Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέες διεκδικήσεις Αλβανών στην ΠΓΔΜ
Νέες διεκδικήσεις Αλβανών στην ΠΓΔΜ Εκτύπωση E-mail
11.03.08

Είτε ο Σαλί Μπερίσα δεν το εννοούσε για το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια που «έκλεισε», είτε τα Σκόπια «απειλούν» τη Δύση με κλιμάκωση της αστάθειας στην περιοχή.

Όπως και αν ερμηνευτεί πάντως, η κίνηση του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, ζητά πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, δηλαδή σε τρεις εβδομάδες, πλειάδα νομοθετικών ρυθμίσεων, απειλώντας να άρει τη στήριξη στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ ζητούν από το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι:

  • ψήφιση νόμου για κοινωνική αποκατάσταση πρώην αγωνιστών του UCK, που το 2001 ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ
  • ψήφιση νόμου για αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο
  • άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ
  • αύξηση του αριθμού των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση στην ΠΓΔΜ
  • διευθέτηση του ζητήματος της χρησιμοποίησης του αλβανικού εθνικού συμβόλου
  • κλείσιμο τεσσάρων υποθέσεων που ερευνούσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία-ICTY- (πρόκειται για τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν υποψίες για διάπραξη εγκλημάτων από την πλευρά των αγωνιστών του UCK στις συγκρούσεις του 2001. Το ICTY διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων και τις επέστρεψε στην Δικαιοσύνη της ΠΓΔΜ.

«Τα αιτήματα ή σας ρίχνουμε»

Το DPA ζήτησε από τον πρωθυπουργό, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, τα έξι αυτά αιτήματα να διευθετηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου. "Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός, κ. Γκρούεφσκι, δεν δείξει ετοιμότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, τότε τις επόμενες ημέρες, το DPA θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό", αναφέρεται ακόμη σε σχετική ανακοίνωση από το κόμμα του Μέντουχ Θάτσι.

Σε περίπτωση που το DPA αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι θα απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Μέντουχ Θάτσι, είχε απειλήσει και τον περασμένο Ιούνιο ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω διαφωνιών με τον κ. Γκρούεφσκι για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τη θέση και τα δικαιώματα των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει στην πραγματοποίηση των απειλών αυτών.

Διαψεύδεται ο Μπερίσα

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα είχε υποστηρίξει ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ολοκληρώθηκε η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό συνόρων, όσον αφορά το αλβανικό στοιχείο. Αν και υπάρχουν Αλβανοί και στη νότια Σερβία, στο Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη Αλβανία θεωρεί ότι τα δικαιώματά τους πρέπει να γίνουν σεβαστά, αλλά η ιδέα για εκ νέου επαναπροδιορισμό των συνόρων είναι αντιπαραγωγική, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ένταση και ανασφάλεια για τα επόμενα 15-20 χρόνια, περίοδο που η Αλβανία επιδιώκει να προσεγγίσει την ΕΕ.

Ωστόσο, μία ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό την παρούσα περίοδο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές εντάσεις στην ΠΓΔΜ, ειδικά μάλιστα εάν εκληφθεί ως «προδοσία» από τους σλαβόφωνους κατοίκους που εναγωνίως επιδιώκουν την κατοχύρωση της εθνικής τους ταυτότητας υπό το όνομα της Μακεδονίας. Εντάσεις, που κάλλιστα μπορεί να κάνουν την αλβανική πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της (ή να την... αποκαλύψει).

Σε κάθε περίπτωση, επίσης, η επαπειλούμενη κατάρρευση της κυβέρνησης και η πρόκληση αστάθειας είναι σίγουρα ένα τελευταίο χαρτί πίεσης στα χέρια της ΠΓΔΜ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1410&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote