Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Κορωνοϊός: Το αντίσωμα που σας προστατεύει από τον ιό
Κορωνοϊός: Το αντίσωμα που σας προστατεύει από τον ιό Εκτύπωση E-mail
28.08.20

Κορωνοϊός: Το αντίσωμα που σας προστατεύει από τον ιό - Media Ένα μοναδικό αντίσωμα IgA που μπορεί να προφυλάξει το αναπνευστικό σύστημα από μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

 

 

Νέα μελέτη από ερευνητές του MassBiologics της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα IgA του SARS-CoV-2 πιθανότατα να εξασφαλίζουν αποτελεσματική ανοσία στο αναπνευστικό σύστημα έναντι του νέου κορωνοϊού, εύρημα σημαντικό για για την προσπάθεια παρασκευής εμβολίου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Communications.

 

Σύμφωνα με τον Yang Wang, MD, Ph.D., αναπληρωτή διευθυντή για την ανακάλυψη προϊόντων στη MassBiologics και αναπληρωτή καθηγητή ιατρική, πρόκειται για την ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό ενός ανθρώπινου μονοκλωνικού αντισώματος (MAB) στις ακιδωτές πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 που εμποδίζει τη δέσμευση του ιού από τους υποδοχείς ACE2 στον βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού, αποτρέποντας ή περιορίζοντας δυνητικά τη μόλυνση από τον ιό που ευθύνεται για τη νόσο COVID-19.

 

Οι βάσεις για τη σημαντική ανακάλυψη βρίσκονται σε ερευνητικό υλικό 16 χρόνων, όταν η MassBiologics ανέπτυξε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα IgG αποτελεσματικό έναντι του παρόμοιου ιού SARS -υπεύθυνου για τη SARS-CoV, το πρώτο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκλήθηκε από έναν νέο κορωνοϊό.

Όταν ο SARS-CoV-2 άρχισε να εξαπλώνεται, οι ερευνητές εκκίνησαν τη διαδικασία ανάσυρσης του παλαιού προγράμματος SARS, ανακτώντας κατεψυγμένα υβριδικά κύτταρα που είχαν αναπτυχθεί 16 χρόνια πριν, για να μελετήσουν αν θα μπορούσε το πρόγραμμα να έχει εφαρμογή και την περίπτωση του νέου κορωνοϊού. Παρά την ομοιότητα των δύο ιών κατά 90%, το μονοκλωνικό αντίσωμα δεν παρουσίασε καμία σύνδεση με τον SARS-CoV-2, ενώ αποτυχημένη ήταν και μία δεύτερη προσπάθεια με άλλο μονοκλωνικό αντίσωμα.

 

Το επιθυμητό αποτέλεσμα εξασφαλίστηκε όταν στράφηκαν σε ένα άλλο παλαιότερο ερευνητικό πρόγραμμά τους για την ανάπτυξη εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α (sIgA), ενός αντισώματος που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία των βλεννογόνων, και συγκεκριμένα στον γαστρεντερικό σωλήνα προς εύρεση πιθανής θεραπευτικής αγωγής για την πρόληψη γαστρεντερικών λοιμώξεων. Οι ερευνητές παρήγαγαν ένα αντίσωμα που εξασφάλιζε την παθητική ανοσία στον βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού, με παρεμφερή ικανότητα δέσμευσης και εξουδετέρωσης. Το ονόμασαν MAb362.

 

Κατόπιν των σημαντικών ευρημάτων, η ομάδα της MassBiologics συνεργάστηκε με την Celia Schiffer, Ph.D., καθηγήτρια Βιοχημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στην έδρα Ογκολογίας Gladys Smith Marti και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθεκτικότητας στα Φάρμακα, και την τότε μεταπτυχιακή φοιτήτριά της, Shurong Hou, προς μεγαλύτερη κατανόηση των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Α. Δρ. Οι Δρ. Schiffer και Hou ανακάλυψαν ότι το αντίσωμα MAb362 προσιδίαζε αρκετά στο MAb 80R, ένα άλλο αντίσωμα του SARS-CoV. Με ένα μοριακό μοντέλο αναδείχθηκε ένα διατηρημένο προστατευτικό επίτοπο εντός της περιοχής δέσμευσης της πρωτεΐνης S του υποδοχέα. Το MAb362 έδειξε να εξουδετερώνει τον αυθεντικό ιό SARS-CoV-2 με άμεσο ανταγωνισμό της δέσμευσης της πρωτεΐνης S στους υποδοχείς hACE2.

 

Το μοναδικό αντίσωμα IgA, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, θα μπορούσε ενδεχομένως μέσω της χορήγησης βλεννογόνου και σε συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά σχήματα να συμβάλει στην άμεση προστασία των βλεννογόνων.

 

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13837&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 28.08.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote