Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη: Ας θυμηθούμε γιατί κατατεμαχίστηκε από το Φανάρι η Αρχιεπισκοπή Βορε Εκτύπωση E-mail
13.10.20

Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη: Ας θυμηθούμε γιατί κατατεμαχίστηκε από το Φανάρι η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, οι διεργασίες μεταξύ των Ορθοδόξων δικαιοδοσιών στις ΗΠΑ είχε προχωρήσει πολύ και στο πνεύμα του Λιγκονίερ όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε στις ΗΠΑ να υπάρχει η πολυπόθητη ενότητα. Πρόεδρος της οργάνωσης όλων των κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στην Αμερική (SCOBA) ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου κ0αι Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος.

Την  προεδρία βέβαια την έλαβε αυτοδίκαια, ως έξαρχος της πρωτόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Θρόνου και τον διαδέχθηκαν ο Σπυρίδων, ο Δημήτριος και τώρα ο Ελπιδοφόρος. Όμως ήταν τόσο τεράστιο το κύρος του Ιακώβου που κανείς δεν τον αμφισβητούσε.

 

Κανείς εκτός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των επαρχιών του. Γιατί στο Φανάρι, ο συμπατριώτης του Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «φρέσκος» στο θρόνο που όλοι γνώριζαν ότι είχε προσπαθήσει μέσω της επιρροής του προέδρου Μπους να πάρει ο Ιάκωβος μάλλον τον έβλεπε ως εμπόδια στα σχέδιά του για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Σχέδια που εκπόνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη βοήθεια ενός πρώην προστατευόμενου του Ιακώβου, τον οποίο είχε καταλάβει εγκαίρως ο μακαριστός Ιάκωβος, του π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου.


Τότε, επείσθησαν άπαντες στο Φανάρι από τον π. Καρλούτσο (με τη βοήθεια και του απαραίτητου πλέον μπαλαντέρ, του Εθνικού Κήρυκα που αποκάλεσε τον Ιάκωβο μητραλοία) ότι το Λιγκονίερ ήταν μέρος του σχεδίου για αυτοκεφαλία. Κι άρχισε ο πόλεμος, η συκοφαντία κι η υπονόμευση του με εύθραυστη υγεία Ιακώβου, τον οποίο κι έπεισαν να παραιτηθεί.


Προίκα οι μητροπόλεις


Αλλά, επειδή ως γνωστόν με τρεις επισκόπους γίνεσαι αυτοκέφαλος ηγέτης, το Φανάρι άρχισε τις υποσχέσεις προς τους επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Κάποιους τους υπόσχονταν το θρόνο της Αμερικής (υπόσχεση σαν τα σπίτια που δώριζε ο Πατακός στο γνωστό ανέκδοτο), σε όλους όμως υποσχέθηκε μητροπολιτοποίηση με κανονικές επαρχίες.

Κι έτσι ήσυχα-ήσυχα έφυγε ο Ιάκωβος κι ανέλαβε ο Σπυρίδων, αλλά ταυτόχρονα η επαρχία κάλυπτε μόνο τις ΗΠΑ και σύντομα αντιλήφθηκε ότι οι αδελφοί του μητροπολίτες που έγιναν από τον Πατριάρχη επαρχιούχοι, μπορούσαν αν ήθελαν να του απαγορεύουν να επισκεφθεί κοινότητα της μητροπόλεώς τους.


Έγινε η εκκλησιαστική κρίση και στην τελευταία της φάση φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης να προτρέπει τους μητροπολίτες σε τυρεία, δηλαδή φραξιονισμό και να τους υποβάλει την επιστολή που τους έστειλαν, ζητώντας την απομάκρυνση του Σπυρίδωνα.

Σήμερα ο ίδιος Οικουμενικός Πατριάρχης τιμωρεί άνευ απολογίας τον αρχαιότερο τη τάξει μητροπολίτη στις ΗΠΑ, τον Βοστώνης Μεθόδιου, επειδή οργάνωσε (λένε στο Φανάρι) τηλεδιάσκεψη των μητροπολιτών, χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο, για να συζητήσουν  την αντικαταστατική μεθόδευση Καρλούτσου για αλλαγή του καταστατικού και επιβολή ορίου ηλικίας σε ιερείς και επισκόπους.


Βεβαίως ουδείς ζήτησε το λόγο από τον π. Καρλούτσο που έβαλε φωτιά στη σύνοδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Σήμερα ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης που σαλαμοποίησε την Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, όπως και την μετέπειτα Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αποφάσισε λιγότερο από ένα μήνα μετά το Κληρικολαϊκό Συνέδριο να αναστείλει το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και να ξεκινήσει διαδικασία τροποποίησής του με μία μικτή επιτροπή. Που βεβαίως είναι παράνομη, γιατί υποκαθιστά τις έννομες καταστατικές διαδικασίες της Αρχιεπισκοπής. Άλλαξε τώρα γνώμη ο κ. Βαρθολομαίος και θέλει να δημιουργήσει μία ενιαία μητρόπολη στην Αμερική, με βοηθούς επισκόπους, ή τιτουλάριους ,μητροπολίτες στη θέση των επαρχιούχων. Κι επειδή γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στην σύνοδο, τιμωρεί με τρίμηνη σχεδόν αργία τον Μεδόδιο και στέλνει εξορία στις Σάρδεις της Μικράς Ασίας (μεταφορικά μιλώντας) τον πρώην αμύντορά του Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, που μόλις το Μάιο του 2018 κατηγορούσε του Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και όσους μητροπολίτες ήταν παρόντες στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής γιατί δεν σηκώθηκαν να αλείψουν με πίσσα και πούπουλα το Στάθη Βαλιώτη.


Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει με κολοβή σύνθεση η Σύνοδος, υπό τη σκιά όλων αυτών των αυταρχικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε ευλογία ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Το λέω αστεία, αλλά τώρα λογικά θα πρέπει να έχει τρεις ψήφους.

Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε νέα εκκλησιαστική κρίση, με διχασμό κλπ. Αδιαφορία θα υπάρξει, με πολύ κόσμο να πάει σπίτι του. Σε διάφορες περιοχές Σέρβοι και Ρώσοι δίνουν οδηγίες στους ιερείς τους να μάθουν ελληνικά.


Θα επανέλθω. Γιατί υπάρχουν δύο θέματα. Το πρώτο η πλήρης ασέβεια στο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (που φάνηκε κι από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου χωρίς να τηρηθούν οι καταστατικές πρόνοιες) και δεύτερον η τιμωρία των δύο μητροπολιτών χωρίς να απολογηθούν. Δεν είμαστε καθεστώς της 21ης Απριλίου (για να μην πω κανένα άλλο και παρεξηγηθώ).


www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13876&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote