Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Eνώπιον ενός δεύτερου lockdown η Ευρώπη; Εκτύπωση E-mail
19.09.20

Mπροστά στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επίπεδα-ρεκόρ και τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα, επανέρχεται στο προσκήνιο η προοπτική επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της άνοιξης και είχαν «γονατίσει» την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

To σύνολο των ευρωπαϊκών κρουσμάτων ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια, με τις εντονότερες εστίες κορωνοϊού να εντοπίζόνται σε Ισπανία(πάνω από 625.000), Γαλλία(415.000), Βρετανία(πάνω από 380.000) και Ιταλία(293.000), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(ΕCDC).


Στη Γαλλία, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει επανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του lockdown τον Μάιο, ξεπερνώντας το όριο των 10.000 περιστατικών. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε άνοδο τα κρούσματα και στη Γερμανία, ανακοινώνοντας σήμερα περισσότερα από 2.000 νέα περιστατικά, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Απριλίου. Στην Πορτογαλία, οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ στην Ισπανία, παρά τη μικρή επιβράδυνση, συνεχίζουν να ξεπερνούν το φράγμα των 4.500 ημερησίως. Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ολλανδία.


Οι επιστήμονες του κλάδου υγείας επικαλούνται την αύξηση των κοινωνικών συναθροίσεων, κυρίως μεταξύ των πολιτών νεαρότερης ηλικίας, αλλά και στους τουρίστες, ως δύο από τους βασικούς λόγους έξαρσης των κρουσμάτων. Η επιστροφή του Covid-19 απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά εάν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών αποφασίσουν να επαναφέρουν αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

 

Οι πολιτικοί διστάζουν να επαναφέρουν ένα αυστηρό lockdown, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα, λαμβάνουν υπόψη και τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων, μετά τις ανατροπές στην καθημερινότητα που είχαν επιφέρει τα προηγούμενα μέτρα. Εάν όμως δεν καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού, ίσως να μην έχουν άλλα περιθώρια από την επαναφορά των περιορισμών.


Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, αρνήθηκε να αποκλείσει ένα δεύτερο εθνικό lockdown, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Βρετανίας. Ο μέσος όρος ημερήσιων περιστατικών ξεπερνούσε την προηγούμενη εβδομάδα τα 3.300, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Μαϊου, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν 4.322 κρούσματα.

Στην Ισπανία, φουντώνουν οι φήμες για τοπικό lockdown στη Μαδρίτη, και επαναφορά του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην τοπική κυβέρνηση, αναγκάζοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.


Στην Ιρλανδία, οι αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν το κλείσιμο των μπαρ στο Δουβλίνο και απαγόρευση μετακινήσεων εντός και εκτός πόλης. Στην Αυστρία, απαγορεύονται από τη Δευτέρα οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε κλειστούς χώρους, καθώς οι συγκεντρώσεις σε κλαμπ, μπαρ και σε ιδιωτικά πάρτι έφεραν αύξηση των νέων μολύνσεων Covid-19.

 

Αλλά και στην Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα πρόσθετα μέτρα -για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες- ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση του Covid-19 στην περιοχή της Αττικής, όπως προανήγγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Η πανδημία έχει επιστρέψει στις περισσότερες από τις χώρες μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους εταίρους της Ε.Ε. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τάση ανάκαμψης στην Ευρώπη δεν θα απειληθεί από την αύξηση των κρουσμάτων», σημείωσε.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13856&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote