Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Ούγγο Τσάβες απειλεί την Κολομβία με πόλεμο
Ο Ούγγο Τσάβες απειλεί την Κολομβία με πόλεμο Εκτύπωση E-mail
05.03.08

Στη δίνη της χειρότερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών βυθίζει τη Λατινική Αμερική η απόφαση της Κολομβίας να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον στρατοπέδου της οργάνωσης ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας) στο έδαφος του Εκουαδόρ.

Οι επιθέσεις, το Σάββατο, από ξηράς και αέρος, προκάλεσαν τον θάνατο του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Ραούλ Ρέγιες και τουλάχιστον 15 ανταρτών και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε Εκουαδόρ και Βενεζουέλα. Όπως αποκάλυψε μετά το περιστατικό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο Ρέγιες ήταν ο «σύνδεσμος» του Παρισιού στην οργάνωση, ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούσε η γαλλική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων και κυρίως της Γαλλίδας υπηκόου, Ιγκριντ Μπετανκούρ.

Η αποκάλυψη του Κουσνέρ ενισχύει την άποψη ότι η επιχείρηση των κολομβιανών δυνάμεων έγινε με βασικό στόχο όχι τη διάλυση του στρατοπέδου των FARC αλλά τη δολοφονία του Ρέγιες (το πτώμα του οποίου πήραν οι Κολομβιανοί μαζί τους) και άρα τον τερματισμό του διαλόγου για την απελευθέρωση των ομήρων, μία διαδικασία στην οποία έχει σαφή πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγγο Τσάβες.

Ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας και σύμμαχος των ΗΠΑ, Αλβαρο Ουρίμπε, προσπαθεί από τον Νοέμβριο να ανακόψει τη διαμεσολάβηση του Τσάβες, που ωστόσο πέτυχε την απελευθέρωση έξι ομήρων, τέσσερις από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα.

«Βομβάρδισαν με τεχνολογία ακριβείας και τους σκότωσαν την ώρα που κοιμόντουσαν, πρόκειται για μακελειό», σχολίασε ο αριστερός πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφέλ Κορέα και χαρακτήρισε τον Ουρίμπε «εγκληματία».

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε αμέσως και ο σύμμαχος του Κορέα, πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγγο Τσάβες που, όπως και το Εκουαδόρ, διέταξε να σταλούν αμέσως στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Κολομβία. Με ανακοίνωσή του, ο Τσάβες προειδοποίησε μάλιστα τον Ουρίμπε ότι αν επιχειρήσει ανάλογη κίνηση και στη Βενεζουέλα, το Καράκας θα απαντήσει στέλνοντας τα Σουχόι, τα ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη που πρόσφατα απέκτησε η χώρα.

Ο Τσάβες
«Δεν επιθυμούμε πόλεμο αλλά δεν θα επιτρέψουμε την αμερικανική αυτοκρατορία που διαφεντεύει (σ.σ. την Κολομβία) να μας διχάσει», πρόσθεσε ο Τσάβες και επισήμανε ότι θα σταθεί στο πλευρό του Εκουαδόρ με όλες του τις δυνάμεις. Ο Τσάβες διέταξε να κλείσει (!) η πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Μπογκοτά και απέπεμψε τον πρέσβη της στη χώρα, όπως εξάλλου και το Εκουαδόρ που επίσης ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Μπογκοτά, φέρνοντας στο ναδίρ τις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Η Κολομβία αρχικά απολογήθηκε για τη διείσδυση στο έδαφος του Εκουαδόρ, επισήμανε όμως ότι έπρεπε να λάβει μέτρα κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης». Αργότερα, εκπρόσωπος της κολομβιανής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγγραφα που βρέθηκαν στο στρατόπεδο της FARC αποκαλύπτουν την ολοένα και στενότερη σχέση μεταξύ της οργάνωσης και της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, γεγονός που πάντως διέψευσε το Κίτο.

«Αναμφίβολα, οι πράξεις της Κολομβίας και οι αντιδράσεις της Βενεζουέλας αυξάνουν τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης», εκτιμά ο Μιγκέλ Τίνκερ Σάλας, καθηγητής Λατινοαμερικανικών Σπουδών σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, γι αυτό και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έσπευσαν ήδη να προσφέρουν διαμεσολαβητικές υπηρεσίες.

Αποκλιμάκωση
Το Μεξικό, η Αργεντινή, η Χιλή, αλλά και η Βραζιλία προσφέρθηκαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης. «Κινητοποιούμε όλες τις διπλωματικές δυνάμεις της Βραζιλίας και εκείνες άλλων κρατών στη Λατινική Αμερική για να εξευρεθεί μια διαρκής λύση», δήλωσε ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του προέδρου της Βραζιλίας, Λούις Ινάθιο Λούλα ντα Σίλβα.

Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ, που χορηγούν στην Κολομβία τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τη Μέση Ανατολή, (σ.σ. με την πρόφαση του αγώνα κατά των ναρκωτικών», ανακοίνωσαν ότι «παρακολουθούν στενά» τις εξελίξεις. Ο Γκόρντον Τζοντρό, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε μάλιστα «περίεργη» την αντίδραση της Βενεζουέλας, επισημαίνοντας ότι η Κολομβία «έδρασε κατά μίας τρομοκρατικής οργάνωσης».

FΑRC

Οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, γνωστές και ως FARC ιδρύθηκαν το 1964 ως η στρατιωτική πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας.

 

Ραούλ Ρέγιες

Ο διεθνής εκπρόσωπος και 2ος τη τάξη στην οργάνωση. Η δολοφονία του ήταν σημαντικό πλήγμα κατά της οργάνωσης.

 

Φ. Κάστρο

«Μπορούμε να ακούσουμε καθαρά τα τύμπανα του πολέμου ...ως συνέπεια των σχεδίων γενοκτονίας της αυτοκρατορίας των Γιάνκηδων».

 


imerisia
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1375&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote