίσματα, το έχουμε δηλώσει ευθέως δημόσια κατ' επανάληψιν αυτό", υπογράμμισε.

Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε σήμερα ότι κατά την επικείμενη "εαρινή" σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι ηγέτες της θα διατυπώσουν "την ανησυχία τους", για την σε "βάρος" του δολαρίου ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Αναφερόμενος στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, ότι οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ πρέπει να συμμετέχουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, ο κ. Γιούνκερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι "πρόκειται για έναν διάλογο που, όμως, δεν στερείται παγίδων".

Χαρακτήρισε εξάλλου πλασματικό το δίλημμα "αντιπληθωριστική πολιτική" ή "πολιτική υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης". "Και τα δύο μπορεί να γίνονται ταυτοχρόνως", σημείωσε.

"Πολιτική παγίδα" χαρακτήρισε ο ίδιος τον στόχο η ευρωζώνη να αποτελεί ισχυρό "πολιτικό πόλο" την ώρα όμως που η αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν έχει προς το παρόν κυρωθεί απ' όλα τα μέλη. "Δεν πρέπει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να δίνουμε την αίσθηση ότι δεν ρυθμίσαμε σωστά την διαλεκτική σχέση Οικονομίας και Πολιτικής", σημείωσε.

Ο σχετικά νέος Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στην αρχή του τρέχοντος μηνός επισήμανε ότι το "υπερτιμημένο ευρώ" είναι απόρροια της "πανίσχυρης ΕΚΤ" που δεν έχει σήμερα το αντιστάθμισμά της στο πολιτικό πεδίο...

Σχετικώς ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι οι εργασίες και η αποστολή του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εντούτοις δεν εδράζονται, απολύτως, σε ένα νομικό υπόβαθρο. "Μάς διακρίνουν πολύ λιγότερο από την ΕΚΤ" είπε σήμερα, με τρόπο λίγο αυτοσαρκαστικό, ο κ. Γιουνκέρ, ιδίως όπως υπογράμμισε "στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας".


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1426&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote