Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μελέτη: Η προστασία από τα εμβόλια Pfizer και Moderna ίσως διαρκεί για χρόνια Εκτύπωση E-mail
29.06.21

meleti-i-prostasia-apo-ta-emvolia-pfizer-kai-moderna-isos-diarkei-gia-chronia-561414310 Αυξάνονται τα στοιχεία ότι οι περισσότεροι που έχουν ανοσοποιηθεί με εμβόλια mRNA ίσως να μην χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις

 

 

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech και της Moderna προκαλούν μια ανθεκτική ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό που είναι πιθανό να προσφέρει προστασία κατά του κορωνοϊού για χρόνια, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες.

 

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε προστεθούν σε αυξανόμενα στοιχεία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανοσοποιηθεί με τα εμβόλια mRNA ίσως να μην χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός και τα παραλλαγμένα στελέχη του, δεν θα εξελιχθούν πολύ περισσότερο από τις τωρινές μορφές τους – κάτι που δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί.


Τα άτομα που είχαν αναρρώσει από Covid προτού εμβολιαστούν, είναι πιθανό να μην χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις ακόμη και αν εμφανιστεί κάποια σημαντική παραλλαγή του ιού.

 

«Είναι καλό σημάδι το πόσο ανθεκτική είναι η ανοσία που χτίζεται από αυτό το εμβόλιο», ανέφερε ο Αλί Ελεμπέντι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σέιντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η μελέτη δεν συμπεριελάμβανε το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Johnson & Johnson, αλλά ο Δρ. Ελεμπέντι εκτιμά πως η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί το εν λόγω σκεύασμα θα είναι λιγότερο ισχυρή σε βάθος χρόνου σε σχέση με αυτή που επιφέρουν τα εμβόλια mRNA.



Τον προηγούμενο μήνα, ο Δρ. Ελεμπέντι και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι στα άτομα που είχαν περάσει Covid, τα ανοσοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό παρέμειναν στον μυελό των οστών για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση. Επιπλέον, μελέτη άλλης ομάδας ειδικών έδειξε ότι τα λεγόμενα «κύτταρα μνήμης Β» εξακολουθούσαν να ωριμάζουν και να ισχυροποιούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

 

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές προχώρησαν στην υπόθεση ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, ίσως και για μια ολόκληρη ζωή, σε άτομα που μολύνθηκαν και ύστερα εμβολιάστηκαν. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές αν ο εμβολιασμός μπορεί από μόνος του (δηλ. χωρίς να έχει προϋπάρξει νόσηση) να επιτύχει μια τόσο μακροχρόνια επίδραση.


Μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό, μια εξειδικευμένη δομή που ονομάζεται βλαστικό κέντρο, σχηματίζεται στους λεμφαδένες.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14126&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote