Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Ίδια πολιτική με τον Πούτιν»
«Ίδια πολιτική με τον Πούτιν» Εκτύπωση E-mail
03.03.08
 Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύθηκε να διατηρήσει την πολιτική του μέντορά του Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Πιστεύω ότι η προεδρία μου θα είναι η άμεση συνέχεια" της οκταετίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, που χαρακτηρίσθηκε από τη συγκέντρωση της εξουσίας στο Κρεμλίνο και την πρόθεση να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στη Δύση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Επικράτηση πέραν αμφισβήτησης

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε, έπειτα από την καταμέτρηση του 99,45% των ψήφων, ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξασφάλισε ποσοστό 70,23%. Εξαιτίας του υψηλότερου ποσοστού συμμετοχής, περισσότεροι πολίτες ψήφισαν τον Μεντβέντεφ από ό,τι τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2004, 52 εκατομμύρια ψηφοφόροι έναντι 49,6 εκατομμυρίων.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, 42 ετών, θα είναι ο νεότερος ηγέτης από την εποχή του Τσάρου Νικολάου ΙΙ όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 7 Μαΐου.

Αγαστή συνεργασία Κρεμλίνου - Λευκού Οίκου;

Θέλοντας να τονίσει τον διττό χαρακτήρα της εξουσίας στη Ρωσία, ο Μεντβέντεφ εμφανίσθηκε στο πλευρό του Πούτιν χθες στην Κόκκινη Πλατεία επί της σκηνής ροκ συναυλίας για τον εορτασμό της εκλογικής του νίκης.

Πούτιν και Μεντβέντεφ δηλώνουν ότι θα τηρήσουν το σύνταγμα, που δίνει στον πρόεδρο τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και σημαντικών υπουργείων, όπως της Αμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ για τον πρωθυπουργό επιφυλάσσει τον έλεγχο επί της οικονομίας και επί των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές ποιός θα έχει τον πραγματικό έλεγχο της χώρας και πολιτικοί αναλυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας τους για την κατανομή της εξουσίας σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να κυβερνάται από έναν ισχυρό ηγέτη.

Ο Μεντβέντεφ, πρώην καθηγητής της νομικής, που τελούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας υπό την σκιά του Πούτιν, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στον πανίσχυρο πρωθυπουργό του να καταπατήσει την εξουσία του.
"Το γραφείο του προέδρου βρίσκεται στο Κρεμλίνο. Το γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται στον Λευκό Οίκο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Εξωτερική πολιτική υπερδύναμης

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι επί της προεδρίας του η Μόσχα δεν θα αμβλύνει τη σκληρή της στάση σε θέματα όπως το Κόσοβο ή τα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη.

Πρέπει να ακολουθήσουμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αυτή που είχαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, με κύριο στόχο την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων σε όλα τα μέτωπα με όλα τα δυνατά μέσα, αλλά φυσικά στο πλαίσιο της νομιμότητας", δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Συγχαρητήρια Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νεοεκλεγέντα Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην οποία, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος,μεταξύ άλλων εκφράζει την πεποίθηση ότι οι στρατηγικές σχέσεις που διατηρούν η Ελλάδα και η Ρωσία και που εδράζονται σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς και φιλία, θα καλλιεργηθούν ακόμα περισσότερο σε όλους τους τομείς στους οποίους έχει αναπτυχθεί πολιτική, οικονομική και στρατηγική συνεργασία.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει επίσης τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, ώστε να συμβάλουν στην εξασφάλιση πόρων ενέργειας για όλη την Ευρώπη κι εκφράζει την πεποίθηση ότι οι σχέσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα εμβαθυνθούν ακόμα περισσότερο,όπως είχε γίνει και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1371&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote