Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μακεδονικό «βέτο» από δέκα βουλευτές
Μακεδονικό «βέτο» από δέκα βουλευτές Εκτύπωση E-mail
02.03.08
Τροχιοδεικτικές βολές προς το Μαξίμου στέλνουν δέκα βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ και μέσω της «Ημερησίας του Σαββάτου» προειδοποιούν: Εσχατη υποχώρηση στην υπόθεση των Σκοπίων, η μία, μοναδική και για όλες τις χρήσεις σύνθετη ονομασία. Οι 10 κυβερνητικοί βουλευτές, αν και... νερώνουν το κρασί τους, αναγνωρίζοντας πως ύστερα από 15 χρόνια έχουν αλλάξει οι συνθήκες, εξακολουθούν σύσσωμοι να αποκλείουν το ενδεχόμενο αποδοχής διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ, υποστηρίζουν πως «επιβάλλεται», «πρέπει» ή «καλό θα ήταν» η οποιαδήποτε απόφαση να επικυρωθεί από τη Βουλή, ενώ κάποιοι από αυτούς τάσσονται και υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δέκα λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τους το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των 151+1 δεν τους επιτρέπει θεαματικές «ακροβασίες», προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα. Δικαιολογούν τη διαπραγματευτική στόχευση της κυβέρνησης, ταυτόχρονα όμως βάζουν και μια ευδιάκριτη «κόκκινη» γραμμή καθιστώντας σαφές πως το «βαρύ» ναι στη σύνθετη, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και αποδοχή της διπλής ονομασίας.

Στ. Κελέτσης
Σύνθετη ονομασία με αμοιβαία αποδοχή

Ο βουλευτής Εβρου Στ. Κελέτσης εκφράζει μια πιο αισιόδοξη άποψη υποστηρίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα επιδιώκει μια συναινετική λύση με σύνθετη ονομασία που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Η σύνθετη ονομασία, όμως, πρέπει να αφορά τις σχέσεις της γειτονικής μας χώρας με τη διεθνή κοινότητα, του διεθνείς οργανισμούς, την Ελλάδα και τις τρίτες χώρες. Το πώς θα αυτοαποκαλούνται στο εσωτερικό τους αυτό δεν μας αφορά». Σε ό,τι αφορά την έγκριση της απόφασης από τη Βουλή ο κ. Κελέτσης σημειώνει ότι «αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διαδικασίες, θα μπορούσε η κυβέρνηση, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της, να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση», ενώ για τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών λέει πως «οποιοδήποτε άτυπο όργανο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα θεσμικά όργανα της πολιτείας, που είναι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Γ. Σαλαγκούδης
Καθοριστικό το ένα και μοναδικό όνομα

Η σύνθετη ονομασία έχει ωριμάσει πλέον τόσο στη συνείδηση του λαού, όσο και στις πολιτικές δυνάμεις, σημειώνει και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, για να επισημάνει: «Καθοριστική, όμως, είναι η απόφαση για μονή και όχι διπλή ονομασία. Ένα όνομα που θα κατοχυρωθεί και συνταγματικά για όλες τις διεθνείς σχέσεις, οργανώσεις, συμβάσεις και τα διαβατήρια της γειτονικής χώρας». Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των Σκοπίων, λέει ο κ. Σαλαγκούδης, «πρέπει να επιδιώξουμε τη μη πρόσκλησή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και να μη φτάσουμε στο βέτο που δημιουργεί άλλου είδους εμπλοκές. Αν φτάσουμε σε συμφωνία, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αποφασίσει αν θα υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά μια απόφαση- συμφωνία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικυρωθεί από τη Βουλή».

Ν. Τσιαρτσιώνης
Ούτε κουβέντα για διπλή ονομασία

Το «εύρος» της ανοχής των βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας περιγράφει με σαφήνεια ο εκλεγόμενος στην Κοζάνη, πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Ν. Τσιαρτσιώνης που τονίζει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έχει δώσει μια άτυπη εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα της σύνθετης ενιαίας ονομασίας. Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής διπλή ονομασία». Η απόφαση, επισημαίνει ο ίδιος, «μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή, θα πρέπει να τεθεί στην ευχέρεια των πολιτικών ηγεσιών των κομμάτων και εφ όσον απαιτηθεί να υπάρξει σύγκληση των Συμβουλίου των Αρχηγών».

Γ. Ορφανός
«Βέτο» αν φτάσουμε σε αδιέξοδο

Αποδεχόμαστε μόνο μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, υπογραμμίζει και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός για να συμπληρώσει: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα όνομα που δεν θα παραποιεί την ιστορία και δεν θα αφήνει κατάλοιπα για το μέλλον. Εάν φτάσουμε σε μια φάση που δεν θα υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε βέτο». Νομίζω, προσθέτει ο κ. Ορφανός, πως «είναι τόσο ξεκάθαρες οι θέσεις των κομμάτων που δεν χρειάζεται η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών».

Ιορδ. Τζαμτζής
Ενα όνομα για όλες τις χρήσεις

Η μόνη λύση είναι μία σύνθετη, για όλες τις χρήσεις ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι η διπλή, υπογραμμίζει και ο βουλευτής Πέλλας Ιορδ. Τζαμτζής, που πιστεύει πως πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή η όποια απόφαση, αλλά κρατά επιφυλάξεις για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Στο μέσο της διαπραγμάτευσης», λέει, «δεν ξέρω πόσο βοηθά τη στιγμή που έχουν προηγηθεί επαφές και τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια».

Θ. Λεονταρίδης
Η διπλή ονομασία θα δημιουργήσει σύγχυση

Συντάσσομαι με τη θέση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, υπό την προϋπόθεση πως τα Σκόπια θα δεχθούν μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης τις ελληνικές θέσεις για μία και μοναδική ονομασία, τονίζει και βουλευτής Σερρών Θ. Λεονταρίδης, για να συμπληρώσει: «Αν δεν γίνει αυτό, πρέπει να φτάσουμε στο βέτο. Δεν πρέπει να δεχτούμε διπλή ονομασία, γιατί αν γίνει αυτό θα δημιουργηθεί σύγχυση και θα επικρατήσει ο όρος Μακεδονία. Σε μια τέτοια εξέλιξη καλό θα ήταν η Βουλή να πάρει θέση».

Ελ. Ράπτη
Στο τέλος η συζήτηση των αρχηγών

Εμείς υποστηρίζουμε και επιδιώκουμε μια λύση με ένα και μόνο κοινά αποδεκτό όνομα, λέει και η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Ελ. Ράπτη, η οποία δεν αποκλείει τη σύγκληση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών «όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγματευτική διαδικασία».

Μ. Χαρακόπουλος
Η συμφωνία στο Κοινοβούλιο

Είναι προφανές πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο διπλής ονομασίας, επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας Μ. Χαρακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Από τα λάθη του παρελθόντος χάθηκαν ευκαιρίες για μια συμφέρουσα λύση. Σήμερα καλό θα είναι να βρεθεί μια λύση αμοιβαία αποδεκτή που θα λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα του κράτους των Σκοπίων, η ύπαρξη του οποίου είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων». Η όποια απόφαση, σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος, «θα πρέπει να τύχει της έγκρισης ενός ευρύτερου νομιμοποιητικού οργάνου, όπως είναι το Κοινοβούλιο».

Στ. Δαϊλάκης
Το καλύτερο θα ήταν «Σλαβομακεδονία»

Με τίποτα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διπλή ονομασία γιατί έτσι δίνουμε όλο το γήπεδο, τονίζει και ο βουλευτής Δράμας Στ. Δαϊλάκης, ο οποίος σημειώνει πως «λέμε ναι μόνο σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αν και εγώ νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν Σλαβομακεδονία». Η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας δίνει άλλη βαρύτητα στην όποια πολιτική απόφαση. Στα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει πάντα σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών».

Μ. Παπαδόπουλος
Να επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή

Θα είναι λάθος και δεν συμφωνώ στην αποδοχή μιας διπλής ονομασίας, επισημαίνει και ο βουλευτής Κοζάνης Μ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος, αν και δηλώνει πως επικροτεί απόλυτα «τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της Ντ. Μπακογιάννη» και ότι «ο διάλογος θα φέρει επιθυμητά αποτελέσματα», δεν διστάζει να παραδεχτεί πως «τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά που προσδοκούσαμε πριν από 15 χρόνια». Οποιαδήποτε όμως κι αν είναι η απόφαση, λέει ο κ. Παπαδόπουλος, «πρέπει και είναι χρήσιμο να επικυρωθεί από τη Βουλή».

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1361&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote