Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow CΝN: Εσωτερικά έγγραφα «καίνε» την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία
CΝN: Εσωτερικά έγγραφα «καίνε» την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία Εκτύπωση E-mail
02.12.20

117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, η πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία covid-19 έφερε στο φως της δημοσιότητας το δίκτυο CNN.

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊο ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.


Τα έγγραφα 117 σελίδων έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος εργαζόταν στο σύστημα υγείας της Κίνας, στην επαρχία Χουμπέι, ήταν το λίκνο της πανδημίας. Τα έγγραφα προέρχονται από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και η αξιοπιστία τους έχει ελεγχθεί από έξι ειδικούς, σύμφωνα με το CNN. Όπως αποδεικνύουν, οι κινεζικές αρχές απέκρυπταν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορονοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, την κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο.


Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, τα έγγραφα δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ένα άκαμπτο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που περιορίζεται από τη γραφειοκρατία από πάνω προς τα κάτω και τις κάθε άλλο παρά ευέλικτες και σωστά θωρακισμένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης κρίσης. Σε αρκετές κρίσιμες στιγμές στην πρώιμη φάση της πανδημίας τα έγγραφα δείχνουν στοιχεία σαφώς λανθασμένων χειρισμών και δείχνουν ένα πρότυπο θεσμικών αποτυχιών.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία αφορά στη βραδύτητα με την οποία διαγνώστηκαν οι ντόπιοι ασθενείς Covid-19. Ακόμη και όταν οι Αρχές της Χουμπέι παρουσίασαν τους χειρισμούς τους πάνω στην αρχική επιδημία δημοσίως ως αποτελεσματικούς και διαφανείς, τα έγγραφα δείχνουν ότι οι τοπικοί υπάλληλοι υγείας βασίζονταν σε ελαττωματικούς μηχανισμούς τεστ και αναφοράς.

Στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Όμως έγγραφο με την ένδειξη «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο», το CDC της Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 «επιβεβαιωμένα κρούσματα», 1.772 «κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα” και 1.796 «ύποπτα κρούσματα».

Μια έκθεση στα έγγραφα από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων έως την επιβεβαιωμένη διάγνωση ήταν 23,3 ημέρες, για τον οποίο ειδικοί δήλωσαν στο CNNi ότι θα εμπόδιζε σημαντικά τα βήματα τόσο για την παρακολούθηση όσο και για την καταπολέμηση της νόσου.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Ιουνίου, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δημοσίευσε Λευκή Βίβλο λέγοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε πάντα δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με την επιδημία με «έγκαιρο, ανοιχτό και διαφανή τρόπο».


Οι διαρροές που αποκαλύφθηκαν έρχονται καθώς αυξάνεται η πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κίνα για πλήρη συνεργασία με μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προέλευση του ιού που έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μολύνοντας περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα και σκοτώνοντας 1,46 εκατομμύρια.


Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε. «Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη – και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό – αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν την επιδημία», σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Council on Foreign Affairs. «Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.www.thepressproject.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13922&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote