Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σήμα εκκίνησης για τους εμβολιασμούς Εκτύπωση E-mail
22.12.20

sima-ekkinisis-gia-toys-emvoliasmoys0 Το εναρκτήριο λάκτισμα του κρίσιμου, αλλά και ιδιαίτερα σύνθετου, εγχειρήματος εμβολιασμών των Ευρωπαίων πολιτών κατά του κορωνοϊού αποτέλεσε η ανακοίνωση, το βράδυ της Δευτέρας, από την πρόεδρο της Κομισιόν, της έγκρισης του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη, λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» που είχε ανάψει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μετά τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, η Γηραιά Ήπειρος εισέρχεται (από τις 27 Δεκεμβρίου για τις περισσότερες χώρες της) σε τροχιά εκκίνησης των εμβολιασμών, εν αναμονή της έγκρισης και άλλων σκευασμάτων που αναμένεται να επιταχύνουν, προϊόντος του χρόνου, τη διαδικασία.


Yπενθυμίζεται ότι σήμερα στις ΗΠΑ, μια νοσηλεύτρια στο Κονέκτικατ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο της Moderna, προς την έγκριση του οποίου κινείται και η Ε.Ε. 

Ακολουθεί και το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, υπογράμμισε, μιλώντας στο «Moneyreview» ότι η βρετανική πολυεθνική είναι έτοιμη να αρχίσει τις πρώτες παραδόσεις από τις αρχές του 2021. 

 


Το χρονοδιάγραμμα στην Ελλάδα 


Την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech, σύνολο 9.750 δόσεων.

Την επόμενη μέρα, 27/12, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».


Τον εμβολιασμό του κατά της Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου -εκτός απροόπτου-, προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας το πρωί της Δευτέρας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

 


1,26 εκατ. δόσεις έως το τέλος Μαρτίου 


Έως 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τι στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca. 


Το χρονοδιάγραμμα περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που έχει αναλάβει τον συντονισμό του σχεδίου εμβολιασμού που ονομάζεται «Ελευθερία». Οπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διαδικασία για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα εκκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. 

Τις 27 του μήνα έχουν θέσει ως ορόσημο και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Πιο «συντηρητικό» δρόμο ακολουθεί η Ολλανδία, που ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει στις 8 Ιανουαρίου. «Επιλέξαμε έναν σχεδιασμό που είναι προσεκτικός, ασφαλής και υπεύθυνος», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Υγείας σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο. Διαβάστε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των κρατών – μελών. 


Η τιμή ανά δόση που συμφώνησε να πληρώσει η Ε.Ε.


Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε. στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού.

Η τιμή, η οποία θεωρείται εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο (περίπου 16 ευρώ) που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.


Το έγγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη συμφωνία προμήθειας με τις Pfizer και BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.


ΠΟΥ: Περιορισμένη διανομή έως τα τέλη Ιανουαρίου 


Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει να εκδώσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης αυτό το μήνα, με μια περιορισμένη διανομή να ξεκινά έως τα τέλη Ιανουαρίου, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Η διανομή σε περιορισμένο αριθμό χωρών θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, στο οποίο ηγείται ο ΠΟΥ και στοχεύει στη χορήγηση εμβολίων σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, τόνισε η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13944&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote