Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Θέλει τη Γάζα επί... πίνακι!
Θέλει τη Γάζα επί... πίνακι! Εκτύπωση E-mail
09.03.08
Το διπλό και επικίνδυνο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή πρέπει να αποκωδικοποιήσουν οι εμπλεκόμενοι στην κρίση αν πραγματικά επιθυμούν (και αυτό δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη) να προχωρήσουν σε συμφωνία ειρήνης μέχρι το τέλος του 2008. Οι αιματηρές εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας καθιστούν τουλάχιστον επιδερμική την «οριστική αποχώρηση» των Ισραηλινών, τον Σεπτέμβριο του 2005, γεγονός που, σημειωτέον, συνάδει πλήρως με την καταχώριση στο CIA Factbook (έκδοση 2007) ότι η περιοχή παραμένει «υπό ισραηλινή κατοχή».

Το πολιτικό και ανθρωπιστικό κόστος των πρόσφατων ισραηλινών επιχειρήσεων, αλλά και του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα -διακοπή των διαπραγματεύσεων, δεκάδες άμαχοι νεκροί και ένας λαός που υπόκειται σε «συλλογική τιμωρία»- περιπλέκουν περαιτέρω το ήδη περίπλοκο σκηνικό που άρχισε «να στήνεται» με την απόφαση της Δύσης να οδηγήσει την Παλαιστίνη σε δημοκρατικές εκλογές απλώς και μόνον για να αρνηθεί να αναγνωρίσει το αποτέλεσμά τους.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Εκεί ακριβώς, στην πραξικοπηματική ακύρωση της βούλησης τoυ παλαιστινιακού λαού, όπως εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2006, έγκειται η καρδιά του προβλήματος: Δύση και Ισραήλ δεν αναγνώρισαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε (στελέχους της Χαμάς που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση») έναν... φερέγγυο συνομιλητή και διέκοψαν την οικονομική βοήθεια προς τα αυτόνομα εδάφη. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, η κατάσταση στην Παλαιστίνη είχε διολισθήσει στο τέλμα. Η Φατάχ, η οργάνωση του «εγκεκριμένου από τις ΗΠΑ» προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, αρνιόταν να παραδώσει τον έλεγχο στη Χαμάς πυροδοτώντας τη σοβαρότερη ενδο-παλαιστινιακή σύρραξη των τελευταίων ετών. Στη Μάχη της Γάζας, τον Ιούνιο του 2007, η Χαμάς κατέλαβε την περιοχή, η οποία έκτοτε τελεί υπό τον έλεγχό της. Αποτέλεσμα; Η Λωρίδα της Γάζας, απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, εγκαταλελειμμένη από την επίσημη Φατάχ και «αποστεωμένη» λόγω έλλειψης πόρων, κινδυνεύει να αναδειχθεί σε ένα «κρατίδιο φανατισμού» στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.

Πώς αντιστρέφονται οι εξελίξεις; Όχι, πάντως, με τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, που απέσπασαν δέσμευση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι θα αποδειχθούν και πάλι αναποτελεσματικές αν δεν αντιμετωπιστεί το διπλό αδιέξοδο: Η ενδοπαλαιστινιακή έριδα, που χωρίζει τα αυτόνομα εδάφη σε δύο πολιτικές οντότητες και η επιλεκτική στάση του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους συνομιλητές του, στάση που απορρίπτει συλλήβδην τα στελέχη της Χαμάς.

Ριζικές αλλαγές
Η αντιστροφή των εξελίξεων και η επιστροφή στην πορεία ειρήνευσης απαιτεί ριζική αλλαγή στη στρατηγική του Ισραήλ και περιέργως υπάρχουν ήδη τέτοιες προτάσεις στο τραπέζι. Μόνον που δεν προέρχονται από την πολιτική ηγεσία του Τελ Αβίβ: «Η ισχύς έχει όρια, ο στρατός δεν μπορεί να διευθετήσει τα πάντα. Συνεπώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τις συνομιλίες με τη Χαμάς», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Χααρέτζ. «Δεν επιλέγουμε τους εχθρούς μας», συνεχίζει... «Προσεγγίσαμε τον Γιασέρ Αραφάτ μετά από δεκάδες χρόνια επιμονής ότι, κατά τη ρήση του Γιτζάκ Ράμπιν, θα συναντήσουμε την PLO μόνον στο πεδίο της μάχης». Ανάλογη άποψη εκφράζει η πλειοψηφία του ισραηλινού λαού, που ζητά συνομιλίες με τη Χαμάς τουλάχιστον για την επίτευξη εκεχειρίας.

Πριν από όλα, ωστόσο, πρέπει να εισακουστούν οι οργανώσεις αρωγής που βεβαιώνουν ότι αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, καμία προοπτική ειρήνευσης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Σε έκθεσή τους, οι Διεθνής Αμνηστία, Save the Children, Care International και Christian Aid επισημαίνουν ότι οι συνθήκες στη Γάζα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των σαράντα ετών ισραηλινής κατοχής. «Εάν δεν αρθεί ο αποκλεισμός τώρα, θα είναι αδύνατο να επαναφέρουμε τη Γάζα από το χείλος της καταστροφής και θα διαλυθεί οποιαδήποτε ελπίδα ειρήνης στην περιοχή», προειδοποιεί ο Τζέφρι Ντένις, της Care Ιnternational.

Χείριστες συνθήκες από το 67
Η κρίση // είναι η χειρότερη από το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας: Πάνω από 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, το 80% των κατοίκων, εξαρτώνται πλήρως από την επισιτιστική βοήθεια, ενώ από τους 110.000 ανθρώπους που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, οι 75.000 είναι σήμερα χωρίς δουλειά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ // Δραματική Η κατάσταση Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας των διακοπών ρεύματος (12 ώρες την ημέρα), ενώ το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1400&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 09.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote