Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η συγκέντρωση του κ. Ανθιμου
Η συγκέντρωση του κ. Ανθιμου Εκτύπωση E-mail
02.03.08

Tο λεγόμενο «τόξο των Μακεδονομάχων» βρίσκεται τούτες τις μέρες σε διέγερση, πλην όμως οι δονήσεις, προερχόμενες κυρίως από το «εστιακό κέντρο» της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, δεν δείχνουν επί του παρόντος να προκαλούν δυναμική κλιμακούμενων μαζικών αντιδράσεων στον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας.

Η ευαισθησία των ανθρώπων για το ζήτημα της Μακεδονίας είναι δεδομένη, πλην όμως έχει καταστεί πεποίθηση στις τοπικές κοινωνίες ότι η κρισιμότητα των εξελίξεων και η λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων απαιτούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα μεταξύ των πολιτών.

Δεν είναι μόνο η απροθυμία των πολιτικών κομμάτων, πλην ΛΑΟΣ, να συναινέσουν στη διοργάνωση συλλαλητηρίων. Η εμπειρία, ως προς το αποτέλεσμα των πράγματι εντυπωσιακών συγκεντρώσεων του 1992, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική θεωρείται καθώς εκτιμάται, πανταχόθεν πλέον, ότι μάλλον αρνητικά λειτούργησαν παρά βοήθησαν τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης στη διελκυστίνδα με τα Σκόπια. Εξάλλου, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων στα συλλαλητήρια της εποχής εκείνης ο πήχυς παραμένει πολύ ψηλά και οι ενδιαφερόμενοι να επαναλάβουν το εγχείρημα μάλλον θα πρέπει να αναλογιστούν τις επιπτώσεις της αποτυχίας στον δύσκολο διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει η αρμόδια πολιτική ηγεσία.

Ολα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από τους κύκλους εκείνους που τούτες τις μέρες πρωτοστατούν στη Θεσσαλονίκη στη διοργάνωση συγκεντρώσεων, με πρώτο τον μητροπολίτη κ. Ανθιμο, που εκφωνεί πύρινους λόγους από «ωραίας πύλης» και ταυτόχρονα προτρέπει πιστούς και πατριώτες να λάβουν μέρος στην εκδήλωση της Τετάρτης στο Παλέ ντε Σπορ, στην οποία κεντρικός ομιλητής όπως έχει ανακοινωθεί πρόκειται να είναι ο ίδιος.

Ως οργανωτής της συγκεκριμένης συγκέντρωσης –η λέξη συλλαλητήριο αποφεύγεται για να μην υπάρξει σύγκριση με εκείνα του ’92– εμφανίζεται η «Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα», αποτελούμενη από σωματεία όπως ο «Μακεδνός», παμμακεδονικές οργανώσεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Ομως οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι τα νήματα κινεί ο μητροπολίτης, που δείχνει να αγνοεί τις διακριτικές συστάσεις παραγόντων της πνευματικής και πολιτικής ζωής της πόλης να χαμηλώσει τους τόνους.

Κρατούν αποστάσεις

Αποστάσεις από τις κινήσεις Ανθιμου κρατούν ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νίκος Μέρτζος, που φέρεται να θεωρεί από ανώφελες έως και επιζήμιες για τους ελληνικούς χειρισμούς πρωτοβουλίες περί συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων, και άλλες επιφανείς προσωπικότητες με προϊστορία στο μακεδονικό που δεν διαθέτουν ολιγότερα αποθέματα πατριωτισμού. Το ίδιο και ο δήμαρχος κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που έχει ταχθεί εναντίον των συλλαλητηρίων, αλλά και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δήλωνε πως πρέπει «να αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της και για συλλαλητήρια έχουμε ακόμη χρόνο».

Δεν πρέπει, ωστόσο, με δεδομένο ότι έχει βαφτιστεί «συγκέντρωση» το συλλαλητήριο –κάποιος γνωστός Μακεδονομάχος της πόλης χαριτολογώντας το παρομοίασε με το κρέας των ιησουιτών μοναχών που γινόταν ψάρι– να αποκλειστεί και «ένα πέρασμα» από το Παλέ ντε Σπορ του νομάρχη, του δημάρχου ή και βουλευτών ακόμα, δεδομένου ότι ο μητροπολίτης αποτελεί αστείρευτη πηγή ψήφων. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, δήλωναν πως θα πειθαρχήσουν στην κατεύθυνση της Ρηγίλλης για αποχή από συλλαλητήρια και εκτός απροόπτου δεν θα εμφανιστούν στη συγκέντρωση του ΛΑΟΣ που γίνεται μια ώρα ύστερα από αυτήν του κ. Ανθιμου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1363&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote