Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η κυβέρνηση παραγράφει παρανομίες και χαρίζει εκατομμύρια…
Η κυβέρνηση παραγράφει παρανομίες και χαρίζει εκατομμύρια… Εκτύπωση E-mail
16.11.20

Αθήνα.- Γράφει ο Δημήτρης Πνευματικάτος


Η κυβέρνηση παραγράφει παρανομίες και χαρίζει εκατομμύρια… Νομίζετε ότι υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να «σηκώσει» κεφάλι; Θεωρείτε πως υπάρχει περίπτωση να βαδίσει στην οδό της ανάπτυξης; Ελπίζετε ότι κάποια κυβέρνηση θα τιμωρεί τις παρανομίες; Αν ναι, είστε στους καλοπροαίρετους. Όπως και νάχει διαβάστε το παρόν κείμενο και θα απογοητευτείτε.

Τα γεγονότα που περιγράφονται προκαλούν θλίψη και είναι πρόκληση για κάθε έντιμο πολίτη. Η πρόκληση προέρχεται από το γεγονός ό,τι, όχι μόνο δεν τιμωρείται η παρανομία, αλλά προτρέπει κάθε μέλλοντα και παρόντα υψηλόβαθμο, ή χαμηλόβαθμο διοικητικό προσωπικό να παρανομήσει, με το σκεπτικό κάποιοι πολιτικοί, «αστέρες» εξυπηρετώντας συμφέροντα, αργά, ή, γρήγορα, θα βρεθούν πρόθυμοι να διαγράψουν τις παρανομίες τους.

 Δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ χάνει το Ελληνικό Δημόσιο, με τη διάταξη (άρθρο 67) του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών  για  την αμνήστευση αξιόποινων πράξεων δημάρχων, περιφερειαρχών και ενός πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών και υπαλλήλων των ΟΤΑ. (Οργανισμός Τοπικής  Αυτοδιοίκησης).


Η διάταξη προωθήθηκε στη Βουλή-με τη γνωστή μέθοδο- δηλαδή με τροπολογία, του βουλευτή και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, όταν συζητείτο ο νόμος για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας!!! Εντελώς άσχετος νόμος με την τροπολογία.

 Με την κατάθεσή της ως βουλευτική τροπολογία -και όχι υπουργική-, προσπεράστηκαν: η δημόσια διαβούλευση, η κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για τη συνταγματικότητά της, αλλά και η ανάλυση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πιθανό ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος από παύσεις καταλογισμών.

Ας δούμε τι γράφτηκε

στις ηλεκτρονικές σελίδες:


 

 

Ποια πρόσωπα έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τον νόμο και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες!!!

Η κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση-ψήφιση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, παραγράφει κάθε ποινική, πειθαρχική και οικονομική ευθύνη οποιουδήποτε αιρετού και υπαλλήλου της αυτοδιοίκησης που ήταν υπόλογος για οικονομικά σκάνδαλα με απευθείας αναθέσεις, παράνομες προσλήψεις και γενικότερα εντάλματα πληρωμής δημόσιου χρήματος. Έτσι, αφενός παραδίδονται άσπιλοι κι αμόλυντοι στην κοινωνία άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε φαγοπότια εκατομμυρίων εις βάρος του ελληνικού λαού, αφετέρου χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά που διασπαθίστηκαν και πλέον δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ!

Αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των προσώπων που ευνοούνται από τη διάταξη, είναι πολύ συγκεκριμένη όμως η σκοπιμότητά της, περιγράφουν αιρετοί από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς, αλλά και της Δεξιάς. Αναφέρονται -ή δείχνουν- στον Δήμο Αμαρουσίου, όπου διοίκησε ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών ο Σπ. Σταθούλης, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Παράλληλα, με τη διάταξη «ξεπλένονται» και οι υποθέσεις των αδελφών Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη.


Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη παύει διώξεις και οικονομικούς καταλογισμούς αγνώστου χρονικού βάθους, αρχής γενομένης από 31 Ιουλίου 2019 (οπότε σταμάτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο τους προληπτικούς ελέγχους) έως από… συστάσεως του ελληνικού κράτους: «Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάσει ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους» αναφέρει η διάταξη.


Αντισυνταγματική


Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Τάσο Παυλόπουλο (δρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ), «με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρεται το αξιόποινο και καταργούνται οι ποινικές δίκες συγκεκριμένων μόνο προσώπων για αδικήματα που έχουν ήδη τελεστεί, χωρίς να θίγεται η ισχύς και η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας διάταξης με την οποία παρέχεται αμνηστία σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά παράβαση του άρθρου 47 § 4 του Συντάγματος, το οποίο με σαφήνεια ορίζει ότι: “Αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο”. Η πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της διάταξης, με την οποία ο νομοθέτης επιχειρεί επιπροσθέτως ανεπίτρεπτη επέμβαση στα έργα της δικαστικής λειτουργίας, κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, δεν μπορεί παρά να κριθεί ανεφάρμοστη από τα ποινικά δικαστήρια, όπως προσφάτως συνέβη με τα βουλεύματα 2165/2020 και 2147/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που αφορούσαν διάταξη με την οποία είχε επιχειρηθεί η αμνήστευση τραπεζικών στελεχών εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας».


Οι πολιτικές «αμαρτίες» Πατούλη


Ένας από τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης που ελέγχεται οικονομικά από τις αρμόδιες Δημοσιονομικές Υπηρεσίες -κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- είναι η «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου» (ΔΕΑΔΑ). «Μια αμαρτωλή επιχείρηση», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, Λ. Μαγιάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι». Η ΔΕΑΔΑ τέθηκε σε εκκαθάριση το 2012, επί δημαρχίας Γ. Πατούλη. Μετέφερε στον δήμο χρέη πολλών εκατομμυρίων, ενώ το 2017 το δημοτικό συμβούλιο διέγραψε χρέη της ΔΕΑΔΑ προς τρίτους, ύψους 21 εκατ. ευρώ, θυμίζει ο κ. Μαγιάκης.

«Όταν μεταφέρθηκαν χρέη της ΔΕΑΔΑ στον δήμο, η οικονομική υπηρεσία του δήμου δεν τα έκανε αποδεκτά γιατί δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία. Τώρα, έχει στηθεί μια βιομηχανία έκδοσης διαταγών πληρωμής από τους ενδιαφερόμενους [ιδιώτες]. Πάνε στο ειρηνοδικείο, παρουσιάζουν τιμολόγια και παίρνουν διαταγή πληρωμής. Στη συνέχεια, ο Δήμος Αμαρουσίου μέσω της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίζει να μην προσφύγει και να ακυρώσει τη διαταγή πληρωμής. Και οι ιδιώτες πληρώνονται όλα αυτά τα τιμολόγια που δεν είχε κάνει αποδεκτά η οικονομική υπηρεσία του δήμου λόγω έλλειψης νόμιμων παραστατικών», αποκαλύπτει ο έμπειρος αυτοδιοικητικός.


Η παραπάνω πρακτική εφαρμόστηκε επί θητείας Γ. Πατούλη, αλλά συνεχίζεται και επί θητείας Θ. Αμπατζόγλου, αναφέρει ο αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος. Για την υπόθεση της ΔΕΑΔΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση κατηγορουμένων, οι οποίοι έλαβαν κλήσεις στις αρχές του καλοκαιριού, αναφέρει ο κ. Μαγιάκης, σχολιάζοντας: «Προφανώς, με τον νόμο όλα αυτά μπαίνουν στο αρχείο. Αφορά πρόσωπα που σχεδόν στο σύνολό τους ήταν μέλη της διοίκησης Γ. Πατούλη».

Προς τον Δήμο Αμαρουσίου «έδειξε» εμμέσως και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής -με την παράταξη του Γ. Σγουρού, αν και προσκείμενος στη Ν.Δ.- Σωτ. Μεθενίτης. Έμπειρος αυτοδιοικητικός και ο ίδιος, σκληρός αντίπαλος του Γ. Πατούλη, σχολίασε το άρθρο 67 σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στηλιτεύοντας τις άρσεις καταλογισμών από εντάλματα πληρωμής «πολλών εκατομμυρίων» που αφορούσαν «πρώην δημάρχους και νυν περιφερειάρχες» – σαφής αιχμή προς τον Γ. Πατούλη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.


Για περισσότερο από μια δεκαετία, καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών στον Δήμο Αμαρουσίου ασκεί ο Σπ. Σταθούλης, στενός συνεργάτη του πρώην δημάρχου της πόλης και γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. το τελευταίο έτος. «Δεν με αφορά το άρθρο. Δεν γνωρίζω. Δεν συμμετείχα στη σύνταξη της διάταξης», απάντησε ο κ. Σταθούλης σε σχετικά ερωτήματα της «Εφ.Συν.».


Γιατί χαμογελούν Γ. Πατούλης και Γ. Παπανικολάου

ΦΩΤΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αγαπημένη συνήθεια μοιάζει να αποτελεί για την κυβέρνηση Ν.Δ. η… άφεση αυτοδιοικητικών αμαρτιών. Από τους πρώτους μήνες κυβερνητικής θητείας φάνηκαν σαφείς διαθέσεις εξυπηρέτησης προσκείμενων στη Ν.Δ. αυτοδιοικητικών στελεχών με ανοιχτές με τον νόμο και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υποθέσεις. Στους ευνοημένους περιλαμβάνεται ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, για… χατίρι του οποίου προωθήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο διάταξη με την οποία «δεν αναζητούνται και δεν καταλογίζονται» δαπάνες για έξοδα κίνησης, διανυκτέρευσης κ.ά. που καταβλήθηκαν από συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα όπως η ΚΕΔΕ. Για αντίστοιχες δαπάνες επί θητείας του στην ΚΕΔΕ είχε εγείρει ερωτήματα το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχουν αναφέρει πηγές της «Εφ.Συν.».


Γιώργος Παπανικολάου


Κραυγαλέα «φωτογραφική» για τον δήμαρχο Γλυφάδας -και πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ- Γιώργο Παπανικολάου ήταν η διάταξη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που νομιμοποίησε τις -παράνομες μέχρι τότε- «διά περιφοράς» (μέσω τηλεφώνου ή e-mail) συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής του δήμου του, γλιτώνοντάς τον από τον κίνδυνο έκπτωσης από το αξίωμά του. Για την υπόθεση είχε ανοίξει δικογραφία, αλλά με τη διάταξη οι «ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με τη διά περιφοράς σύγκληση συλλογικών οργάνων […] παύουν οριστικά».


Ανάσα για τους αδελφούς

Ψωμιάδη με τα «45άρια»

Η υπόθεση των αδελφών Ψωμιάδη ύστερα από αρκετές αναβολές έχει προσδιοριστεί να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον προσεχή Μάιο και περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Κατηγορούμενοι είναι ο ίδιος, ο αδελφός του Διονύσης ως αντινομάρχης και άλλα έξι άτομα – υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας κατά την επίδικη περίοδο. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι για απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία και ψευδή βεβαίωση, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Όμως, με την προκλητική αυτή ρύθμιση του κ. Κακλαμάνη η δίκη «τινάζεται στον αέρα». Έγκριτοι ποινικολόγοι μιλούν για πιθανή ανατροπή της υπόθεσης στο δικαστήριο, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τα εντάλματα πληρωμής.

Στην «αναμπουμπούλα» του κορωνοϊού…

 

ΒΟΥΛΉ

Επειδή στην «αναμπουμπούλα ο λύκος» χαίρετε… και ενώ οι Έλληνες αγωνιωδώς περίμεναν να ακούσουν το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα μέτρα στην αντιμετώπιση του κορωνοιού, την ίδια ημέρα στη Βουλή ψηφιζόταν: Η παραγραφή αδικημάτων λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, που τελέσθηκαν πριν την 1.7.2019..! Την άρση της κατάσχεσης μετά την πάροδο 18 μηνών για αδικήματα που τέλεσαν εκδότες..! Την κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς


Επίλογος:


Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις ρουσφετολογώντας κραυγαλέα, «φροντίζουν» τα δικά τους κομματικά όργανα, αδιαφορώντας δια τη τήρηση των νόμων που οι ίδιες έχουν ψηφίσει, προκειμένου να εξασφαλίσουν-διατηρήσουν κομματική πελατεία και ψηφοφόρους. Αντίθετα στους  πολίτες, εφαρμόζουν με ασυστηρότητα το νόμο για ελαχιστότερες παραβάσεις…


Οι ανεπούλωτες «πληγές»  από σύσταση του ελληνικού κράτους είναι πολλές. Η κομματικοκρατία, η αναξιοκρατία, η μη αξιολόγηση σε όλες τις κρατικές δομές, το ρουσφέτι, η πληθώρα «άσχετων» με το αντικείμενο Δημοσίων Υπαλλήλων που βάζοντας εμπόδια στην εξυπηρέτηση των πολιτών δικαιολογούν τη θέση τους και αναιτιολόγητα εισπράττουν το δημόσιο χρήμα, και, τέλος, ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός, είναι οι κύριες αίτιες που στην Ελλάδα κυριαρχεί η στασιμότητα και θα βρίσκεται ουραγός της Ευρώπης στην ανάπτυξη…


www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13907&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote