Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
28.02.08

Των Σάκη Σερέτη-Χαρά Σαριδάκη 

Τα χρόνια άλυτα  αιτήματα των ομογενών εκπαιδευτικών, επανήλθαν στην επικαιρότητα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Νέα Υόρκη,με την συνεργασία του Σ.Α.Ε. Αμερικής και της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών εκπαιδευτικών.

Ενας ολοήμερος γύρος προτάσεων και διαβουλεύσεων, που αφορά στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ομογενείς εκπαιδευτικοί και που για άλλη μια φορά απέδειξε οτι «ο βασιλιάς είναι ολόγυμνος» καθώς οι κρατούντες περιορίζονται μόνο σε μεγάλα λόγια και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε εντυπωσιακές ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς αντίκρυσμα.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ εκπαιδευτικών και Αρχιεπισκοπής οσον αφορά την πρωτοκαθεδρία στα θέματα παιδείας,σε συνδιασμό με την την μονόπλευρη απραξία που υπάρχει στα επίμαχα  θέματα, φοτωγραφίζει ένα μέρος του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές και οι διάλογοι που ακούσθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αποκαλύπτουν κατά κάποιο τρόπο την διπλωματία του «ναί μεν, αλλά ». Εντονος ο προβληματισμός των Ομογενών εκπαιδευτικών γύρω απο τα βασικά θέματα (συνταξιοδοτικό,μισθολογικό,ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) που απασχολούν τον κλάδο τους, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, μη έχοντας την σωστή και καίρια αντιμετώπιση εκ μέρους των υπευθύνων, οι οποίοι εκφράζουν σχεδόν πάντα την συμπάθεια και τον θαυμασμό τους προς την τάξη των εκπαιδευτικών, μετατοπίζοντας όμως έντεχνα, το επίκεντρο του προβλήματος στο άγονο έδαφος της απραξίας. 

 Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Αμερικής κ.Θ.Σπυρόπουλος οι συντονιστές εκπαίδευσης Νέας Υόρκης (Γ.Βληκίδης), Ουάσιγκτον (Δήμητρα Ρασσιά),Αγίου Φραγκίσκου (Πολυξένη Σύριγκα –Μανώλη),ο διευθυντής Ελληνικής παιδείας της Αρχιεπισκοπής δρ.Ιωάννης Ευθυμιόπουλος,η πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών κ.Στέλλα Κοκκόλη,καθώς και αρκετά στελέχη των δύο φορέων που οργάνωσαν αυτή την συνεδρίαση.

Βασικά αιτήματα που τεθήκαν προς συζήτηση, ήταν αυτά της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας πρός συνταξιοδότηση,οι αυξήσεις των αποδοχών,η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,η παράταση απόσπασης των εκπαιδευτικών απο την Ελλαδα απο τρία σε πέντε χρόνια, καθώς και η αξιολόγηση των βιβλίων διδασκαλίας.

Την εμφανέστατη απουσία του κλήρου από την συνεδρίαση σχολίασε ο δρ.Γεώργιος Μελικόκης,ο οποίος χαριτολογώντας δήλωσε, «φαίνεται πως είμαστε αδέσποτοι και γιαυτό απόντος του  κλήρου την καθιερωμένη προσευχή ανέλαβε ο κ.Τ.Κόκκινος. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη ζωτικών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών,όπως το συνταξιοδοτικό,το μισθολογικό,η αξιολόγηση των βιβλίων κ.α.

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα  τον κλάδο μας,καθώς εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και παρόλη την ανάμειξη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας,δεν εμφανίζει μέχρι σήμερα ενθαρρυντικά στοιχεία επίλυσης » τόνισε.

«Ενδιαφέρουσα αλλά άκομψη απο πλευράς ενημέρωσης », χαρακτήρισε την συνεδρίαση των εκπαιδευτικών ο διευθυντής του γραφείου  Ελληνικής παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής  δρ.Ιωάννης Ευθυμιόπουλος,ο οποίος επεσήμανε « την ανάγκη μιας καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων και της Αρχιεπισκοπής , όπου απο κοινού θα μπορούσαν να συνεργασθούν και μέσα απο τον διάλογο να δημιουργηθεί  μια ουσιαστική  ατζέντα των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά και πάντοτε θεωρούμε σαν βάση και ακρογωνιαίο λίθο της πυραμίδας στην κορυφή,την Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Για την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων μίλησε ο συντονιστής παιδείας στην Νέα Υόρκη κ.Βληκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη στοιχείων των εκπαιδευτικών που να στοιχειοθετούν την αναγνώριση της θητείας τους.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών εκπαιδευτικών κ.Στέλλα Κοκκόλη, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς  δάσκαλοι,οι οποίοι «διδάσκουν,παλεύουν και δεν πληρώνονται»,ενώ εξέφρασε το παράπονο οτι κανείς δεν τους καταλαβαίνει.... 

 «Οι ομογενείς δάσκαλοι προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν το έργο της Αρχιεπισκοπής,αλλά ανοίγουν και τα παραθυράκια που ίσως δεν τα αντιλαμβάνεστε» συνέχισε η κ. Κοκκόλη,η οποία εξέφρασε την πικρία των εκπαιδευτικών όσον αφορά την έλλειψη ταμείου δασκάλων, καθώς και  την μη  ύπαρξη ενιαίου μισθολογίου των εκπαιδευτικών απο την πλευρά της Αρχιεπισκοπής».

Μια διαφορετική άποψη εξέφρασε ο κ.Δημήτριος Γεωργακόπουλος απο το Σικάγο, ο οποίος επεσήμανε οτι «τον πρώτο ρόλο παίζει το υπουργείο Παιδείας και όχι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής,καθώς η εκπαίδευση είναι υπόθεση όλου του Ελληνισμού και όχι μόνο των σχολείων της Αρχιεπισκοπής»,και απευθυνόμενος προς τον δρ.Ευθυμιόπουλο υποστήριξε , «ότι αυτή την ίδια άποψη έχουν όλοι οι συνάδελφοι μου αλλά δεν το εκφράζουν επειδή τους τρομοκρατείτε».....

Κατέθεσε δε πρόταση να αναγνωρισθούν 15 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Για εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων μίλησε ο κ.Φούντας πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς»και τόνισε «οτι δεν υπάρχουν κίνητρα που θα κρατήσουν τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς στα Ελληνικά σχολεία και φυσικά δεν υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν και οι νεότεροι.

Θέλουμε να εκτιμηθεί η δουλειά μας με έργα και όχι με λόγια ».

Ο συντονιστής του Σ.Α.Ε. Αμερικής κ.Θ.Σπυρόπουλος τόνισε την ανάγκη να μορφωθούν  οι γονείς και κηδεμόνες για την αξία της Ελληνικής γλώσσας, προσθέτωντας ότι ο αριθμός των Ελληνικών σχολείων στην Αμερική μειώνεται συνεχώς.

Ο κ.Σπυρόπουλος υποσχέθηκε την προώθηση αιτημάτων των εκπαιδευτικών και ζήτησε την βοήθεια της Αρχιεπισκοπής, ώστε να γίνει καταγραφή των δασκάλων, των σχολείων καθώς και όλων των οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα παιδείας.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1346&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 07.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote