Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ηρωική» έξοδος από την κρίση και σύγκρουση με τα συνδικάτα
«Ηρωική» έξοδος από την κρίση και σύγκρουση με τα συνδικάτα Εκτύπωση E-mail
11.03.08

Τη μετωπική σύγκρουση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους- τις συντεχνίες και τα «ρετιρέ» κατά το Μαξίμου- επιλέγει συνειδητά η κυβέρνηση, αφού στο εσωτερικό της επικρατεί η άποψη πως από αυτή την αντιπαράθεση θα υπάρξουν οφέλη για την ίδια, καθώς εκτιμάται πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίδειξη αποφασιστικότητας και τη διακοπή της παρατεταμένης περιόδου φθοράς.

Αποτέλεσμα της εκτίμησης αυτής ήταν και οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος όχι μόνο πήρε πάνω του τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ανέλαβε προσωπικά το πολιτικό κόστος, αλλά και επιτέθηκε ευθέως κατά των «προνομιούχων» που αντιδρούν εις βάρος των συμφερόντων των πολλών.

Συνομιλητές του Κ. Καραμανλή πιστεύουν πως «η αναπόφευκτη σύγκρουση για το ασφαλιστικό, στο τελικό ισοζύγιο θα αποφέρει κέρδη για την κυβέρνηση, αφού ο συντηρητικός και μεσαίος χώρος στον οποίο απευθύνεται η ΝΔ όχι μόνο δεν επιθυμεί την οξύτητα, αλλά και αντιδρά όταν προνομιούχες ομάδες εργαζομένων διεκδικούν με ακραίους τρόπους τα κεκτημένα τους».

Μετά τα Σκόπια
Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμιζε ότι «μετά την αποφασιστική στάση που κρατήσαμε στην υπόθεση των Σκοπίων και η οποία βρήκε ανταπόκριση στη συνείδηση της κοινής γνώμης, πρέπει να δείξουμε την ίδια στιβαρότητα και στο ασφαλιστικό». Μόνο έτσι, επισήμανε, «θα ανακτήσουμε την εικόνα της αποφασιστικής κυβέρνησης που δεν διστάζει, όπως έκανε με τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, να συγκρουστεί με συμφέροντα για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ετσι και σε αυτή τη λογική επιλέχθηκε η κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους απεργούς της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ ( 27,54€ -1,64%) καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο «κοινωνικός αυτοματισμός» θα λειτουργήσει εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί η απεργία στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής αποφασίστηκε το βάρος της αντιπαράθεσης (και στα τηλεοπτικά παράθυρα) με τους συνδικαλιστές να το αναλάβουν όχι υπουργοί ή βουλευτές, αλλά στελέχη της ΝΔ που εκλέγονται και εκπροσωπούν ευρύτερους επαγγελματικούς χώρους που «θίγονται» από τις κινητοποιήσεις. Η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και απέναντι στους απεργούς- εργαζόμενους στην καθαριότητα, όταν το πρόβλημα με τα σκουπίδια θα αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως αισθητό στους πολίτες.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια επίδειξης πυγμής απέναντι στους εργαζόμενους κρατά- προς το παρόν εν υπνώσει- και το χαρτί της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας και την έκδοση πορίσματος για τις ευθύνες σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος.

Παρέμβαση
Η εν λόγω παρέμβαση προκάλεσε την οξύτατη επίθεση του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγόρησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά ότι βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Ο υπεύθυνος του Τομέα Διοίκησης- Δικαιοσύνης του πολιτικού συντονιστικού οργάνου Ντ. Ρόβλιας σε δήλωσή του υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ για να καταστείλει την απεργία της ΔΕΗ, χρησιμοποιεί ξανά τον γνωστό ανεξάρτητο εισαγγελέα κ. Σανιδά, ο οποίος αναφερόμενος- μεταξύ άλλων- σε θέματα απολύτως άσχετα με τις αρμοδιότητές του, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία». Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω αυτού, τόνισε ο κ. Ρόβλιας, «να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους- απεργούς και να ποινικοποιήσει όχι μόνο την απεργία, αλλά και την ίδια την πολιτική ζωή του τόπου. Η κυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε το δικαίωμα στην απεργία και είναι γι αυτό υπόλογη».

Η τακτική της σύγκρουσης με τους απεργούς- αν και αποτελεί προσωπική επιλογή του Κ. Καραμανλή- προκαλεί ανησυχία σε κάποια κυβερνητικά στελέχη, αλλά οξύτατες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, έλεγε χθες υπουργός της κυβέρνησης, αφού «σε κάθε μετωπική υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές και η κυβέρνηση, μετά τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, δεν έχει περιθώρια για άλλες απώλειες». Ταυτόχρονα η κόντρα μεταξύ της ΔΑΚΕ και της Ρηγίλλης φτάνει σε οριακά επίπεδα ρήξης. Χαρακτηριστικό της εσωκομματικής έντασης που επικρατεί το επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής, όταν στελέχη της συνδικαλιστικής παράταξης κατηγόρησαν ευθέως την κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματός τους πως επιδιώκουν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό στη ΔΕΗ.

Ανησυχία για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

 

 

Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλούν στο Μαξίμου τα ευρήματα και νέων δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν και παγιώνουν το κλίμα αμφισβήτησης του δικομματισμού και επιτείνουν τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Αν και κάποιοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επικαλούμενοι την αύξηση της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ, ο προβληματισμός είναι πλέον διάχυτος, αφού η σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλά ποσοστά καθιστά μάλλον αδύνατη την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Με αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες φέρουν τον Κ. Καραμανλή να αποκλείει οποιαδήποτε σκέψη για πρόωρες εκλογές πριν από τον Μάρτιο του 2009, οπότε και λήγει το 18μηνο από τις προηγούμενες και εντός του οποίου οι εκλογές γίνονται υποχρεωτικά με λίστα. Στο διάστημα αυτό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και εφόσον αυτό συμβεί δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προκήρυξη εκλογών τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2009.

Στην περίπτωση δε που δεν υπάρξει αυτοδυναμία η κυβέρνηση θα έχει τη λύση των «δίδυμων» εκλογών (μαζί με τις ευρωεκλογές) και με τη χρήση του νέου εκλογικού νόμου.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1413&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote