Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Την αλλαγή της συνθήκης Ε.Ε. - Τουρκίας συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ
Την αλλαγή της συνθήκης Ε.Ε. - Τουρκίας συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
10.03.20

Την αλλαγή της συνθήκης Ε.Ε. - Τουρκίας συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ Την ευκαιρία να ενημερώσει δια ζώσης την Άνγκελα Μέρκελ, αφενός για την προκλητική πολιτική της Τουρκίας στα σύνορα, αφετέρου για τις ελληνικές θέσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνάντησε Δευτερα την καγκελάριο στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Φόρουμ που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

 

Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση μιας μαζικής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.


Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη  που προστατεύει τα ελληνικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.


Εστίασαν στο θέμα της συμφωνίας


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της συμφωνίας που σύναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, τον Μάρτιο του 2016, για το προσφυγικό. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Φέρεται να τόνισε επίσης πως το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μάλιστα, συζητήθηκε η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία, όπως με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με τη Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και με πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.


Οι δύο ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.


Ευρωπαϊκοί πόροι και κορονοϊός


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.


Για το θέμα του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13543&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote