Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Πίστωση χρόνου» δίνει ο Μ. Νίμιτς σε Αθήνα - Σκόπια
«Πίστωση χρόνου» δίνει ο Μ. Νίμιτς σε Αθήνα - Σκόπια Εκτύπωση E-mail
07.03.08
Δεν θα κηρύξει αδιέξοδο, αλλά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πουθενά και σε κανένα σημείο.

Αυτό δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που συνομίλησε με τον μεσολαβητή αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.

Η σκοπιανή ηγεσία δεν λύγισε μπροστά στις συμβουλές και στις παρεμβάσεις των Αμερικανών, που στηρίζουν απόλυτα την αποστολή του μεσολαβητή. Ο πρόεδρος των Σκοπίων φέρεται να είπε πως η θέση τους για την ονομασία παραμένει αναλλοίωτη. Ο κ. Νίμιτς θεωρεί ότι η συνέχιση του διαλόγου είναι η επιθυμία της Αθήνας, των Σκοπίων και των άλλων παραγόντων που ενδιαφέρονται για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε η Ουάσιγκτον χθες στην σκοπιανή ηγεσία μέσω του Νικολά Ντιμιτρόφ: «Η στήριξη προς τον κ. Νίμιτς είναι απόλυτη, ότι προτείνει το στηρίζουμε», τονίστηκε με έμφαση.

Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μισέλ Μοντάς, δήλωσε ότι «ο κ. Νίμιτς παρέλαβε λεπτομερή απάντηση επί της τελευταίας του πρότασης αναφορικά με το θέμα του ονόματος και διερεύνησε πιθανότητες για την επίλυσή του». Σύμφωνα με την κ. Μοντάς, ο μεσολαβητής πιστεύει ότι είναι ισχυρή η επιθυμία της ηγεσίας των Σκοπίων να επιλυθεί αυτό το θέμα, παρά το γεγονός ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στην άποψή της για το τι είναι αποδεκτή και δίκαιη λύση». Η δήλωση αυτή αποτελεί στην ουσία παραδοχή εκ μέρους του ΟΗΕ ότι οι Σκοπιανοί οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Απαντήσεις
Ο μεσολαβητής θα μελετήσει με προσοχή τις απαντήσεις των Σκοπίων και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της συζήτησής του με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, θα λάβει τις αποφάσεις για τη συνέχεια. Εγιναν σκέψεις για να παραμείνει στην περιοχή, αλλά ο ίδιος επιθυμεί να επιστρέψει, να διαβουλευθεί με τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά την άκρως αρνητική διάθεση των Σκοπιανών.

Καμία νέα πρόταση
«Δεν έφερα νέα πρόταση», επισήμανε αργά χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν νιώθει άνετα με τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία να βρεθεί λύση. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος θεώρησε καλή ιδέα για μία δεύτερη επαφή η οποία έγινε χθες στα Σκόπια και κατόπιν ενημέρωσε και τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη είπε ότι ξέρει τις θέσεις και των δύο πλευρών, γνωρίζει τι υπάρχει και πίσω από αυτές και οι δύο πλευρές βλέπουν διαφορετικά το ζήτημα. Τέλος, κατέληξε λέγοντας, ότι αυτός είναι ένας απλός μεσολαβητής, αλλά όσο νωρίτερα βρεθεί λύση στο πρόβλημα, τόσο καλύτερα.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1393&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote