Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Συζήτηση για την ελληνική παιδεία στην Κληρικολαϊκή Εκτύπωση E-mail
14.09.20

Συζήτηση για την ελληνική παιδεία στην Κληρικολαϊκή Σε μια ευχάριστη συζήτηση, για τη στήριξη και την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξελίχθηκε το webinar του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των “διαδικτυακών” εργασιών της 45ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης.

Ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία, Αθηνά Κρομμύδα και η διευθύντρια Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Αθηνά Φιλίππου- Κατέχη, μίλησαν στους τριάντα και πλέον συμμετέχοντες για τις προτεραιότητες και τις δράσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στον τομέα της Ελληνικής Παιδείας, διαβεβαιώνοντας ότι “θα βρίσκονται δίπλα στους δασκάλους, τα σχολεία και τις κοινότητες, για ό,τι χρειαστούν”.


“Οταν διδάσκεις Ελληνικά, διδάσκεις πολύ περισσότερα από μία γλώσσα. Διδάσκεις τρόπο σκέψης και  τρόπο ζωής, διδάσκεις ήθος, αρετή, φιλοξενία”, ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο δρ Κουλαρμάνης, τονίζοντας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στα απογευματινά και σαββατιανά σχολεία τα οποία και πρέπει να υποστηριχθούν από όλους, ειδικά δε από τους γονείς των μαθητών, κατά τη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε. “Οι κοινότητες έχουν την ευθύνη αυτή και ξέρουμε ότι δεν είναι δίκαιο. Πρέπει όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια αυτή που γίνεται, για να να διατηρήσουμε τα σχολεία που υπάρχουν αλλά και να δημιουργήσουμε και καινούργια”, πρόσθεσε.


Τόνισε ακόμα ότι το Γραφείο Παιδείας σκέφτεται πολύ σοβαρά τη δημιουργία μιας νέας Εξέτασης Ελληνικών στο επίπεδο AP (Advanced Placement), μέσω της οποίας θα εξασφαλίζει ο μαθητής το λεγόμενο “Seal of Biliteracy” για την επάρκεια σε δύο ή περισσότερες γλώσσες και παράλληλα μέχρι και έξι credits σε κολλέγιο σε όλες τις Πολιτείες. “Κάτι τέτοιο θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους μαθητές αλλά και στις κοινότητες που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τα προγράμματα Ελληνικής Γλώσσας. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα, ίσως γιατί δεν το επιδιώξαμε”, είπε χαρακτηριστικά ο δρ Κουλαρμάνης, για να συμπληρώσει πως ήδη το Πολιτειακό Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από το Γραφείο να προχωρήσει με την εξέταση “Checkpoint C” στα Ελληνικά.


Προς αυτή την κατεύθυνση ενθάρρυνε το Γραφείο Παιδείας ο κ. Ντην Γκαλίτσης, ο οποίος πριν από 32 χρόνια είχε εργαστεί για την καθιέρωση αυτών των εξετάσεων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, συνεργαζόμενος μάλιστα και με την κ. Μαρία Μακεδών, η οποία επί 40 και πλέον χρόνια υπηρέτησε με αφοσίωση και μαχητικότητα το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Στην αποστολή, στους στόχους και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ελληνική Παιδεία αναφέρθηκε η πρόεδρός του, Αθηνά Κρομμύδα, τονίζοντας πως πρωταρχική μέριμνα είναι “να ενώσουμε όλα τα σχολεία, από όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, να έχουν ως σημείο αναφοράς το Γραφείο Παιδείας”.   


“Το πάθος μου είναι η Ελληνική Παιδεία και πώς θα την κρατήσουμε για να τη δώσουμε στις επόμενες γενιές”, είπε και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την παρέμβαση του νεαρού Νικόλα Πιπέρη, ο οποίος τόνισε πως στην Ομαχα της Νεμπράσκα όπου κατοικεί, “είναι εκπληκτικό πόσα νέα παιδιά μαθαίνουν Ελληνικά” και παρακολουθούν προγράμματα μουσικής και παράδοσης από την ελληνική τηλεόραση μέσω YouΤube.     

Με τον ίδιο ενθουσιασμό και η μητέρα του, Χριστίνα Πιπέρη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ξεκινήσει Ελληνικό σχολείο στην κοινότητά τους και χαρακτήρισε ως “μια ανάσα καθαρού αέρα” το Γραφείο Παιδείας και τα όσα κάνει για την υποστήριξη των Ελληνικών σχολείων.


“Δεν πρέπει να σταματήσουμε να διδάσκουμε την Ελληνική γλώσσα και την Ελληνική παράδοση, γιατί όλα δείχνουν πως οι νέοι και τα παιδιά θέλουν να μάθουν Ελληνικά ακόμα και αν δεν μιλούν οι γονείς τους”, τόνισε ο κ. Χάρολντ Ανάγνος, μέλος του κοινοτικού συμβουλίου της Αναλήψεως στο Lincolnshire του Illinois και αναφέρθηκε στα σχολεία του Σικάγο. “Τα ημερήσια σχολεία μπορεί να είναι πιο ακριβά αλλά είναι πολύ επιτυχημένα. Τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι τους και μαθαίνουν Ελληνικά στους γονείς τους”, είπε χαρακτηριστικά.


“Μπορεί να έχει γενικώς μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θέλουν να μάθουν Ελληνικά, εμείς όμως είμαστε εδώ έτοιμοι να τους διδάξουμε”, τόνισε η κ. Νικόλ Μπουρνιά – Βαρδιάμπαση, μιλώντας για τη δική της εκπαιδευτική εμπειρία στο Ελληνικό σχολείο “ΑΒ” στο Downey της Καλιφόρνια, όπου οι εγγραφές σημείωσαν, όπως είπε, άνοδο κατά τους μήνες της πανδημίας.

Τέλος, για το έργο του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας μίλησε η διευθύντριά του, Αθηνά Φιλίππου Κατέχη. Οπως σημείωσε και στην αναφορά της στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, λειτούργησαν στην περιφέρεια 50 σχολεία (έξι Ημερήσια και 44 Απογευματινά/Σαββατιανά) με περίπου 4,913 μαθητές και 313 δασκάλους. Επιπλέον, σε τέσσερα από τα κοινοτικά σχολεία λειτούργησε το πρόγραμμα Pre-K for All με συνολικά 206 παιδάκια. Ενώ τρεις κοινότητες διατηρούν και προσχολικά κέντρα με 120 μαθητές. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 5,033.


Χάρη δε στις προσπάθειες της ίδιας και του Γραφείου, εξασφαλίστηκαν φέτος κονδύλια $133,743.48 δολαρίων για προγράμματα στα Ημερήσια Σχολεία μας.



www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13851&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote