Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Τουρκία μετράει τις πληγές της Εκτύπωση E-mail
25.01.20

Η Τουρκία μετράει τις πληγές της Βυθισμένη στο πένθος η Τουρκία από τα φονικά Ρίχτερ στην επαρχία Ελαζίγ. Δεκάδες νεκροί και πάνω από 1000 οι τραυματίες. Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία. Εκατοντάδες οι μετασεισμοί σύμφωνα με την τουρκική Αρχή διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD).

«Κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς φαγητό ή στέγη», δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ώρες αγωνίας περνάει η Τουρκία, καθώς παραμένουν σε εξέλιξη οι δύσκολες προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός. Τα συνεργεία διάσωσης, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν καταφέρει να διασώσουν 42 ανθρώπους παρά όμως τις κοπιαστικές προσπάθειες τους υπάρχει ακόμα απροσδιόριστος αριθμός αγνοουμένων. Μάχη με το χρόνο δίνουν περισσότεροι από 1000 διασώστες ενώ στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος 18 σκύλοι.


Σκηνές, κρεβάτια, κουβέρτες, είδη διατροφής και κινητές κουζίνες έχουν σταλεί στις περιοχές που έχουν πληγεί για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.


Εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα παράσχουν δωρεάν τηλεφωνία και Ίντερνετ για τους κατοίκους, ενώ η εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε έξτρα αεροπορικές πτήσεις.


Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, πολλοί τραυματίες, μεγάλες υλικές ζημιές


Ο σεισμός αφήνει πίσω του δεκάδες τραυματίες (29 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) και περισσότερους από 1000 τραυματίες, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.

«Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος από την πληγείσα επαρχία Ελαζίγ.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέστη στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών, στην επαρχία Ελαζίγ, περιγράφοντας τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» είπε στην κηδεία, επισημαίνοντας ότι η κρατική εταιρεία στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».


Περίπου 250 επιθεωρητές έχουν αναλάβει το άχαρο έργο να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν εντοπίσει 81 κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 30 με ανεπανόρθωτες και 53 με μικρές.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε το βράδυ της Παρασκευής (24/01), και καθώς ήταν επιφανειακός (το εστιακό βάθος σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο της Τουρκίας είναι στα δέκα χιλιόμετρα) έγινε ιδιαίτερα αισθητός όχι μόνο στην τουρκική επικράτεια, από τη Σαμσούντα έως τα Άδανα, αλλά και στις γειτονικές χώρες: Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστίνη.


Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 400 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, οι 15 εκ των οποίων μεγέθους άνω των 4 βαθμών, σύμφωνα με την τουρκική Αρχή διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD). Το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ανατολικά-βορειοανατολικά του Ντογκανιόλ, μια πόλη κοντά στο Ελαζίγ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.


Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Με αναρτήσεις του στην ελληνική, την αγγλική και την τουρκική γλώσσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκάρδια ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του μετά τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ.


 

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.:ΑΡΧΕΙΟΥ)


«Ευχαριστώ εγκάρδια για την αλληλεγγύη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος της γείτονάς μας, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε περαστικά τηλεφωνώντας αμέσως μετά από το σεισμό» έγραψε στα ελληνικά.


Στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.


www.efsyn.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13461&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote