Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η πορεία των προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα και ο ρόλος των τουρκικών αρχών
Η πορεία των προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα και ο ρόλος των τουρκικών αρχών Εκτύπωση E-mail
08.03.20

Η πορεία των προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα και ο ρόλος των τουρκικών αρχών Η δημοσιογράφος του αραβικού δικτύου Al-Aan TV, Τζενάν Μούσα, παρουσιάζει μέσω του λογαριασμού της στο Twitter την πορεία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα.

 

Η δημοσιογράφος, που έφτασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενώ έχει μιλήσει και με Σύρους πρόσφυγες, εξηγεί πώς ταξιδεύουν, ποιος είναι ο ρόλος των τουρκικών αρχών και αν αυτή η μετακίνηση είναι αυθόρμητη ή καθοδηγούμενη.Μιλώντας με τους πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έμαθε τα εξής:


«Οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να πάνε στην Ελλάδα είναι δύο κατηγορίες. Η πρώτη, πάνω από 25.000 άνθρωποι που έχουν ήδη ταξιδέψει στα σύνορα, και η δεύτερη, περίπου 100.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της χώρας, έτοιμοι να ξεκινήσουν, μόλις ανοίξουν τα σύνορα»


Όσον αφορά την πρώτη ομάδα, η Τζενάν Μούσα λέει όσα της μετέφεραν:


«Λεωφορεία ξεκινούν από την Κωνσταντινούπολη για την Αδριανούπολη, που απέχει 6 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα. Άλλοι ταξιδεύουν δωρεάν και άλλοι πληρώνουν 150 τουρκικές λίρες ή 25 δολάρια κατ' άτομο. Αλλά δεν πάνε όλα τα λεωφορεία στην Αδριανούπολη».

Πρόσφυγας της περιέγραψε ότι ενώ πήγαιναν στην Αδριανούπολη, ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν αστυνομικοί, σταμάτησε το λεωφορείο με τους περίπου 75 επιβάτες και μετά το οδήγησε σε άλλο σημείο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τους ακολουθούσε μικρό τεθωρακισμένο και οπλισμένο όχημα.


«Όταν πρόσφυγες και μετανάστες διαπίστωσαν ότι τους οδηγούν σε αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στη μέση του πουθενά και όχι στο πέρασμα στην Αδριανούπολη, κάποιοι θύμωσαν. Περίπου 25 μετανάστες από το Μαρόκο άρχισαν να φωνάζουν στον οδηγό», προσθέτει.


Ο οδηγός, για να τους ηρεμήσει, τους άφησε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Αστυνομικοί, πρόσφυγες, μετανάστες και οδηγός άρχισαν να πηγαίνουν προς το χωριό Kiremitçisalih.


«Η πηγή μου κατέβηκε επίσης από το λεωφορείο», λέει η Μούσα. «Οι αστυνομικοί είπαν στους πρόσφυγες και μετανάστες να βρουν έναν διακινητή για να τους περάσει στην Ελλάδα. Τρακτέρ με καρότσες, από αυτά που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν πρόβατα, ήρθαν. Ο ιδιοκτήτης τους τους είπε ότι αν δώσουν από 50 λίρες ο καθένας (9 δολάριο) θα τους πάει στα σύνορα».


Και συνεχίζει η πηγή της δημοσιογράφου:


«Είχε σκοτεινιάσει, ήμασταν στη μέση του πουθενά, φοβόμασταν να περάσουμε τα σύνορα με τους ένοπλους στρατιώτες από την άλλη πλευρά, που πυροβολούσαν όταν κάποιοι προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα»

Η Μούσα προσθέτει ότι η πηγή της, της είπε ότι ο ίδιος και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες «αισθάνονταν ότι η τουρκική αστυνομία τους πίεζε να περάσουν τα σύνορα».


«Δεν τους ένοιαζε αν σκοτωθούμε», είπε, αλλά οι αστυνομικοί τους είπαν: «Ήρθατε εδώ για να περάσετε τα σύνορα. Κάντε το τώρα».


Όταν ρώτησαν τους κατοίκους γιατί δεν τους αφήνουν να πάνε στο βασικό πέρασμα στην Αδριανούπολη, τους είπαν ότι οι αστυνομικοί αποφασίζουν πού θα πάνε τα λεωφορεία και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες «διανέμονται» σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων για να πιέσουν την Ελλάδα.


Επίσης, η πηγή της δημοσιογράφου περιγράφει μια σειρά από απειλές που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στα σύνορα: «Εγκληματικά στοιχεία από τον τοπικό πληθυσμό ή μεταξύ των προσφύγων που τους απειλούσαν». «Μια κόλαση, ζούγκλα χωρίς κανένα νόμο».


Στόχος των εγκληματιών είναι τα διαβατήριά τους, οι ταυτότητές τους, χρήματα κ.λπ. «Προσπάθησαν να τους ληστέψουν τη νύχτα», αναφέρει και τονίζει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα.


Σύμφωνα με την Τζενάν Μούσα, ο πρόσφυγας που της μίλησε αποφάσισε να μην περάσει στην Ελλάδα και όσο έμεινε στην τουρκική πλευρά παρατήρησε πώς όσοι προσπάθησαν να περάσουν γύρισαν πίσω μόνο με τα εσώρουχά τους. Είπαν ότι «η ελληνική αστυνομία τους τα πήρε όλα, ρούχα, αποσκευές, χαρτιά».


Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι έχει επαφές και με Σύρους στην Τουρκία, που δεν βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Εξαιτίας των συνθηκών στα σύνορα πολλοί, πρόσφυγες και μετανάστες, αποφασίζουν να μείνουν στην Τουρκία έως ότου μάθουν ότι άνοιξαν τα σύνορα.


«Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Χατάι, στη Νότια Τουρκία, έχουν ήδη ετοιμάσει τα πράγματά τους και περιμένουν να ανοίξουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο, οι [Τούρκοι] δήμαρχοι κοντά στη Χατάι τους καλούν να δώσουν τα ονόματά τους ώστε να οργανώσουν τη μεταφορά τους στα ελληνικά σύνορα», λέει η Μούσα.


Και προσθέτει:


«Οι Σύροι στη Χατάι σκέφτονται αν πρέπει να εγγραφούν στις λίστες για δωρεάν μεταφορά στα σύνορα. Είναι πολύ δύσκολη απόφαση γιατί σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο πρέπει να πάρουν άδεια από τους δήμους αν θελήσουν να ταξιδέψουν έξω από την επαρχία».


Οι πρόσφυγες με τους οποίους μίλησε η Μούσα της είπαν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες να επιτρέπουν στους Σύρους πρόσφυγες να περνούν ελεύθερα μόνο όταν ταξιδεύουν προς την Αδριανούπολη. Αλλά οι Σύροι ανησυχούν ότι αν δεν πάνε στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στη Χατάι.


Και η Τζενάν Μούσα καταλήγει τονίζοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες «έχουν γίνει πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι»...




www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13539&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote