Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ξέφρενο ράλι Εκτύπωση E-mail
11.03.08
Ο μαύρος χρυσός διαψεύδοντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα πότε θα σταματήσει το ράλι ανόδου, που -σύμφωνα με τους αναλυτές- είναι αδικαιολόγητο. Αντίθετη πορεία ακολουθεί το δολάριο, κατέγραψε σήμερα νέα πτώση έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της κρίσης στη παγκόσμια οικονομία. Τα 109,59 δολάρια το βαρέλι άγγιξε, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, σημειώνοντας νέα ύψη ρεκόρ, ενώ η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε προς στιγμήν στα 105,41 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του προθεσμιακού συμβολαίου στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, μετά τη νέα εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος Επίτροπος για τα Οικονομικά θέματα, απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη δράση, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ελεύθερη πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το συνεχιζόμενο ράλι του μαύρου χρυσού, αλλά παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να αναστρέψει το κλίμα.

Οι επιπτώσεις από την κούρσα των τιμών του αργού φάνηκαν αμέσως στον εγχώριο πληθωρισμό που μετρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας και λόγω του εισαγόμενου προβλήματος. Βασικά αγαθά και υπηρεσίες πήραν "φωτιά", καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλύουν στην κατανάλωση το κόστος των αυξήσεων στα καύσιμα. Στο υπουργείο Οικονομίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα πρόσθετα βάρη λόγω του ακριβού πετρελαίου που ροκανίζει την ανάπτυξη και φορτώνει τον προϋπολογισμό με επιπλέον λογαριασμούς.

Έντονες οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

 

Σε ανοδική τροχιά έχουν τεθεί και οι τιμές του χρυσού, αργύρου, της πλατίνας και του παλλάδιου. Σε νέα ιστορικά ρεκόρ εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου η νέα πτώση του δολαρίου, παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα κάτω, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, την εκτίμησή της για την παγκόσμια ζήτηση φέτος. Ωστόσο, η Υπηρεσία, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις 30 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι "διανύουμε μια περίοδο υψηλών τιμών του πετρελαίου". Όπως τόνισε ο αναλυτής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Λόρενς Ιγκλς, "η πιο εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη", ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ και οι "υψηλές τιμές του πετρελαίου" έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, αλλά η ζήτηση "εξακολουθεί να αυξάνει στις αναπτυσσόμενες χώρες". Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η ζήτηση πλέον για πετρέλαιο, το 2008, θα ανέλθει σε 87,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 2% περισσότερα από ό,τι το 2007, ενώ η εκτίμησή της, τον προηγούμενο μήνα έκανε λόγο για 87,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,69 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 109,59 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 105,41 δολάρια, κερδίζοντας 1,25 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

Σύμφωνα με τον αναλυτή στην Bansei Securities, Τακέντα Μακότο, "τα hedge funds ρευστοποιούν μετοχές και αγοράζουν εμπορεύματα, ιδιαιτέρως πετρέλαιο και χρυσό, λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου". Το ενδιαφέρον τώρα των επενδυτών στρέφεται στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ που θα γνωστοποιήσει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ αναμένουν αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαρτίου, των αποθεμάτων αργού κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά μείωση των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και μείωση, για πρώτη φορά στις τελευταίες 18 εβδομάδες, των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 500.000 βαρέλια).

Διεθνείς αγορές

 

Την πρόθεσή τους να ρίξουν "φρέσκο χρήμα" στις χρηματαγορές, ανακοίνωσαν σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κλίματος οικονομικής εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε κινήσεις για την τροφοδότηση της αγοράς με 200 δισ. δολάρια, ενώ το ίδιο ποσό είχε διαθέσει και την προηγούμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα. Οι κινήσεις της Fed ενισχύθηκαν και από παρόμοιες κινήσεις εκ μέρους της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών της Ελβετίας και του Καναδά. Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ θα δανείσει στις τράπεζες 15 δισ. δολάρια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πρόσφερε 20 δισ. δολάρια. Εξάλλου έξι και τέσσερα δισ. δολάρια θα διαθέσουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Καναδά αντίστοιχα. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τις αναδυόμενες αγορές της UniCredit στη Βιέννη, Martin Blum, σημείωσε πως "σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η Fed και οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο πρόσφεραν αυτό που όλοι χρειάζονται και αυτό είναι το ρευστό.
Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν πάντως τα χρηματιστήρια τη νέα συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ρευστότητας. 


ERT

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1417&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote