Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην "ανοίξουν" τα έγγραφα για την εισβολή στο Καπιτώλ
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην "ανοίξουν" τα έγγραφα για την εισβολή στο Καπιτώλ Εκτύπωση E-mail
24.12.21

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην "ανοίξουν" τα έγγραφα για την εισβολή στο Καπιτώλιο Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν την Πέμπτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να μην δοθούν τα αρχεία του Λευκού Οίκου στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Σημειώνεται ότι δύο εβδομάδες νωρίτερα ένα κατώτερο δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ πως τα εν λόγω αρχεία προστατεύονται από το "εκτελεστικό προνόμιο”, ένα νομικό δόγμα βάσει του οποίου ορισμένες επικοινωνίες του Λευκού Οίκου μπορούν να παραμείνουν εμπιστευτικές.


Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε αρνηθεί να επικαλεστεί το εκτελεστικό προνόμιο επί των επίμαχων εγγράφων, ενώ και η ειδική επιτροπή αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Τράμπ.

Τον προηγούμενο μήνα, ένας ομοσπονδιακός περιφερειακός δικαστής απεφάνθη κατά του αιτήματος Τραμπ, επισημαίνοντας ότι η στάση του "φαίνεται να βασίζεται στην άποψη ότι η εκτελεστική εξουσία ‘υπάρχει στο διηνεκές’... αλλά ο πρόεδρος δεν είναι βασιλιάς, και ο ενάγων δεν είναι πρόεδρος”.


Όσον αφορά τη διαφορετική άποψη μεταξύ του νυν και των πρώην προέδρων, "η άποψη του νυν προέδρου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα”, ανέφερε στην απόφασή της η δικαστής Tanya Chutkan.

Ο Τραμπ άσκησε έφεση στο Αμερικανικό Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια, το οποίο επικύρωσε την απόφαση της Chutkan.

Ο Μπάιντεν "και το Νομοθετικό Τμήμα έχουν επιδείξει εθνικό ενδιαφέρον για το θέμα και έχουν επισημάνει την επείγουσα ανάγκη για ταχεία αποκάλυψη αυτών των εγγράφων”, ανέφερε η απόφαση επιτροπής τριών δικαστών του περιφερειακού δικαστηρίου.


www.capital.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14253&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote