Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Δεύτερη θητεία για τους Ισπανούς Σοσιαλιστές Εκτύπωση E-mail
11.03.08
«Καθαρή νίκη» χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις εκλογές της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το τρίτο καλύτερο στην ιστορία του PSOE.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε το 43,64% των ψήφων και 169 από τις 350 έδρες στη Βουλή. Το αποτέλεσμα, παρότι δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνει στους Σοσιαλιστές πέντε περισσότερες έδρες από αυτές που κατείχαν στην απερχόμενη Βουλή. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η νίκη των Σοσιαλιστών στη Χώρα των Βάσκων, όπου απέσπασαν το 38% των ψήφων για να αναδειχθούν -πρώτη φορά- σε πρώτο κόμμα.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι βελτίωσε επίσης τη θέση του, αποσπώντας το 40,12% των ψήφων και 153 έδρες, πέντε περισσότερες απ ότι στις εκλογές του 2004. Τα μικρότερα κόμματα υπέστησαν σημαντικές απώλειες με εξαίρεση το κόμμα Σύγκλιση και Ενότητα (CiU) των μετριοπαθών Καταλανών. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, ο Ισπανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει με όλα τα κόμματα ως προς το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, οι αναλυτές όμως επιμένουν ότι, όπως και την προηγούμενη τετραετία, οι Σοσιαλιστές θα κυβερνήσουν βασιζόμενοι στη σιωπηρή υποστήριξη μικρότερων αριστερών κομμάτων. Το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) προσέφερε ήδη χείρα βοηθείας στους Σοσιαλιστές, καθώς ο πρόεδρος Ινιγκο Ουρκούλου εξέφρασε την ελπίδα «να συμβάλει στην κυβέρνηση Θαπατέρο ώστε να επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα της Χώρας των Βάσκων».

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα La Vanguardia, στελέχη των Σοσιαλιστών συναντήθηκαν ήδη με εκπροσώπους του κόμματος Σύγκλιση και Ενότητα των μετριοπαθών Καταλανών, οι οποίοι, πάντως, δεν επιβεβαίωσαν πρόθεση συνεργασίας.

Στη συνέντευξή του, ο Θαπατέρο δεσμεύτηκε να προωθήσει ταχύτατα τις αλλαγές που υποσχέθηκε προεκλογικά για την αναθέρμανση της οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της κοινωνικής πολιτικής.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη από χθες την κατάρτιση προγράμματος δημοσίων έργων με στόχο να ανακόψει την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, που, με την εγγραφή 50.000 νέων ανέργων τον Φεβρουάριο, αγγίζει πλέον 2,3 εκατομμύρια Ισπανούς.

«Εχουμε την εμπιστοσύνη που μας δίνει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Χεσούς Καλδέρα και εξήγησε ότι η ισχυρή οικονομική θέση της κυβέρνησης δίνει το πράσινο φως στη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η αύξηση στις δημόσιες δαπάνες θα διατηρήσει το ΑΕΠ στο 3% φέτος από 3,8% που ήταν το 2007, αν και οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν περαιτέρω επιβράδυνση, στο 2%.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1412&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote