Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Μένουμε σπίτι» με εξαιρέσεις - Αυστηροποιούν τα μέτρα και άλλες χώρες
«Μένουμε σπίτι» με εξαιρέσεις - Αυστηροποιούν τα μέτρα και άλλες χώρες Εκτύπωση E-mail
23.03.20

«Μένουμε σπίτι» με εξαιρέσεις - Αυστηροποιούν τα μέτρα και άλλες χώρες Περιορισμός της κυκλοφορίας στην Ελλάδα, με αυστηρό έλεγχο και πρόστιμα ♦ Στο κέντρο της πανδημίας η Ευρώπη ♦ Βαρύς φόρος αίματος σε Ιταλία, Ισπανία

 

Στο πνεύμα του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περιορισμό της κυκλοφορίας στις απολύτως απαραίτητες, από τις έξι το πρωί της Δευτέρας και μέχρι τουλάχιστον τις 6 Απριλίου.


Σε διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγγέλλοντας την κλιμάκωση των μέτρων, με την απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας, επικαλέστηκε το συλλογικό καλό και την προστασία της υγείας των πολιτών.


Άλλωστε, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 94 νέα κρούσματα του covid-19, ενώ άλλοι δύο ασθενείς πέθαναν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του νέου κορονοϊού στα 15. Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί 624 περιστατικά, από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα.


Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, με τα νέα δεδομένα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους, όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα ή αν επισκέπτονται τράπεζα, γιατρό ή πρόσωπο που χρειάζεται φροντίδα, καθώς και όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Επιτρέπεται ακόμη η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα. Πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες.


Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε ότι με δύο τύπους βεβαιώσεων, θα μπορούμε πλέον να κυκλοφορούμε για τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχολίασαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να τονίζουν τη σημασία στήριξης της Δημόσιας Υγείας.  


Στο μεταξύ, πρόστιμο 5.500 ευρώ επιβλήθηκε σε 13 πολίτες οι οποίοι παραβίασαν την καραντίνα που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν λόγω άφιξης τους από το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού με αεροπλάνα και πλοία. Την Κυριακή επέστρεψαν από την Ανκόνα της Ιταλίας, με το πλοίο «Cruise Olympia», των Μινωικών Γραμμών, σε Ηγουμενίτσα και Πάτρα, 244 Έλληνες. 


Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αναστέλλεται η χορήγηση άδειας ορκωμοσίας 15 ημερών στους νεοσύλλεκτους οπλίτες θητείας, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. 

Η άδεια θα ληφθεί υπόψη στη συνολική τους υπηρεσία με την απόλυση τους 15 ημέρες νωρίτερα της καθορισμένης, προστίθεται στην ανακοίνωση. 


Η πορεία της επιδημίας στον υπόλοιπο κόσμο


Στην Ιταλία, που πληρώνει βαρύτατο φόρο αίματος στον βωμό της πανδημίας,  651 ασθενείς πέθαναν το τελευταίο 24ωρο.

Ο τελευταίος απολογισμός δείχνει σχετική μείωση, καθώς το 24ωρο Παρασκευής προς Σάββατο, είχαν καταγραφεί 793 νεκροί. Συνολικά οι νεκροί είναι 5.476.

Κατά σχεδόν 900 λιγότερα είναι και τα νέα κρούσματα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκαν 3.957, ενώ το Σάββατο 4.821. 


Συνολικά τα κρούσματα στη γειτονική χώρα είναι 59.138 κρούσματα και έχουν αναρρώσει 7.024 ασθενείς. 


Στη Γερμανία, σε καραντίνα τέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το τελευταίο της διάγγελμα, με νέα αυστηρότερα μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η κα Μέρκελ πληροφορήθηκε ότι γιατρός με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκε θετικός στον Covid-19.


Στην Ισπανία, προστέθηκαν σχεδόν άλλοι 400 νεκροί, στους 1.720 συνολικά. Τα κρούσματα έφτασαν τα 28.572 από 24.926 της προηγούμενης καταμέτρησης.

Απαγόρευση μετακινήσεων για 30 ημέρες, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.


Στη Γαλλία, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, υπάρχουν 674 νεκροί, 112 περισσότεροι από χθες. 7.240 ασθενείς νοσηλεύονται, οι 1.746 σε σοβαρή κατάσταση.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 16.018 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι χαμηλότερος του πραγματικού, παραδέχθηκαν οι αρχές, αφού δεν εξετάζεται ολόκληρος ο πληθυσμός.

Άλλοι 47 ασθενείς του νέου κορονοϊού υπέκυψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας στους 281 τους νεκρούς στη χώρα, ενώ τα 5.683 έχουν φθάσει τα κρούσματα της νόσου.


Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον αναδεικνύονται σε εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ, όπου ο νέος κορονοϊός σκότωσε 111 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας σε 389 τον αριθμό των νεκρών. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν μολυνθεί.

Άλλοι εννέα θάνατοι από τον νέο κορονοϊό ανακοινώθηκαν σήμερα στην Τουρκία, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 30 σήμερα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 289 κι έφτασε τα 1.256.


Τον πρώτο τους νεκρό από τον Covid-19 ανακοίνωσαν Τσεχία και Βόρεια Μακεδονία.



www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13567&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote