Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προβάδισμα του Ομπάμα σε Τέξας και σε Οχάϊο
Προβάδισμα του Ομπάμα σε Τέξας και σε Οχάϊο Εκτύπωση E-mail
01.03.08

Μικρό προβάδισμα έναντι της Χίλαρι Κλίντον διατηρεί ο Μπαράκ Ομπάμα στο Τέξας, ενώ στο Οχάϊο η μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί "στο νήμα", σύμφωνα με το αποτέλεσμα νέων δημοσκοπήσεων ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις δύο αυτές πολιτείες.

Το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών της Τρίτης είναι ζωτικής σημασίας για την Χίλαρι Κλίντον, η οποία προσπαθεί να ανακόψει την άνοδο του αντιπάλου της, που κατήγαγε 11 συναπτές νίκες σε ισάριθμες προκριματικές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερ, της εφημερίδας "Χιούστον Κρόνικλ Ποστ" και της εταιρίας δημοσκοπήσεων C-SPAN, στο Τέξας ο γερουσιαστής του Ιλινόις προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες της πρώην Πρώτης Κυρίας - 48% έναντι 42%- ενώ στο Οχάιο κατά δύο - 44% έναντι 42%.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, το "φαβορί" Τζον Μακέιν προηγείται του αντιπάλου του Μάικ Χάκαμπι τόσο στο Τέξας όσο και στο Οχάϊο.

Δημοσκόπηση της εταιρίας Ζόγκμπι εμφανίζει τον Μακέιν να εξασφαλίζει το 62% έναντι 19% του Χάκαμπι στο Οχάϊο και το 53% έναντι 27% στο Τέξας με τον τρίτο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ρον Πολ, να παίρνει το 11% στο Τέξας και 8% στο Οχάϊο.

Μήνυμα Ομπάμα προς Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο Αφγανιστάν και να μην επαναπαύονται στις ΗΠΑ για τη Βρετανία για τη "βρώμικη δουλειά" εναντίον των Ταλιμπάν, δήλωσε ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τη διεκδίκηση της προεδρίας, εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι ο πρίγκηπας Χάρι της Βρετανίας υπηρέτησε κάτω από άκρα μυστικότητα στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι και οι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες.

"Με σεβασμό στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, είμαι πολύ σαφής ότι χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη από αυτούς. Μπορεί να χρειαστούμε επίσης την άρση μερικών περιορισμών που έχουν θέσει στις δυνάμεις τους εκεί", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

"Δεν μπορεί να διαμορφώνεται μία κατάσταση όπου οι ΗΠΑ καλούνται να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, ή όπου οι ΗΠΑ και η Βρετανία καλούνται να κάνουν τη βρώμικη δουλειά και κανένας άλλος να μην εμπλέκεται σε μάχες με τους Ταλιμπάν", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της ο Ομπάμα δήλωσε ότι μία δική του κυβέρνηση θα δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις απόψεις των συμμάχων των ΗΠΑ για διεθνή θέματα. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό για μας να ζητούμε περισσότερα από τους Ευρωπαίους συμμάχους", δήλωσε, "είναι επίσης σημαντικό για μας να στείλουμε το μήνυμα ότι θα τους ακούμε όταν τίθεται θέμα πολιτικών επιλογών που τις κρίνουν δυσάρεστες και το Ιράκ είναι στο κορυφή μίας τέτοιας λίστας".

Ο στρατός θα στηρίξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, υπενθύμισε την Πέμπτη ότι ο στρατός οφείλει υπακοή στον επόμενο πρόεδρο της χώρας, όποιος και αν είναι αυτός, εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα της ανησυχία του για μια ενδεχόμενη γρήγορη αποχώρηση από το Ιράκ, όπως έχουν υποσχεθεί οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

"Θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μια νέα προεδρία. Τα πράγματα θα αλλάξουν, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό" είπε σε ομιλία του προς τους υπαλλήλους του γενικού επιτελείου που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συναθροίσεων του Πενταγώνου.

"Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ένας απολιτικός θεσμός και να σταθούμε πίσω από τον πρόεδρος των ΗΠΑ, όποιος ή όποια και αν είναι", τόνισε.

"Φυσικά, δεν θα προβλέψω ποιος θα είναι (ο επόμενος πρόεδρος) ή τι αποφάσεις θα πάρει. Όμως ανησυχώ για μια γρήγορη αποχώρηση (από το Ιράκ), σε ακατάλληλη στιγμήόσον αφορά τις συνθήκες, που θα ακύρωνε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει", πρόσθεσε, καταλήγοντας όμως πως "όταν ο νέος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του θα πάρω τις εντολές μου και θα τις εκτελέσω".

 

e=tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1358&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote