Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο α-πολιτικός κύριος Τσιόδρας
Ο α-πολιτικός κύριος Τσιόδρας Εκτύπωση E-mail
20.12.21

Οταν μια μελέτη παραδίδεται στο «ανώτατο επίπεδο», αυτό στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από τον πρωθυπουργό της χώρας. Στην εξόχως προβληματική δήλωσή του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δεν επιβεβαίωσε, πάντως, σε καμία περίπτωση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι δήθεν δεν την έχει ο Κ. Μητσοτάκης

Επιπλέον ο Σ. Τσιόδρας δεν διέψευσε τον καθηγητή Λύτρα, ότι η έκθεση είχε παραδοθεί από τον Μάιο. Τι έκανε λοιπόν; Ζήτησε ενότητα (σε ποια βάση όμως;) και δήλωσε τη λύπη του που η μελέτη του για τις ΜΕΘ γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, πιστός στην επικίνδυνη, κατά τη γνώμη μου, πεποίθηση και αφήγηση πως «άλλο πολιτική και άλλο επιστήμη».


Ο ίδιος επέλεξε στο πρώτο κύμα της πανδημίας να υπηρετήσει τον ρόλο που του ανατέθηκε από την κυβέρνηση περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως επιστήμονας. Θυμίζουμε τη verbatim αναπαραγωγή των κυβερνητικών θέσεων για την ατομική ευθύνη των πολιτών, ενώ έφτασε να ισχυριστεί πως «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς». Αραγε αυτό ήταν επιστημονική άποψη; Ή ήταν επιστημονική η άποψη του κυρίου Μαγιορκίνη, ότι τα περισσότερα παιδιά στην τάξη δεν φέρνουν περισσότερα κρούσματα;


Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως σήμερα δεν λυπάται ο ίδιος για το ότι η άκρως σημαντική –όχι για την αντιπολίτευση, αλλά για την κοινωνία– μελέτη του μαζί με τον καθηγητή Θ. Λύτρα δεν αξιοποιείται για να γίνουν νέες ΜΕΘ, κυρίως να εξοπλιστούν με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό ή να αμβλυνθούν οι ανισότητες Αθήνας - επαρχίας.

Η πραγματική θλίψη όλων μας είναι όταν εργαλειοποιείται από την ανάποδη και ουδετεροποιείται η επιστήμη στην προσπάθεια συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών. Το γεγονός ότι ο ίδιος κάνει ότι δεν βλέπει τις πολιτικές προεκτάσεις της δικής του έρευνας (και της κάθε έρευνας), φανερώνει τον εγκλωβισμό του και ως πολιτικού όντος και ως επιστήμονα. Γιατί είτε το θέλει είτε όχι, διατηρεί και τις δύο αυτές ιδιότητες. Το θέμα είναι τι κάνεις και για ποιον.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14249&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote