Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Νίμιτς ζητά την αρωγή των ΗΠΑ
Ο Νίμιτς ζητά την αρωγή των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
02.03.08

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στην οποία ο Μάθιου Νίμτς διαπίστωσε για άλλη μια φορά το χάσμα στις απόψεις Ελλάδας και Σκοπίων, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απηύθυνε πρόσκληση «στις ΗΠΑ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές» να συνδράμουν στην διαδικασία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, που δεν βρεθεί λύση και μάλιστα, σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή.

Οι "θέσεις είναι διαφορετικές" τόνισε, σημειώνοντας ότι "καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να πει ότι η πρότασή μου είναι η σωστή λύση, δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία".

Όπως δήλωσε ο αμερικανός διπλωμάτης οι δύο χώρες εξέφρασαν την πρόθεση να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ο ίδιος απέφυγε να ορίσει το ακριβές χρονικό διάστημα για μια επόμενη συνάντηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε: "Είμαι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχω καμία δύναμη εδώ (γι' αυτό το θέμα), αλλά νομίζω ότι και στις δύο χώρες αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη από την επίτευξη κάποιου τύπου λύσης".

Σε ερώτηση αν οι δυο πλευρές συμφωνούν σε κάτι, ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι συμφωνούν για "αμοιβαίο σεβασμό".

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι δεν έδωσε καμία νέα πρόταση, κανένα νέο έγγραφο, ενώ σε ερώτηση αν είναι "σωστός χρόνος" για αναβάθμιση των συζητήσεων σε υπουργικό επίπεδο, είπε ότι "οι δύο πρέσβεις είναι έμπειροι, πολύ σαφείς, έχουν την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεών τους και εξέφρασαν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους πολύ καλά", σημειώνοντας: "Δεν ζητώ αναβάθμιση, είναι μια πολιτική απόφαση".

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά τη σημερινή συνάντηση, υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων ότι "Η "Μακεδονία", παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να κόψει τον κορμό στον οποίο βασίζεται και να αποποιηθεί την εθνική της ταυτότητα".

Το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για "ουσιαστικό χάσμα" μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η συνάντηση "αφορούσε τη θέση της κυβέρνησής του (του κ. Ντιμιτρόφ) στην πρόταση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος και γενικά".

Ο ειδικός μεσολαβητής υπογράμμισε ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρέσβη Βασιλάκη και έλαβε την "άλλη άποψη".

Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι στην χθεσινή πρωινή συνάντησή του με τον πρέσβη κ. Βασιλάκη άκουσε την αναφορά του Έλληνα πρέσβη από σημείο σε σημείο, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνησή του είχε πολλές απορίες και απόψεις" και στη συνέχεια το ίδιο πράγμα, όπως είπε, έγινε με τον πρέσβη Ντιμιτρόφ.

Η σημερινή κοινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κ. Νίμιτς, στο Μανχάταν.

Προαπαιτούμενο για την ένταξη η λύση του ζητήματος της ονομασίας δηλώνει ο Λ. Ζαγορίτης

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Για να ενταχθούν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ προαπαιτούμενο -εκτός των άλλων- είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με αμοιβαία αποδεκτή λύση» τόνισε από τον Έβρο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης.

Ο κ. Ζαγορίτης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για μια ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και δεν θα περιγράφει απλώς πολίτευμα.

Απηύθυνε μάλιστα μήνυμα στα Σκόπια λέγοντας πως «αν θέλουν οι γείτονές μας να είμαστε σύμμαχοι και εταίροι πρέπει να αφήσουν στην άκρη την αδιαλλαξία και τις ανιστόρητες εμμονές».
Κλείνοντας ο γραμματέας της Κ.Ε. ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση, εμείς, αν δεν υπάρξει λύση αποδεκτή, είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σύννομα και αποδεκτά στο διεθνές δίκαιο μέσα, για να διασφαλίσουμε το εθνικό μας συμφέρον».


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1360&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote