Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Αμερικανός με απίθανη μνήμη εξετάζεται από τους επιστήμονες
Αμερικανός με απίθανη μνήμη εξετάζεται από τους επιστήμονες Εκτύπωση E-mail
29.02.08
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ύνουν το κεφάλι τους με το ταλέντο ενός δημοσιογράφου 51 ετών, ο οποίος μπορεί να θυμηθεί ημερομηνίες και λεπτομέρειες για κάθε μέρα της ζωής του, ακόμα και όταν ήταν οκτώ ετών.

Ο Μπραντ Ουίλιαμς, παρουσιαστής ειδήσεων σε ραδιοφωνικό σταθμό, θυμάται ότι ήταν η 18η Αυγούστου του 1965 όταν σταμάτησε με την οικογένεια του στο εστιατόριο Red barn Hamburger, κατά τη διάρκεια εκδρομής στο Μίσιγκαν.

«Ήταν Τετάρτη. Εκείνο το βράδυ μείναμε σε μοτέλ στο Κλερ του Μίσιγκαν. Έμοιαζε περισσότερο με καμπίνα» αφηγείται.

Ο Ουίλιαμς μπορεί να θυμηθεί ημερομηνίες για δεκάδες γεγονότα της διεθνούς ειδησεογραφίας: τη γέννηση του πρώτου παιδιού του σωλήνα το 1987, το πολύνεκρο δυστύχημα σε χημικό εργοστάσιο του Μποπάλ στην Ινδία, το 1984, ακόμα και την φθινοπωρινή ημέρα του 1991 που ο Μάτζικ Τζόνσον ανακοίνωσε ότι είναι φορέας του HIV.

Ο Δρ Τζέιμς ΜακΚοχ, νευροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Αϊρβιν, μελετά τον Ουίλιαμς από πέρυσι το καλοκαίρι, παραδέχεται όμως ότι δεν έχει ιδέα πώς η μνήμη του μπορεί να λειτουργεί τόσο καλά.

Ο Δρ ΜακΚοχ είχε δημοσιεύσει μια παρόμοια περίπτωση το 2006 στην επιθεώρηση Neurocase και τώρα μελετά τον Ουίλιαμς και μια γυναίκα με αντίστοιχες ικανότητες.

Η ταλαντούχα εθελόντρια, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, θεωρεί ότι πρόκειται για κατάρα και όχι για χάρισμα, αφού στο άκουσμα μιας ημερομηνίας οι αναμνήσεις κατακλύζουν το κεφάλι της σαν κινηματογραφική ταινία.

Στη επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για άλλους ανθρώπους που μπορούν χωρίς δυσκολία να απομνημομεύουν αλληλουχίες 50 έως 100 τυχαίων αριθμών και γραμμάτων. Ένας άλλος διάβασε ένα κείμενο 330 λέξεων δύο φορές και μπόρεσε να το ανακαλέσει με απόλυτη ακρίβεια έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα.

Σύμφωνα με τον Δρ ΜακΚοχ, αυτό που ξεχωρίσει τον Ουίλιαμς είναι ότι δεν απομνημονεύει άσχετες πληροφορίες, αλλά λεπτομέρειες για τη ζωή του. Πρόκειται για μια σπάνια «αυτοβιογραφική μνήμη» εξηγεί.

Αν και η ικανότητα του Ουίλιαμς παραμένει ανεξήγητη, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι το στοιχείο-κλειδί είναι το προσωπικό ενδιαφέρον για τα γεγονότα που απομνημονεύονται.

Ο Στίβεν Κρίστμαν, νευροψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τολέδο στο Οχάιο, αναφέρει το παράδειγμα φιλάθλων που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ορισμένα σπορ ώστε να απομνημονεύουν αποτελέσματα αγώνων και στατιστικές.

Ίσως, αναφέρει ο Δρ Κρίστιαν, οι λεπτομερείς αναμνήσεις του Ουίλιαμς και της δεύτερης εθελόντριας να οφείλονται σε μια εμμονή με το παρελθόν, που τους αναγκάζει να αναβιώνουν διαρκώς περιστατικά από τη ζωή τους.

giatroi

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1353&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote