Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο Εκτύπωση E-mail
18.04.20

Τα έκτακτα και ακραία μέτρα στα σύνορα προκάλεσαν μείωση και στις εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, που πάντως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον περασμένο Ιούλιο.

 

Η έκτακτη, ακραία και αμφισβητούμενη πολιτική αποτροπής και παράνομων επαναπροωθήσεων που εφάρμοσε στα σύνορα τον Μάρτιο η κυβέρνηση, με αφορμή την κίνηση της Τουρκίας να διευκολύνει τη μετάβαση εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο, αποτυπώθηκε στα στοιχεία των αφίξεων του Μαρτίου.


Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον Μάρτιο, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σημειώνουν μείωση 16% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όπως και σε σχέση με τον Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς.

Μάλιστα μετά τις 2 Μαρτίου, όταν βρίσκεται πια σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιο αποτροπής και καταγράφονται τα πρώτα περιστατικά ανεξέλεγκτης ξενοφοβικής βίας, η μείωση φτάνει το 60%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 10.687 μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ο αριθμός των μεταφορών σε συνδυασμό με τη μείωση των αφίξεων οδήγησε σε ελαφρά μείωση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στα νησιά, από 38.423 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 36.387 στο τέλος Μαρτίου, μείωση περίπου 5,3%.


Το έκτακτο καθεστώς στα σύνορα έφερε αλλαγές και στα στοιχεία για τη διαδικασία ασύλου. Τον Μάρτιο, όταν βρισκόταν σε ισχύ η πρωτοφανής αναστολή της κατάθεσης αιτημάτων ασύλου, οι αποφάσεις για τα αιτήματα ασύλου σημείωσαν αύξηση 30,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, επηρεάζοντας και τον συνολικό αριθμό τριμήνου.


Οι αποφάσεις του πρώτου τριμήνου ανέρχονται σε 15.960, αυξημένες 16,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Αλλά και τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου μειώθηκαν 4,7% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Ωστόσο ο αριθμός των εκκρεμών αποφάσεων για το άσυλο παραμένει πολύ μεγάλος και μάλιστα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον περασμένο Ιούλιο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Αυγούστου ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τότε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωνε στα μέσα ενημέρωσης εμβρόντητος τον μεγάλο αριθμό των εκκρεμών αποφάσεων που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση: περίπου 65.000. Σήμερα οι εκκρεμείς αποφάσεις φτάνουν τις 120.165, ενώ τον Φεβρουάριο, όταν δεν είχαν ανασταλεί βασικές λειτουργίες της υπηρεσίας Ασύλου, είχαν φτάσει τις 126.083.


Στο μεταξύ το υπουργείο προχωρά στα σχέδια ελέγχου και πίεσης προς τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε προβλέπει καταγραφή σε ηλεκτρονικό αρχείο των στοιχείων όχι μόνο των οργανώσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως συνεργάτες, είτε ως εθελοντές.


Ορίζεται μάλιστα αυστηρή προθεσμία 24 ωρών για να ενημερώνουν οι οργανώσεις το αρχείο σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή των στοιχείων. Η πιστοποίηση που παίρνουν τα φυσικά πρόσωπα και οι οργανώσεις έχει διάρκεια ένα έτους, ενώ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία, τους απαγορεύεται η είσοδος και η δραστηριοποίηση στις προσφυγικές δομές.

 
Πηγή ¨ΕΦΣΥΝ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13626&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote