Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τουρκία: Η Γαλλία είναι «ο κύριος υπεύθυνος» για τα προβλήματα στη Λιβύη
Τουρκία: Η Γαλλία είναι «ο κύριος υπεύθυνος» για τα προβλήματα στη Λιβύη Εκτύπωση E-mail
29.01.20

Τουρκία: Η Γαλλία είναι «ο κύριος υπεύθυνος» για τα προβλήματα στη Λιβύη Για ακόμα μια φορά, η Τουρκία σήκωσε το γάντι που της πέταξαν, επιχειρώντας ταυτόχρονα να τινάξει από πάνω της τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

 

Η Άγκυρα δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση στην οποία προέβη νωρίτερα σήμερα (Τετάρτη) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε λόγο για τουρκική προκλητικότητα και ταυτόχρονα καταδίκασε τη συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη κυβέρνηση της Τρίπολης. 


«Μιλήσαμε για το κομμάτι της ασφάλειας, ιδιαίτερα της ανατολικής Μεσογείου και σε αυτό το σημείο επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση στο πλαίσιο Ε.Ε. και NATO: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης», είπε ξεκάθαρα ο Μακρόν, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του», συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις.

«Έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο...», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.


«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, προσθέτοντας τα ακόλουθα: 

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.


Το απόγευμα ο Μακρόν δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο...», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13469&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote