Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μην εφησυχάζετε, ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει, το μήνυμα της ιατρού Δρ. Φλωρεντίας Χριστοδουλίδ Εκτύπωση E-mail
18.04.20

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Μην εφησυχάζετε, ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει, το μήνυμα της ιατρού Δρ. Φλωρεντίας Χριστοδουλίδου Για έναν ιό «χαμαιλέοντα» που αλλάζει συνεχώς συμπεριφορά, μιλά η παθολόγος ιατρός Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδη, η οποία εκτιμά ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι πολύ περισσότερα από τα επισήμως καταγεγραμμένα, γιατί δεν έχουν γίνει πολλά τεστ στον πληθυσμό.

 

«Εχουμε πάρα πολλά καινούργια κρούσματα. Εχουμε επίσης πάρα πολλούς οι οποίοι βάση των συμπτωμάτων τους γνωρίζουμε ότι έχουν τον Covid-19. Ωστόσο επειδή δεν τους κάνουν το τεστ δεν καταγράφονται ως κρούσματα».

 

 

 

 

Αν και ο κυβερνήτης Κουόμο ανέφερε ότι μέχρι την Πέμπτη μισό εκατομμύριο άτομα είχαν κάνει το τέστ για τον κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη. Η Δρ. Χριστοδουλίδου λέει ότι τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός των δοκιμαστικών τεστ έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όπου ανέβαινε η καμπύλη.

 

«Μετά από ένα σημείο σταμάτησαν να κάνουν τεστ. Επικοινωνούσαν μαζί μου ασθενείς με συμπτώματα που ταίριαζαν του Covid-19 και τους έστελνα σε 2-3 μέρη που έναν τεστ. Όταν πήγαιναν, οι περισσότεροι αποπέμπονταν, γιατί δήθεν τα συμπτώματα δεν ταίριαζαν 100% με του κορωνοϊού. Κι αν κατά την άποψή τους ταίριαζαν, πάλι μπορεί να μην τους έκαναν το τεστ, αφού με αυτά τα συμπτώματα ήταν σίγουρα ασθενείς με τον κορωνοϊό».

 

 

 

 

Η Δρ. Χριστοδουλίδου μας μετέφερε την προσωπική της εμπειρία με 6 άτομα, πριν μία εβδομάδα, τα οποία έστειλε για τεστ. Ο πρώτος, ένας οδηγός ταξί, όταν πήγε, του είπαν ότι έχει σίγουρα τον ιό και δεν χρειάζεται να κάνει τεστ, αλλά πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, καθώς ήταν διαβητικός, με καρδιολογικά προβλήματα και είχε χαμηλό οξυγόνο. Οταν πήγε στο σπίτι για να αφήσει το αυτοκίνητο και τηλεφώνησε στο 911 για να τον μεταφέρουν με το νοσοκομειακό, του είπαν ότι δεν χρειάζεται να πάει «και να διακινδυνεύσει να πάρει τον ιό».

 

«Από τα έξι άτομα μόνο ένας που είχε σκλήρυνση κατά πλάκας έγινε δεκτός στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπος, στον ένα που ήταν άσχημα έστειλα αντιβιοτικά και πηγαίνει καλύτερα».

Οι υπόλοιπο τέσσερεις ασθενείς δεν είχαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά γαστρεντερολογικά και παρουσίαζαν διάρροιες.

«Δυστυχώς από αυτούς, ένας παππούς 88 χρονών πέθανε στον ύπνο του». Η σύζυγος παίρνει φάρμακα και έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας της, ενώ ασθενούν ο γιός με τη νύφη, που κατοικούσαν στον δεύτερο όροφο.

Η γιατρός μας είπε πως δεν γνωρίζει αν αυτά τα άτομα καταγράφονται ως ασθενείς κορωνοϊού. Το ίδιο και για χιλιάδες άλλα άτομα που βάση των πρωτοκόλλων που τηρούν οι γιατροί μένουν στο σπίτι περιμένοντας να περάσουν τα συμπτώματα κι αν δεν επιδεινωθεί η κατάστασή τους δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο.

Η Δρ. Χριστοδουλίδη αντιδρά όταν ακούει πως φτάσαμε σε πλατό και μπορούμε να χαλαρώσουμε.

«Αυτά είναι παραμύθια. Ο ιός είναι εδώ. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Ο ιός είναι εδώ από τον Δεκέμβριο».

Η ελληνοκύπρια έμπειρη γιατρός σκέφτεται περιπτώσεις ασθενώ που την επισκέφθηκαν με συμπτώματα ανοσμίας.

«Θυμάμαι την πρώτη κοπέλα που με επισκέφθηκε γύρω στα Χριστούγεννα με ανοσμία και χωρίς γεύση. Το δεύτερο κρούσμα ήταν ένας άνδρας το Γενάρη. Δεν είχαν πυρετό, ούτε βήχα και οι εξετάσεις που τους έκανα δεν έδειξαν τίποτε».

Υπήρχαν επίσης και κάποιοι άλλοι με συμπτώματα γρίπης, αλλά το τεστ της γρίπης έβγαινε αρνητικό.

Η Δρ. Χριστοδουλίδου χαρακτηρίζει την ασθένεια από τον κορωνοϊό «χαμαιλέοντα».

«Παρουσιάζεται με τόσες πολλές μορφές. Τον Μάρτιο μας έλεγαν ότι τα συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όλα τα συμπτώματα είναι γαστρεντερολογικά, εμετοί και διάρροια. Βέβαια, είναι μόνο ο κορωνοϊός, ή είναι και κάποιος άλλος που συμβαδίζει; Είναι δύσκολο να πούμε».

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που ελήφθησαν σίγουρα βοήθησαν πολύ, λέει η Δρ. Χριστοδουλίδου, ιδίως τους ηλικιωμένους οι οποίοι κρατήθηκαν μακριά από παιδιά κι εγγόνια. Το ίδιο κι ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών, οι μάσκες και τα γάντια.

 

Η γιατρός πιστεύει πως παρά την μεγάλη ευκολία μετάδοσής του, ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος, όσο αρχικά πιστεύαμε. Μάλιστα καθώς θεωρεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων είναι κάποια εκατομμύρια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή θνησιμότητα.

«Πιστεύω πως όταν στο τέλος υποβληθούμε όλοι σε τεστ για να δούμε αν έχουμε τα αντισώματα, θα δούμε πόσο μεγάλη είναι η διάδοση και πόση χαμηλή η θνησιμότητα, όπως η γρίπη».

Λόγω της πανδημίας πάρα πολλοί γιατροί, ιδίως οι ειδικοί που στην πλειοψηφία είναι συμβεβλημένοι με νοσοκομεία, ασχολούνται με αυτά για να καλύπτουν κενά κι αυτό δυσκολεύει να δέχονται ασθενείς εκτός κορωνοϊού.

«Όταν θέλω να παραπέμψω ασθενή σε ειδικό πλέον δυσκολεύομαι», είπε η γιατρός, λέγοντας ότι με εξαίρεση επειγόντων περιστατικών που στέλνονται στο νοσοκομείο, για τα υπόλοιπα υπάρχει αναμονή ορισμένων εβδομάδων.

«Και μάλιστα τους στέλνουμε στο νοσοκομείο με βαριά καρδιά και λέμε ο Θεός βοηθός, υπό τον φόβο μην κολλήσει τον κορωνοϊό».

Η άγνοια για την ασθένεια το πρώτο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ιατροί και νοσηλευτές να ασθενήσουν από τον κορωνοϊό, ενώ οι έλληνες γιατροί που ασθένησαν ξεπερνούν τους 20.

 

Σε περιπτώσεις ασθενών που περνούν την ασθένεια στο σπίτι, το φάρμακο «Zithromax» (που δίνεται στα νοσοκομεία ως κοκτέιλ με την υδροχλωροκίνη) έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ήπιες περιπτώσεις.

¨Προσωπικά το συνταγογραφώ για χρόνια σε περιπτώσεις ατόμων με ασχημα αναπνευστικά προβλήματα. Κι η πείρα μου δείχνει ότι αυτοί που έπαιρναν αντιβίωση γινόντουσαν πολύ πιο νωρίς καλύτερα από όσους δεν έπαιρναν. Το ίδιο έκανα και στη φετινή σεζόν. Πιστεύω ότι πολλοί από αυτούς είχαν τον κορωνοϊό.

Σε σχέση με την υδροχλωροκίνη, είπε μόνο σε δύο ασθενείς που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό χρειάστηκε να τη δώσει και έκανε διαφορά.

«Όλοι οι γιατροί που αρρωσταίνουν παίρνουν την υδροχλωροκίνη. Μπορώ επίσης να σου πω με σιγουριά ότι αρκετοί που δουλεύουν στις εντατικές των νοσοκομείων το παίρνουν για προληπτικούς λόγους. Οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες στα νοσοκομεία και πολλοί φοβούνται μήπως κολλήσουν την ασθένεια».

Εκτός από τα νοσοκομεία, πολύς κόσμος πεθαίνει και στα γηροκομεία. Την προ προηγούμενη εβδομάδα σε γηροκομείο της περιοχής της Αστόριας πέθαναν πέντε ασθενείς, τα τέσσερα την ίδια μέρα.

 

Πάντως σε σύγκριση με άλλες περιοχές του Κουίνς – το οποίο προηγείται σε κρούσματα μεταξύ των πέντε διαμερισμάτων του δήμου Νέας Υόρκης – η Αστόρια δεν έχει τόσα πολλά κρούσματα.

«Κοιτάξτε ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα. Η Κορώνα, το Έλμχερτ, όπου υπάρχουν πολυκατοικίες και μεγάλη συγκέντρωση ατόμων. Το ίδιο σε περιοχές με υπόγειο σιδηρόδρομο. Η Αστόρια έχει αρκετές μονοκατοικίες/διπλοκατοικίες, άρα είναι λιγότερο πυκνοκατοικημένη».

Της ζητήσαμε να στείλει ένα μήνυμα.

«Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και δεν έχουν ηρεμίσει όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Γι’ αυτό ας μην χαλαρώνει ο κόσμος. Αυτό είναι και το μήνυμά μου. Παρόλο που εύχομαι να λιγοστεύουν τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές, αυτό που βλέπω είναι περισσότερες περιπτώσεις. Ο κίνδυνος ακόμη υπάρχει γι’ αυτό κρατήστε τις αποστάσεις ασφαλείας, πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας, φοράτε μάσκα και γάντια. Ο ιός θα είναι για καιρό μαζί μας».

www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13627&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.05.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote