Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow "Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό"
"Απόφαση ευθύνης το ασφαλιστικό" Εκτύπωση E-mail
05.03.08

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 8 η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Την αποφασιστικότητα του να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού παρά τις αντιρρήσεις «λίγων και προνομιούχων οι οποίοι λειτουργούν ως κατεστημένο» διακήρυξε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα του.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος. "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις εξυγιαίνουν το ασφαλιστικό σύστημα, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, είναι ήπιες και μετριοπαθείς, κοινωνικά δίκαιες, υπηρετούν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας έστω κι αν θίγουν ειδικότερα συμφέροντα και συγκεκριμένα προνόμια των λίγων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στη χώρα μας χωρίς πρόγραμμα με μια χαοτική πολυδιάσπαση και δαιδαλώδη γραφειοκρατία που είναι σπάταλη και αναποτελεσματική.

Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπάρχουν συνταξιούχοι, είπε, που παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη από το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι και υπάρχουν συμπολίτες μας που συνταξιοδοτούνται για περισσότερα χρόνια από όσα δούλεψαν. Τόνισε ότι το υπάρχον σύστημα χαρακτηρίζεται από χάος και κοινωνική αδικία, σημειώνοντας ότι έτσι ωφελούνται λίγοι και πλήττεται όλη η κοινωνία. Το κράτος πληρώνει, ανέφερε ο πρωθυπουργός, 23,8 δισ. ευρώ το χρόνο δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ και αυτή η πραγματικότητα όπως είπε "δεν πάει άλλο".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους. Μιλώντας για τους άξονες της μεταρρύθμισης ανέφερε:

- Άξονας πρώτος: τολμηρή και αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση καθώς οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του Υπ. Απασχόλησης - υπάγεται πάνω από το 90% των εργαζομένων - μειώνονται σε 13. Από τις ενοποιήσεις δεν εξαιρείται κανένα απολύτως ταμείο. Τα βασικά κριτήρια ενοποίησης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων. Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των ταμείων εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους.

- Άξονας δεύτερος: γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις δίχως να θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας και ταυτόχρονα δίδονται κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους το επιθυμούν. Οι διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εφαρμόζονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου και οι περισσότερες ξεκινούν από το 2013. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας , δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.

- Άξονας τρίτος: προωθούνται θεσμικές καινοτομίες με τη δημιουργία του κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών όπου κάθε χρόνο το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, το 4% από το ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου θα συγκεντρώνονται στο κεφάλαιο αυτό το οποίο θα παραμείνει ακέραιο έως το 2019. Θεσμοθετείται κεντρικός έλεγχος του συστήματος απασχόλησης, συνταξιοδότησης, περίθαλψης, όπου κάθε πολίτης θα έχει μια κάρτα με έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος θα είναι απαραίτητος για να εργαστεί, να συνταξιοδοτηθεί ή να τύχει περίθαλψης. Έτσι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης θα αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή και θα περιορίζεται δραστικά η σπατάλη. Θεσμοθετούνται νέες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας, και τη συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας υπογράμμισε ότι όλοι στη χώρα μας γενικά και αόριστα θέλουμε αλλαγές και πρόσθεσε: "όταν όμως γίνονται πράξη με στόχο να ωφεληθούν οι πολλοί και ο τόπος, ειδικότερα συμφέροντα αντιδρούν, συχνά με αυθαίρετους και παράνομους τρόπους και εκμεταλλεύονται την προνομιακή δυνατότητά τους να ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο, τιμωρούν έτσι το κοινωνικό σύνολο για να αποτρέψουν τις αλλαγές που θα ωφελήσουν τους πολλούς".

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη Πετραλιά ανέφερε σε δήλωσή της ότι δεν εξαιρείται κανένας κλάδος εργαζομένων από τη μεταρρύρθμιση, πως έγινε διεξοδική συζήτηση η οποία ήταν εποικοδομητική και τόνισε ότι το πρωί της Πέμπτης θα καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή και στη συνέχεια θα το παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε πως έγινε πολύ καλή συζήτηση και πως πολλές από τις παρατηρήσεις του έγιναν αποδεκτές.

Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης περιορίστηκε να πει ότι όλοι συμφώνησαν με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει 13 ταμεία, 5 κύριας ασφάλισης, 6 επικουρικής και 2 πρόνοιας.

Επεισόδια το απόγευμα
Νωρίτερα, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αστυνομικούς στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλίσσης Σοφίας όπου οι συνομοσπονδίες είχνα συγκεντρωθεί από τις 15:30. Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Μαξίμου, ωστόσο απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, με τη χρήση χημικών.  

Στο... μίξερ των λαοσυνάξεων
Ολα τα μέτωπα, εντός και εκτός, ανοίγει η κυβέρνηση μέσα στο Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει αποφασιστικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Η απόφαση Καραμανλή να «τρέξουν» παράλληλα το Σκοπιανό στην κορύφωσή του με το ασφαλιστικό έχει μία συγκεκριμένη στόχευση: Να γίνει συνετή διαχείριση, «balance», πολιτικών ζημιών και πολιτικών κερδών. Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης υπολογίζουν ότι το Σκοπιανό θα φέρει κέρδη στην κυβέρνηση, τα οποία θα αναπληρώσουν τις απώλειες από την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να εφαρμοστούν. «Είναι προφανές ότι η ουσιαστική λύση μετακυλίετε στο μέλλον» πρόσθεσε.

Ανασχηματισμός
Στόχος είναι να «βγάλει» η κυβέρνηση το 2008 με σταθερή πρωτοπορία έναντι του ΠΑΣΟΚ, ώστε να «φρεσκαριστεί» το κυβερνητικό σχήμα στις αρχές του 2009.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης ήταν χθες αποκαλυπτικός. Μιλώντας στον FLASH για τις δημοσκοπήσεις τόνισε:

«Οταν θα ξεδιπλωθεί η πολιτική μας και ο κόσμος διαπιστώσει την ορθότητα των επιλογών μας, η κατάσταση να αναταχθεί, σε συνδυασμό με το φρεσκάρισμά μας». Δηλαδή με ανασχηματισμό. Μέχρι τότε, για να ξεφύγει από το δύσκολο κάβο, η κυβέρνηση ρίχνει στο «μίξερ» του Σκοπιανού το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

-Οπως εξελίσσεται το εθνικό θέμα, η έγερση του βέτο στην είσοδο των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος. Στα Σκόπια το κλίμα είναι τόσο αρνητικό στην κοινή γνώμη, ώστε και να ήθελε η κυβέρνησή τους να κάνει συμβιβασμό, δεν θα το έκανε διότι θα έπεφτε. Αλλά και αν ακόμη υπήρχε ειλικρινής βούληση συμβιβασμού, οι ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα δεν «βγαίνουν». Το σχέδιο Νίμιτς προβλέπει κατοχύρωση της σύνθετης ονομασίας με τροποποίηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Επειδή όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν μέχρι τις αρχές Απριλίου, το θέμα θα τραβήξει (όπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη) σε μάκρος χρόνου. Το βέτο όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ρηγίλλης, θα εκτινάξει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
-Με αυτό το πολιτικό κεφάλαιο, προίκα της διαχείρισης του εθνικού θέματος, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να περάσει τον «κάβο» του ασφαλιστικού σε βάθος χρόνου. Προσωρινά όμως χρησιμοποιεί το ασφαλιστικό σε τακτικό επίπεδο για να μη μονοπωλήσουν την επικαιρότητα οι λαοσυνάξεις για το Σκοπιανό.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1382&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 05.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote