Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αμερικανοί αξιωματούχοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα - Επίσκεψη με συμβολισμούς
Αμερικανοί αξιωματούχοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα - Επίσκεψη με συμβολισμούς Εκτύπωση E-mail
07.03.20

evros Αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη απο τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών Μάθιου Παλμερ, τους πρέσβεις των ΗΠΑ  στην Αθήνα  Τζέφρι Παγιατ και την Σόφια, Μουστάφα, τον Γενικό Πρόξενο στην Θεσσαλονίκη Γκρεγκ Φλεγκερ και συνοδευόμενη από τον υπουργό Δημοσίων Έργων Κώστα Καραμανλή μεταβαίνει αύριο στην Αλεξανδρούπολη.

Η επίσκεψη έχει να κάνει,προφανώς,με την επικείμενη  ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για την οποία ο αμερικανικός παράγοντας επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον.

Και φυσικά την εγκατάσταση, στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, της πλωτής εξέδρας  δια της οποίας το  αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα φτάνει στον αγωγό TAP  και από εκεί μέσω του κάθετου αγωγού  IGB θα περνάει στην Βουλγαρία για να συνεχίσει προς την Ευρώπη.


Στο πρόγραμμα που έχει διαρρεύσει δεν συμπεριλαμβάνεται επίσκεψη βορειότερα της Αλεξανδρούπολης  σε κάποια από τα  «θερμά μέτωπα« της όχθης του Έβρου και  μάλλον  δεν θα γίνει, έκτος αν ο Παγιατ αιφνιδιάσει για μια ακόμα φορά.

Ο,τι είχε να πει  για τις δραματικές εξελίξεις ο Παλμερ το είπε στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Ελλάδας να φρουρεί τα σύνορά της.


Και μόνο, όμως, η παρουσία τούτες τις ώρες υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, στα «ηλεκτριζόμενα» ελληνοτουρκικά σύνορα, υποκρύπτει συμβολισμούς.

Η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος γενικότερα, έχει επιλεγεί από τους δυτικούς, με πρώτες τις ΗΠΑ, ως γεωπολιτικός, στρατιωτικός  και εμπορικός κόμβος, ως ο χερσαίος δίαυλος με την Μαύρη Θάλασσα που θα παρακάμπτει στα στενά του Βοσπορου και για τους Αμερικανούς το λιμάνι και ο αγωγός προορίζονται ως η πύλη εισόδου του σχιστολιθικού τους αερίου στην Νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη.


Ένας  Έβρος στην κοίτη του οποίου θα «κυλάνε» μονίμως επικίνδυνες εντάσεις, δεν (μπορεί να) είναι συμβατός με την παρουσία μιας τέτοιας επένδυσης, ούτε με τους γενικότερους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Και επομένως καμία αποσταθεροποιηση για τις ΗΠΑ της περιοχής δεν θα είναι αποδεκτή.


Αναφερθούν  ή δεν αναφερθούν στα γεγονότα στο ποτάμι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και μόνο η παρουσία τους εκεί θα  εκπέμψει ισχυρά μηνύματα.   


www.kathimerini.gr              

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13537&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote