Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιστορικά ρεκόρ για ευρώ και πετρέλαιο
Ιστορικά ρεκόρ για ευρώ και πετρέλαιο Εκτύπωση E-mail
29.02.08
Συνεχίστηκε  η υποχώρηση του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρώ να καταρρίψει νέο ιστορικό ρεκόρ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε  οριακά τα 1,515 δολάρια, φθάνοντας τα 1,5152 δολ. (με χαμηλότερη τιμή τα 1,5075 δολάρια), ενώ το απόγευμα υποχώρησε ελαφρά στα 1,514 δολάρια έναντι των 1,512 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,5121 δολάρια.

Αφορμή για τη νέα υποχώρηση του δολαρίου έδωσαν τα σημάδια εξασθένησης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία καθιστούν ολοένα και πιθανότερη την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό από την οριακή αύξηση που παρουσίασε (0,6%) το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2007, διαψεύδοντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε 1,935 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 1,005 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα 930 εκατ. ευρώ σε εντολές πωλήσεων. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 20/07/2017 με 750 εκατ. ευρώ και στον 10ετή τίτλο λήξεως 20/07/2016 με 205 εκατ. ευρώ. To περιθώριο διαμορφώθηκε στο 0,465% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,45% και αυτή του αντίστοιχου γερμανικού στο 4,00%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Το επιτόκιο στη διάρκεια της μίας ημέρας της Εθνικής κυμαίνονταν στο 4,05%. Στο 4,12% διαπραγματευόταν το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Στο επίπεδο του 4,23% από 4,20% χθες κυμαινόταν το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός μήνα. Στο επίπεδο του 4,40% από 4,41% χθες κυμαινόταν το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το Ευρώ

Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν πιέσεις στις τιμές των μετοχών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ υποχωρεί παρέχοντας ένδειξη για αρνητική εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ.

Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,5145 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 1,51 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού υπερέβη εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο ειδήσεων για μειωμένη προσφορά από Νιγηρία και Ιράκ.

Οι φόβοι για ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη τροφοδοτήθηκαν από την πρόσφατη σειρά αρνητικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, ενώ τα χθεσινά σχόλια του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι ενίσχυσαν τις προσδοκίες για νέες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Εκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε, στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, με ρυθμό 0,6% σε ετήσια βάση, ενώ οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε σχετική σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, ανέμεναν αναπτυξιακό ρυθμό 0,8%.

Σειρά αρνητικών ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων από εταιρίες όπως η γαλλική ασφαλιστική Axa SA, η μεγαλύτερη γαλλική εταιρία χημικών Rhodia SA και η Bayer AG, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα στην Ευρώπη.

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε, γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδος, σε ποσοστό 1,33%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε πτώση 1,95% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax σημείωνε απώλειες 1,66%.

Το ευρώ υποχώρησε αρχικά κάτω από τα 1,51 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να σημειώσει, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1,5145 δολάρια ανά ευρώ, υπερβαίνοντας κατά τι το χθεσινό ρεκόρ των 1,5144 δολαρίων που είχε σημειώσει χθες στον απόηχο των δηλώσεων Μπερνάνκι κατά την χθεσινή κατάθεσή του, στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η Fed "θα δράσει έγκαιρα" για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Οι αγορές δίνουν πλέον πολύ ισχυρές πιθανότητες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,5% τον Μάρτιο. Ο Μπερνάνκι καταθέτει σήμερα ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, στον απόηχο των ειδήσεων αφενός για επιπλέον ποσότητες νιγηριανού αργού πετρελαίου που θα λείψουν από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά λόγω επιθέσεων ανταρτών και αφετέρου για τεχνικό σφάλμα που στάθηκε η αιτία για διακοπή της ροής ιρακινού αργού από το Κιρκούκ.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 47 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" στη Ν. Υόρκη, με την τιμή του να ανέρχεται στα 100,11 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 98,83 δολάρια, κερδίζοντας 56 σεντς σε σχέση με χθες.

Με την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε στα 99,64 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,24 δολαρίων το βαρέλι. Νωρίτερα, η ονομαστική τιμή είχε αγγίξει τα 102,08 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 102,53 δολαρίων σε αποπληθωρισμένη βάση που είχε σημειώσει το 1980, ένα χρόνο μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, δεχόμενο ώθηση από την απότομη σημαντική εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ.

Στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου (κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 2,5 εκατομμύρια βαρέλια) και των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 300.000 βαρέλια) αποδίδεται το έδαφος το οποίο έχασε χθες η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού.

Παρά την υποχώρηση από το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας υπολείπεται του ρυθμού αύξησης της ζήτησης, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Ενωσης Πετρελαϊκών Εταιριών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επιθεώρηση "Πετρέλαιο και Αραβικές Χώρες".

Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

Νέο απόλυτο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο.

Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) το αργό παράδοσης Απριλίου έκλεισε στα 102,59 δολάρια. Ωστόσο, συνέχισε την άνοδό του στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, φτάνοντας μέχρι και τα 102,97 δολάρια.

Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέχρι και τα 101,27 δολάρια, τιμή που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ. Γύρω στις 10 το βράδυ η τιμή του είχε πέσει ελαφρά, στα 101,10 δολάρια το βαρέλι.

Για δεύτερη σειρά μέτρων μιλά ο Τζώρτς Μπούς

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέρριψε, σήμερα, ότι είναι αναγκαίο να "συνταχθεί" μία δεύτερη κατά σειράν δέσμη μέτρων ανάκαμψης για την ομοσπονδιακή οικονομία, που ο ρυθμός ανάπτυξης της έχει επιβραδυνθεί σαφώς μετά την κρίση που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων (μείωση αγοραπωλησιών και επισφαλή δάνεια).

"Γνωρίζω ότι πολλοί συζητούν στην Ουάσινγκτον για μία δεύτερη δέσμη μέτρων και όλα τα συναφή..." ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος Μπους ενώ πρόσθεσε: "αλλά γιατί να μην αρκεστούμε στην πρώτη δέσμη μέτρων, που φάνηκε ελκυστική, επιτρέποντάς της να μετατραπεί σε δράση;"

Την 13η Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε το νομοσχέδιο με μέτρα για την ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας, σε εφαρμογή του οποίου με φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και ιδιώτες, φέτος, που συμποσούνται κατά τον τελικό υπολογισμό στα 168 δισ.δολ. (δηλαδή περίπου 1% του αμερικανικού ΑΕΠ), ο πρωταρχικός στόχος είναι η έστω σταδιακή, αλλά άμεση, βελτίωση του οικονομικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

etipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1349&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote