Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εισαγγελική έρευνα για τις διακοπές Εκτύπωση E-mail
09.03.08
Στον εισαγγελέα πρωτοδικών κατέθεσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας που παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς. Για τον ίδιο λόγο κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά την έξοδο του από το γραφείο του εισαγγελέα ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε πως «λυπάται που η ΔΕΗ δεν μπορεί να παρέχει στους πολίτες το αγαθό του ρεύματος».

Με την έρευνα που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διερευνηθεί εάν υπήρξε εσκεμμένη περικοπή φορτίων από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, εάν διατέθηκε το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας για την απρόσκοπτη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και εάν διατέθηκε το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση το σύστημα παραγωγής και διανομής.

Παράλληλα ζητά να διερευνηθεί εάν και από ποιους διαπράχθηκε το αδίκημα παράβασης καθήκοντος και παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν την προμήθεια φωτισμού και προκλήσεως κοινής ανάγκης..

Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο του ο κ. Σανιδάς "αναμφιβόλως αναφαίρετο είναι το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα, αν όμως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας μεμονωμένων ομάδων ή τάξεων είναι εξίσου αναφαίρετο το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μπορεί να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες και να απολαμβάνει των κοινωνικών αγαθών τα οποία είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν σε αυτό οι επιχειρήσεις με δημόσιο χαρακτήρα και ειδικότερα της κοινής ωφέλειας. Το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ οριοθετείται αφενός από το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου στην ακώλυτη απόλαυση του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου από την αποτροπή της διακινδύνευσης να προκληθούν καταστροφές στα εργοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ρεύματος, να βυθιστεί η χώρα στο σκότος, να προκληθούν ζημιές σε άλλες εγκαταστάσεις ή ιδρύματα κοινής ωφέλειας (πχ Δημόσιες Μεταφορές, Νοσοκομεία, κλπ) και τέλος να προκληθούν ζημιές στους πολίτες και ειδικότερα στους επαγγελματίες για τους οποίους, όπως είναι αυτονόητο, δεν θα είναι πλέον ανεύθυνοι για την καταβολή αποζημιώσεων οι κηρύξαντες την απεργία και οι απεργοί.

Αυτά -συνεχίζει ο Σανιδάς- ανεξάρτητα του γεγονότος ότι ως ακραίες συμπεριφορές εκδηλώνουν έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης, ύπαρξη της οποίας αποτελεί η βασική προϋπόθεση για την πρόοδο αλλά και την επιβίωση των κοινωνιών".

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησαν οι νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων ότι οι διακοπές ρεύματος δεν ήταν αναγκαίες και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με καλύτερη διαχείριση του φορτίου.

Άμεσα αντέδρασε το συνδικάτο των εργαζομένων καταγγέλλοντας προβοκάτσια εκ μέρους της διοίκησης με στόχο να χτυπήσει τον αγώνα των εργαζομένων.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, παράλληλα, ζήτησε να τοποθετηθούν στον ΔΕΣΜΗΕ δύο τεχνικοί σύμβουλοι της ομοσπονδίας για να ελέγχουν αν είναι αναγκαίες οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Με έκτακτες εισαγωγές ρεύματος από τη Βουλγαρία και με περικοπές 600 μεγαβάτ καλύπτεται από το πρωί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς βγήκε εκτός λόγω βλάβης, άλλη μία μονάδα της ΔΕΗ, στον Άγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας, ισχύος 300 μεγαβάτ.

Παράλληλα, κανονικά λειτουργεί η μονάδα του Λαυρίου ισχύος 560 MW την οποία είχαν υποσχεθεί από χθες οι εργαζόμενοι ως δείγμα καλής θέλησης. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ μετά τη βλάβη στον Άγιο Δημήτριο, δόθηκε εντολή να τεθεί σε λειτουργία άλλη μία μονάδα στον ίδιο σταθμό. Πάντως οι λιγνιτικές μονάδες αντιμετωπίζουν και πρόβλημα τροφοδοσίας, αφού έχει σταματήσει λόγω απεργίας και η λειτουργία των ορυχείων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του συστήματος, το συνολικό έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι 4.900 μεγαβάτ.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1399&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote