Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συναγερμός για νέο στέλεχος μετάλλαξης κορωνοϊού στην Κρήτη
Συναγερμός για νέο στέλεχος μετάλλαξης κορωνοϊού στην Κρήτη Εκτύπωση E-mail
03.06.21

Τρία κρούσματα που φέρουν επικίνδυνη μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία, ανιχνεύθηκαν στην Κρήτη. Οι ειδικοί ανησυχούν για το αν τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος, επιβεβαίωσε τον εντοπισμό του νέου στελέχους.


Μιλώντας στο Cretalive σημείωσε πως τα κρούσματα αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες και τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

 

“Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν είμαστε ανήσυχοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια” πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το μεταλλάγμενο στέλεχος έχει εντοπιστεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

“Να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε. Ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.


Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης μίλησε στο Reader για τα συγκεκριμένα κρούσματα, επισημαίνοντας πως είναι διάσπαρτα, καθώς προέρχονται και από αστικό ιστό και από την ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι «το γεγονός ήταν γνωστό στις υγειονομικές αρχές εδώ και μέρες. Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γονιδίωμα αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προκειμένου να ταυτοποιηθεί για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό».


Ακόμα ανέφερε ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία ώστε να μην εξαπλωθεί το νέο στέλεχος, καθώς «ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιδημιολογικές του ιδιότητες, δηλαδή αν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο βλαπτικό από τα στελέχη που έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα».

Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως η διασπορά δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα σημείο, διότι τα δείγματα που έχουν έρθει στα εργαστήρια είναι και από την ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και από αστικό κέντρο.


www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14101&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote