Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Το παγκόσμιο λιμάνι του ελληνικού σινεμά Εκτύπωση E-mail
19.02.21

Το παγκόσμιο λιμάνι του ελληνικού σινεμά Διαβάσαμε αυτές τις ημέρες στον Guardian την κριτική παρουσίαση του «Digger», της πρώτης ταινίας του Τζώρτζη Γρηγοράκη, η οποία παρεμπιπτόντως είναι και μία από τις καλύτερες της εγχώριας παραγωγής για φέτος.

Παρόμοια γνώμη εκφράζεται και στο βρετανικό μέσο, όπου γίνεται λόγος για ένα φιλμ «που θα μπορούσε να διαδραματίζεται στη βιομηχανική Αμερική» σαν σύγχρονο γουέστερν, ενώ συμπεριλαμβάνεται ιδιαίτερη μνεία στην ερμηνεία του Βαγγέλη Μουρίκη, «ενός οστεώδους Λέοναρντ Κοέν» που κινείται ανάμεσα στη σιωπή και στην έκρηξη. Το παράδοξο βέβαια είναι πως το φιλμ του Ελληνα κινηματογραφιστή δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στη χώρα του, όπως και αρκετά άλλα μιας αξιόλογης «σοδειάς» για το ελληνικό σινεμά. Οσο για τον Βρετανό συνάδελφο που υπογράφει την κριτική, το παρακολούθησε στην πλατφόρμα του Mubi, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει εξελιχθεί σε εναλλακτικό Netflix για τον arthouse κινηματογράφο, έχοντας πια παρουσία σε περισσότερες από 190 χώρες, περίπου δηλαδή όσες και ο κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ.

 


Μια γρήγορη ματιά στην πλατφόρμα μάς φέρνει μπροστά σε έναν ωκεανό κλασικού και σύγχρονου σινεμά από όλες τις εποχές και τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ανάμεσά τους υπάρχουν τελευταίας κυκλοφορίας ταινίες, όπως άλλωστε είναι και το «Digger», αλλά και πολύ «ψαγμένες» επιλογές από τον κινηματογράφο της Βραζιλίας μέχρι εκείνον της Ινδίας. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται πως η πλατφόρμα αποτελεί λιμάνι και για την ελληνική κινηματογραφία.


Εκτός από το φιλμ του Γρηγοράκη, εκεί υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη πενήντα Ελλήνων δημιουργών, από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Νίκο Κούνδουρο μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Πάνο Χ. Κούτρα. Δίπλα δίπλα βρίσκονται η «Γλυκιά συμμορία» του Νικολαΐδη, η «Πολίτικη κουζίνα» του Μπουλμέτη κι ακόμα το «Σπιρτόκουτο» του Οικονομίδη και το «Κάτι και να καίει» του Δαλιανίδη. Ολες αυτές οι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες συνθέτουν ένα ωραίο πανόραμα και αυξάνουν την έκθεση του ελληνικού σινεμά σε όλες τις γωνιές του κόσμου.


Η συνδρομή στην πλατφόρμα του Mubi είναι 10 ευρώ/μήνα, ενώ υπάρχει ετήσιο πακέτο των 71 ευρώ. Οι πρώτες επτά ημέρες είναι δωρεάν.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14008&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote