Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow H ευτυχία ίσως ρυθμίζεται εν μέρει από τα γονίδια
H ευτυχία ίσως ρυθμίζεται εν μέρει από τα γονίδια Εκτύπωση E-mail
10.03.08

Τα επίπεδα της ευτυχίας κάθε ανθρώπου ελέγχονται κατά το ήμισυ από το γενετικό του προφίλ, υποδεικνύει μελέτη Βρετανών και Αυστραλών ερευνητών.

«Μαζί με τη ζωή και τη ελευθερία, η αναζήτηση της ευτυχίας είναι βασική ανθρώπινη επιθυμία» σχολιάζει στο BBC ο Αλεξάντερ Ουέις του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science.

«Αν και η ευτυχία εξαρτάται από ένα μεγάλο φάσμα εξωτερικών επιδράσεων, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια κληρονομική παράμετρος της ευτυχίας που μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από τη γενετική αρχιτεκτονική της προσωπικότητας» υποστηρίζει.

Η έρευνα βασίστηκε στην γενικά αποδεκτή υπόθεση ότι η ευτυχία εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τρεις παραμέτρους της προσωπικότητας: τα επίπεδα άγχους (ανησυχίας), κοινωνικότητας και ευσυνειδησίας (φιλότιμο).

Προκειμένου να διαχωρίσουν τις γενετικές από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, οι ερευνητές μελέτησαν 900 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων. Επειδή τα μονοζυγωτικά δίδυμα φέρουν το ίδιο γενετικό υλικό, οι επιστήμονες συχνά βασίζονται σε συγκρίσεις τέτοιων διδύμων που ζουν χωριστά, προκειμένου να εξακριβώσουν κατά πόσο μια πάθηση ή ένα χαρακτηριστικό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Οι διαφορές στα αποτελέσματα ψυχολογικών τεστ που συνέκριναν μονοζυγωτικούς και ετεροζυγωτικούς διδύμους υποδεικνύουν ότι οι εν λόγω παράμετροι της ευτυχίας καθορίζονται από τα γονίδια σε ποσοστό 50%.

Ανεξάρτητοι βρετανοί επιστήμονες που κλήθησαν να σχολιάσουν τη μελέτη στο BBC συμφώνησαν ότι τα συμπεράσματα είναι πιθανώς αληθή, τόνισαν όμως ότι η κατάκτηση της ευτυχίας εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής και τις δικές μας προσπάθειες.

Επισήμαναν μάλιστα ότι οι ψυχολόγοι έχουν αναπτύξει τεχνικές με τη βοήθεια των οποίων ένας άνθρωπος μπορεί να «εκπαιδευτεί» στο να νιώθει πιο ικανοποιημένος.

giatroi

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1408&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote