Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σαρωτική νίκη Εκτύπωση E-mail
12.03.08
Στις 22 Απριλίου, οι δύο "μονομάχοι" των Δημοκρατικών θα αναμετρηθούν στην Πενσυλβάνια για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος.

Στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Μισισίπι, ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο γερουσιαστής του Ιλινόι είχε ήδη φύγει από την Πολιτεία πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες και είχε ξεκινήσει την περιοδεία του προς την Πενσυλβάνια.

O Μπάρακ Ομπάμα απέσπασε την 29η νίκη του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην πολιτεία του Μισσισίπι , λαμβάνοντας το 60,7% των ψήφων έναντι 37,1% της Χίλαρι Κλίντον, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων. Οι 33 εκλέκτορες της πολιτείας μοιράζονται αναλογικά στους δύο μονομάχους.

Μετά τη νίκη του αυτή, ο Ομπάμα διαθέτει 1.596 εκλέκτορες για το συνέδριο των Δημοκρατικών και η Χίλαρι Κλίντον 1.484. Για την εξασφάλιση του χρίσματος απαιτούνται 2.025 εκλέκτορες.

Οι 42 ημέρες που απομένουν μέχρι τις επόμενες προκριματικές είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, από εκλογές σε εκλογές, από τις 3 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν οι αναμετρήσεις στην μικρή μεσοδυτική Πολιτεία Αϊόβα.

Μετά την αποκαλούμενη "Σούπερ Τρίτη", ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, σχεδόν εξασφάλισε το χρίσμα του κόμματός του και την περασμένη εβδομάδα έβγαλε εκτός μάχης τον μοναδικό του αντίπαλο, Μάικ Χάκαμπι. Για τους Δημοκρατικούς όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Τώρα, με μόνο οχτώ από 50 Πολιτείες να απομένουν να ψηφίσουν, τον Ομπάμα και την Κλίντον χωρίζουν περίπου 130 εκλέκτορες από τους 3.000 και πλέον. Για να κερδίσει, ο υποψήφιος χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη 2.025 εκλεκτόρων μέχρι το συνέδριο του κόμματος, τον Αύγουστο, στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ο 46χρονος Ομπάμα έχει πολύ δουλειά να κάνει αν επιθυμεί μια νίκη στην Πενσυλβάνια. Η 60χρονη Κλίντον, η οποία έχει οικογενειακούς δεσμούς στην ανατολική αυτή Πολιτεία, προηγείται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η πρώην Πρώτη Κυρία θα μπορούσε να βρεθεί εκτός κούρσας, αν δεν διατηρήσει αυτό της το προβάδισμα στις 22 Απριλίου.

Η Κλίντον, ο Ομπάμα και οι υποστηρικτές τους έχουν επιδοθεί σε έναν "μαραθώνιο" ανταλλαγής προσωπικών χτυπημάτων τις τελευταίες εβδομάδες κι αυτός ο αναβρασμός- φοβούνται στελέχη των Δημοκρατικών- μπορεί να οδηγήσει τον ρεπουμπλικανό Μακέιν στο Λευκό Οίκο, στις 4 Νοεμβρίου.

Ο 46χρονος Ομπάμα, ο μοναδικός μαύρος γερουσιαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέσπασε μάλιστα το 91% των ψήφων των μαύρων, σύμφωνα με το CNN. Αντίθετα, το 69% των λευκών ανδρών ψηφοφόρων της πολιτείας και το 74% των λευκών γυναικών ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον, όπως επίσης και το 56% των εκλογέων άνω των 65%.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι ότι οι οπαδοί της Κλίντον σε ποσοστό 72% δηλώνουν ότι "δεν θα είναι ικανοποιημένοι" αν ο Ομπάμα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ το 55% των ψηφοφόρων του Ομπάμα δηλώνουν το ίδιο για την Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το CNN.

Η αναμέτρηση ωστόσο σημαδεύτηκε από μία έντονη πολεμική των δύο στρατοπέδων στο θέμα του ρατσισμού. H συνεργάτης της κ.Κλίντον και πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζέραλντιν Φεράρο άφησε να εννοηθεί μιλώντας σε εφημερίδα της Καλιφόρνιας ότι ο Ομπάμα προηγείται επειδή είναι μαύρος. "Αν ο Ομπάμα ήταν λευκός δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα, όπως επίσης αν ήταν γυναίκα.Είναι σε αυτή τη θέση επειδή είναι αυτός που είναι", τόνισε η Φεράρο.

Η Χίλαρι Κλίντον τόνισε πάντως ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις της Φεράρο, η οποία ανήκει στο οικονομικό επιτελείο της.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι απόψεις της Φεράρο "δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό κόμμα"...."Όποιος γνωρίζει την ιστορία αυτής της χώρας ξέρει ότι τέτοιες απόψεις είναι γελοίες " σημείωσε ο γερουσιαστής του Ιλινόις.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ ζήτησε πάντως να απομακρυνθεί η Φεράρο από το επιτελείο της Χίλαρι.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1421&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote