Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μικρά οφέλη από θεραπεία με πλάσμα Εκτύπωση E-mail
06.06.20

gkat_10_0506_page_1_image_0002--2 Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα ερευνών για κάποιες από τις πολλά υποσχόμενες θεραπείες της COVID-19. Kινεζική μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος ατόμων που ανέρρωσαν από COVID-19 σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα της νόσου δεν κατέγραψε οφέλη.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of American Medical Association, πραγματοποιήθηκε σε 103 ασθενείς νοσηλευτικών κέντρων της Γουχάν, με μέση ηλικία τα 70 έτη, που εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Σε όλους χορηγήθηκε είτε ορός πλάσματος είτε ψευδοφάρμακο.

Οπως διαπιστώθηκε, το πλάσμα δεν επέφερε βελτίωση στην κρίσιμη κατάσταση των ασθενών, ούτε μείωσε τη θνητότητα. Ωστόσο, ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα, που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και έλαβαν το πλούσιο σε αντισώματα πλάσμα, ανέρρωσαν περίπου πέντε ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με όσους είχαν λάβει ψευδοφάρμακο και εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, εντός 28 ημερών από την έναρξη της θεραπείας με πλάσμα.


Εντελώς απογοητευτικά είναι και τα συμπεράσματα μελέτης σχετικά με την προληπτική χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης, του σκευάσματος, δηλαδή, που έλαβε ως προστασία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη έρευνα που εκπονήθηκε μέχρι σήμερα, από Αμερικανούς και Καναδούς ερευνητές, και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, η προληπτική χορήγηση του σκευάσματος σε 812 άτομα, χωρίς συμπτώματα, που είχαν εκτεθεί στον ιό, είτε ως υγειονομικοί είτε επειδή είχαν διαγνωσμένο κρούσμα στην οικογένειά τους, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.


Το 12% όσων πήραν υδροξυχλωροκίνη εμφάνισε COVID-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έναντι 14% όσων είχαν πάρει ψευδοφάρμακο. Η διαφορά θεωρείται στατιστικά ασήμαντη. Ταυτόχρονα, πολλοί από τους συμμετέχοντες, το 40%, ανέφεραν παρενέργειες, όπως ναυτία, στομαχική διαταραχή και διάρροια, συγκριτικά με όσους είχαν λάβει ψευδοφάρμακο (16%). Δεν αναφέρθηκαν, πάντως, οι πιο σοβαρές καρδιακές επιπλοκές.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι άρχισε εκ νέου η κλινική δοκιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη θεραπευτική δράση της υδροξυχλωροκίνης, που είχε ανασταλεί μετά τη δημοσίευση αμφιλεγόμενης μελέτης στο περιοδικό Lancet σχετικά με την αναποτελεσματικότητα και επικινδυνότητα του σκευάσματος.


Τέλος, ως τη «μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της γενιάς μας» χαρακτήρισε την πανδημία COVID-19 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί να βρεθεί το εμβόλιο, αλλά είναι αναγκαία η παγκόσμια συνεργασία ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό. «Πρέπει να είναι ένα «εμβόλιο του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την ψηφιακή Παγκόσμια Διάσκεψη για το Εμβόλιο, που διοργάνωσε η Βρετανία με τη συμμετοχή ηγετών από όλο τον κόσμο.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13732&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote