Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Οι Αμερικανοί "πολιορκούν" τους αδιάλλακτους Σκοπιανούς Εκτύπωση E-mail
10.03.08

Ρόλο άμεσου μεσολαβητή αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να ρίξουν το βάρος τους στην υποστήριξη της προσπάθειας του Μ. Νίμιτς ώστε να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό εντός του χρονοδιαγράμματος των τριών εβδομάδων που απομένουν και να αποτραπεί έτσι το ελληνικό βέτο στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Συναντήσεις κορυφής
Αιφνιδιαστικά την Παρασκευή το απόγευμα, μία μόλις ημέρα μετά την άρνηση της Ελλάδας να δώσει το πράσινο φως για τα Σκόπια, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας (και βασικός χειριστής των υποθέσεων των Βαλκανίων) Ντάνιελ Φριντ, με εντολή της Κοντολίζα Ράις θα μετέβαινε από το Κόσοβο, όπου βρισκόταν, στα Σκόπια για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ενδεικτικό του έκτακτου χαρακτήρα της επίσκεψης είναι ότι οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, ορίστηκαν για αργά το βράδυ της Παρασκευής, καθώς ο ίδιος βρισκόταν σε αποστολή στο Κόσοβο.

Το αδιέξοδο το οποίο διαπιστώθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη, καθώς η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε ότι εάν δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας (2-4 Απριλίου στο Βουκουρέστι) στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι τελικά κινητοποίησε τους Αμερικανούς, ώστε να πείσουν τα Σκόπια ότι εάν δεν υπάρξει κάποιο βήμα εκ μέρους τους στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, τότε δεν μπορεί να ξεπεραστεί το ελληνικό βέτο.

Η αμερικανική παρέμβαση, με την αποστολή του κ. Φριντ στα Σκόπια, αποτυπώνει όμως την αγωνία που εκφράστηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας και τον ίδιο τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, καθώς με δεδομένο ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί η αρχή της «συναίνεσης», η μόνη λύση για να μην τιναχθεί στον αέρα η διεύρυνση προς τα Δ. Βαλκάνια είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση τώρα δεν έχει παρά να αναμένει την έκβαση της παρέμβασης Φριντ και τη νέα διαδικασία ή ακόμη και τις νέες προτάσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Νίμιτς.

Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εάν καταλήξει η διαδικασία σε ένα ανεκτό όνομα, θα μπορέσει να το «περάσει», καθώς ουδείς θα προλάβει να ασχοληθεί στην Ελλάδα με το υπόλοιπο πακέτο της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα είναι αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η δυναμική
Η ίδια η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της (στο MEGA) ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που θα περιλαμβάνει, όπως είπε, και τις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με όλες τις άλλες χώρες.

Εάν παρ όλα αυτά δεν βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής θα αρνηθεί τη συναίνεση της Ελλάδας στην ένταξη των Σκοπίων και αυτή η κίνηση θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης των δύο χωρών, καθώς θα επιβάλει εκ των πραγμάτων και το ελληνικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. που πρόκειται να αποφασιστεί τον Δεκέμβριο.

Εφόσον, μάλιστα, η προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα έχει αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο (μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την άνοιξη του 2009 στο Βερολίνο), θα εξανεμιστεί η δυναμική που τώρα έχει δημιουργηθεί.

Τον... λογαριασμό θα πληρώσει ο πιο υποχωρητικός

Σε έναν μεγάλο βαθμό η τακτική που επέλεξε η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, να συνδέσει δηλαδή την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφοράς

για το όνομα, έχει πετύχει τον πρώτο στόχο, την επίτευξη κινητικότητας, την υποβολή νέας πρότασης υπό τον κ. Νίμιτς και εμπλοκή στην υπόθεση και ισχυρών διεθνών παραγόντων.

Η τακτική αυτή όμως ενέχει ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς αυτός ο πρώτος στόχος μπορεί να αποτελέσει μπούμερανγκ για τις ελληνικές θέσεις, εάν στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί δεν αποφέρει τελικά μια νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς, η οποία να κινείται στο νέο πλαίσιο που έθεσε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή και έτσι να μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Τα περιθώρια της FΥRΟΜ
Τα Σκόπια, έχοντας επανέλθει στην παλιά απόλυτα άκαμπτη θέση για καθαρή διπλή ονομασία (μια ονομασία για την Ελλάδα και το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να ισχύει για κάθε άλλη χρήση), έχουν περιθώρια για ορισμένα μικρά βήματα υποχώρησης.

Τότε όμως το βάρος της διαπραγμάτευσης θα πέσει στην ελληνική πλευρά, η οποία έχει από την αρχή κάνει σαφείς υποχωρήσεις στην κατεύθυνση του συμβιβασμού. Και εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μια ονομασία ανεκτή (Ανω ή Νέα «Μακεδονία»),

το ερώτημα είναι ποια θέματα είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ώστε σε αυτό το παζάρι να πάρουν «κάτι» και τα Σκόπια.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1404&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote