Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ευρεία σύσκεψη για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων
Ευρεία σύσκεψη για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων Εκτύπωση E-mail
17.05.20

Ευρεία σύσκεψη για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ανησυχεί πως και αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα μεταναστευτικών ροών, μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού. 

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για τη διαχείριση της φύλαξης των συνόρων: όπως, δηλαδή, ονομάζει η κυβέρνηση τις επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων, με τις οποίες επιχειρεί να κλείσει την πόρτα σε όσους θέλουν να ζητήσουν προστασία από διώξεις, πόλεμο και αβεβαιότητα. 


Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, του αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.) και ανώτατους αξιωματικούς των ΕΔ και του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.


Στόχος, λοιπόν, της ευρείας σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί πως και αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα μεταναστευτικών ροών, μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού.  

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα εμπλέκεται επιχειρησιακά, αλλά θα ενημερώνει το λιμενικό για τις σχετικές κινήσεις στο Αιγαίο. 


Σε κάθε περίπτωση, δεν έγινε γνωστό αν απασχόλησαν τη σύσκεψη οι σοβαρές καταγγελίες για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων κατ'εξακολούθηση το τελευταίο διάστημα. Η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού τηρούν σιγή ιχθύος για τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, μεταξύ των οποίων οι τεκμηριωμένες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στη Σάμο και στη Χίο και καταγράφονται σε φωτογραφίες, αλλά στη συνέχεια διασώζονται από το τουρκικό λιμενικό πάνω σε φουσκωτές σχεδίες καταμεσής του Αιγαίου.


Δεν έγινε επίσης γνωστό αν συζητήθηκαν οι σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξέλεγκτη βία στα σύνορα, όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων περισσότεροι από 100 Ευρωβουλευτές από ευρύτατο πολιτικό φάσμα σε επιστολή τους στην Ευρωπαική Επιτροπή, ύστερα από τα πορίσματα της εξαντλητικής έρευνας τριών ερευνητικών ομάδων και τριών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης για το θάνατο του Μοχάμεντ Γκουλζάρ από πυρά στις 4 Μαρτίου, πιθανότατα προερχόμενα από την ελληνική πλευρά, όπως καταλήγει η έρευνα.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13697&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote