Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σεισμός: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στη Σάμο
Σεισμός: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στη Σάμο Εκτύπωση E-mail
31.10.20

Η Σάμος μετρά τις πληγές της μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής. Δύο μαθητές, ηλικίας 15 και 17 ετών έχασαν τη ζωή τους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Υπο τον φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών αλλά και καινούριων μίνι τσουνάμι θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι της Σάμου, που ακόμα προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ του χαμού δύο ανήλικων παιδιών από τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ, που έπληξε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι προσπάθειες των διασωστών δεν έφεραν αποτέλεσμα, καθώς οι δύο έφηβοι (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κτίρια κατέρρευσαν ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο. Οι ζημιές είναι μεγάλες στο Καρλόβασι αλλά και το Βαθύ. Παράλληλα, στη δυτική Σάμο κατέρρευσαν κτίρια από τον ισχυρό σεισμό.


Οι κάτοικοι της Σάμου προετοιμάζονται για μία δύσκολη νύχτα


Οι κάτοικοι του νησιού τρομοκρατημένοι από τον σεισμό ακόμα και αν το σπίτι τους δεν έχει υποστεί ζημιές δηλώνουν ότι θα διανυκτερεύσουν εκτός των σπιτιών τους, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, πολλοί είναι αυτοί που προμηθεύτηκαν σκηνές προκειμένου να μείνουν σε αυτές το βράδυ. 

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έδωσε οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν τη νύχτα. «Ναι μεν έχουν κτίρια που συμπεριφέρθηκαν σωστά, όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε όσα έχουν υποστεί ζημιές και φυσικά θα πρέπει να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την παράκτια ζώνη, γιατί είναι πιθανά νέα μίνι τσουνάμι. Σε αυτούς που έχουν την παραμικρή υποψία ότι υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι τους να μη μείνουν σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.


Πολιτική Προστασία


Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης.

Στην έκτακτη συνάντηση του Δημάρχου δυτικής Σάμου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε πως σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε σκηνές τηρώντας  τους κανόνες του COVID-19. Επίσης όπως έγινε γνωστό το Δημαρχείο θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας όπου οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.



Στο νησί μετέβη επίσης ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Στη Χίο μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας το ΕΚΑΒ, νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Σάμο και την Ικαρία.


Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ε.Ε. να παράσχει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, εφόσον ζητηθεί.
 


Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Σάμου



Δεκάδες είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης από τον πολιτικό κόσμο και από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τον θανατηφόρο σεισμό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στην αρχή της διαδικτυακής ενημέρωσής του για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε: «Θέλω να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θα συνεργαστούμε με τις δύο χώρες για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη για όσους έχουν ανάγκη. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους που πλήττονται».


ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε συγκλονισμένοι με την τραγωδία


«Σήμερα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα και για τη χώρα μας την Ελλάδα και για τους γείτονές μας στην Τουρκία. Η Σάμος και η Σμύρνη δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται. 

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι τομείς Εσωτερικών, Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Αναφέρουν ότι δυο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο και πως στην άλλη πλευρά του Αιγαίου συνεχίζουν να μετρούν νεκρούς, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους. «Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι δίπλα σε όσους περνούν αυτή τη μεγάλη δοκιμασία».


Οι τομείς του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «είναι η ώρα της αποτίμησης των ζημιών, της αποκατάστασης των οδικών αρτηριών, των υποδομών του νησιού, της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησής», σημειώνοντας ότι «η ασφάλεια των κατοίκων και η επαναφορά της κανονικότητας της ζωής στο νησί αποτελούν προτεραιότητα».



www.koutipandoras.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13893&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote