Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη Εκτύπωση E-mail
08.03.08

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη χθεσινοβραδινή επίθεση στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία ένας ένοπλος σκότωσε οκτώ μαθητές ενός εβραϊκού θρησκευτικού σχολείου.

"Το κίνημα Χαμάς ανακοινώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ αξιωματούχος της Χαμάς στη Γάζα. "Το κίνημα θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες αργότερα", πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ καταδίκασε σήμερα "δριμύτατα" αυτή την επίθεση "εναντίον της ισραηλινής νεολαίας. Το να σκοτώνονται αθώοι πολίτες, είτε Ισραηλινοί είτε Παλαιστίνιοι, δεν χρησιμεύει σε τίποτε", τόνισε.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα καταδίκασε επίσης την επίθεση αυτή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το βράδυ με την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο της τελευταίας.

Την επίθεση στην Ιερουσαλήμ καταδίκασαν εξάλλου σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τη χαρακτήρισε "εγκληματική πράξη".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ καταδίκασε την επίθεση ως "μια απαράδεκτη τρομοκρατική πράξη". "Τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο αθώους αμάχους δεν μπορεί ποτέ να γίνουν δεκτές", ανέφερε ο Μπιλτ σε δήλωση που εξέδωσε, στην οποία προσθέτει ότι "είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να παραμείνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες".

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε επίσης "αυτή την εσκεμμένη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων ως μια καταφανή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", σύμφωνα με δήλωση του Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ζήτησε απ' όλες τις ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως "να βάζουν στο στόχαστρο αμάχους" και κάλεσε το Ισραήλ να μην απαντήσει στους φόνους αυτούς πραγματοποιώντας επιθέσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο παλαιστινίους αμάχους.

Συλλήψεις

Περισσότεροι από δέκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα στη συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου κατοικούσε ο δράστης της επίθεσης εναντίον σχολής μελέτης του Ταλμούδ με οκτώ νεκρούς μαθητές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Αλάα Χισάμ Αμπού Ντέιμ, 25 χρόνων, στη συνοικία Τζαμπάλ αλ-Μουκαμπέρ, αφού ενημέρωσε την οικογένεια του δράστη για την επίθεση.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι συγγενείς και φίλοι του Αμπού Ντέιμ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μέχρι τώρα η ισραηλινή αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τις συλλήψεις.

Ο εκπρόσωπός της αστυνομίας Μάιλ Ρόσενφελντ δήλωσε νωρίτερα ότι βρέθηκε ένα αυτοκίνητο που συνδέεται με το δράστη και πως συνεχίζονται οι έρευνες.

Αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης

Πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης επέβαλε από σήμερα και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός, μετά την επίθεση στη δυτική Ιερουσαλήμ.

"Επιβάλαμε αυστηρό αποκλεισμό στην Ιουδαία-Σαμάρια (Δυτική Όχθη) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Ο ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε πως μόνο οι Παλαιστίνιοι που θα ζητούν να επιστρέψουν στο Ισραήλ για "ανθρωπιστικούς λόγους" θα μπορούν να το κάνουν.

Η ισραηλινή αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ειδικά στην Ιερουσαλήμ.

"Συγκεντρώσαμε μεγάλες δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κατοίκων", τόνισε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ααρόν Φράνκο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η αστυνομία βρίσκεται "σε κατάσταση γενικού συναγερμού" σε όλη τη χώρα και πως τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για το φόβο νέων επιθέσεων, αλλά και για την πιθανότητα να υπάρχουν αντίποινα από ισραηλινούς εξτρεμιστές.

Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, η αστυνομία απαγόρευσε στους άντρες Παλαιστίνιους κάτω των 45 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση

Τα θύματα της επίθεσης στη συνοικία Κιριάτ Μοσέ είναι μαθητές ηλικίας 15 και 16 ετών.

Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης, ένας Παλαιστίνιος κάτοικος του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών. Σύμφωνα με τον Φράνκο, μπήκε στη σχολή με ένα πακέτο από το οποίο έβγαλε ένα αυτόματο όπλο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των νεαρών μαθητών.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να εγκρίνει κείμενο για την καταδίκη της επίθεσης λόγω της αντίθεσης που εξέφρασε η Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Παράλληλα, με εκδηλώσεις χαράς υποδέχτηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την είδηση για την επίθεση. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μια αυθόρμητη διαδήλωση έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια όπου πρόσφατα ο ισραηλινός στρατός είχε διεξάγει μια πολύνεκρη επιχείρηση. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα που εγκωμίαζαν τους δράστες της επίθεσης στη δυτική Ιερουσαλήμ.

Λίγο μετά την επίθεση αυτή, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για μέλη των Ταξιαρχιών Αλ Κοντς, της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Καταδικάζουν την επίθεση στη δυτική Ιερουσαλήμ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στην Ιερουσαλήμ ως μία "τρομοκρατική ενέργεια" που έχει στόχο να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την Παρασκευή την επίθεση. "Καταδικάζουμε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια και συλλυπούμαστε τα θύματα και τις οικογένειές τους" ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τομ Κέισι.

Ένας εκπρόσωπος της ισλαμιστικής Χαμάς ωστόσο, νωρίτερα, χαρακτήρισε "ηρωική επίθεση" την ενέργεια αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την επίθεση "χτύπημα στην ειρηνευτική διαδικασία".

Την επίθεση καταδίκασε επίσης με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ. Το Παρίσι "παρά τη βία που αποτελεί και επίθεση εναντίον της ειρήνης, ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια πλάι στο Ισραήλ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αποκρουστικοί οι εορτασμοί στη Γάζα δηλώνει ο Λ.Οίκος

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την Παρασκευή "πολύ αποκρουστικούς" τους εορτασμούς που έγιναν στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση.

"Ολες οι χώρες θα πρέπει να καταδικάσουν μια τέτοια επίθεση, που το μόνο που της αξίζει είναι να καταδικαστεί", δήλωσε μιλώντας στον Τύπο ο Τόνι Φράτο, εκπρόσωπος του Λευκού Οϊκου.

"Το να βλέπει κανείς πολίτες να γιορτάζουν στους δρόμους της Γάζας και άλλου, μια τέτοια επίθεση είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και πολύ αποκρουστικό" κατέληξε ο κ. Φράτο.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1394&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote