Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ηπιος, ενωτικός Γιώργος
Ηπιος, ενωτικός Γιώργος Εκτύπωση E-mail
28.02.08
Τη δέσμευση ότι η πρότασή του στο συνέδριο του Μαρτίου θα είναι ενωτική και χωρίς αποκλεισμούς, ανέλαβε χθες ο Γ. Παπανδρέου στις συναντήσεις - συζητήσεις που είχε με τους βουλευτές της Α' και Β' Αθήνας.
Μια ενωτική πρόταση, την οποία θεωρεί την πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για να ανατάξει το ΠΑΣΟΚ τις δυνάμεις του και να ξεπεράσει τα τραύματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, βρέθηκε αντιμέτωπος με το βαρύ κλίμα για το κόμμα που του μετέφεραν οι βουλευτές που εκλέγονται σε αυτές τις περιφέρειες και οι οποίοι ανήκουν στα λεγόμενα κορυφαία στελέχη, με αποτέλεσμα η άποψή τους να έχει και ειδικό βάρος.

«Να ξεχαστούν»

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να ξεχαστούν και να μείνουν στο παρελθόν όλα όσα έγιναν πριν από την 11η Νοεμβρίου και να κάνουν όλοι μαζί μια νέα αρχή, με ενωτική πορεία και με αφετηρία το συνέδριο.

Πάντως, δεν έδειξε να πετάει στα σύννεφα και να πιστεύει ότι το συνέδριο αυτομάτως θα λύσει όλα τα προβλήματα και αμέσως θα έρθει η... ανάσταση.

«Μην ανεβάσουμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών από το συνέδριο. Θα είναι η αρχή μιας νέας πορείας, αλλά δεν θα γίνουν και θαύματα...» είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της παρέμβασής του.

Μίλησε για δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το κόμμα, έδειξε να έχει πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης, γι' αυτό ήταν και προβληματισμένος. Είπε ότι τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές είναι νωρίς να εμφανίσουν οι δημοσκοπήσεις άλλη εικόνα, στάθηκε στα ποιοτικά ευρήματά τους, τα οποία, όπως είπε, είναι θετικά για το ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πίστη ότι δεν θα αργήσει η ανάκαμψη του κόμματος.

Οι βουλευτές, όπως προαναφέρθηκε, του μετέφεραν το άσχημο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ψηφοφόρων, του ζήτησαν πρωτοβουλίες προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι έχει λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου.

Οι βουλευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων ακούστηκαν και τα εξής από βουλευτές:

«Η χώρα πρέπει να μπει σε εξελίξεις και μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το πετύχει αυτό», είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, αλλά επισήμανε: «Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να μπει σε εξελίξεις». Οσον αφορά τη λεγόμενη αριστερή στροφή, ο βουλευτής της Β' Αθήνας επισήμανε ότι αυτή δεν χρειάζεται, ο ίδιος δεν είναι αριστερός, ενώ τόνισε ότι η ιδεολογία κρίνεται όχι από τα λόγια αλλά από το αποτέλεσμα.

«Η Β' Αθηνών είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, τα μεσοστρώματα έχουν συμπιεστεί και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι ήταν στη δεκαετία του '70», είπε η Μιλένα Αποστολάκη και υποστήριξε: «Τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων και όχι των γενικών αναφορών και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς για την παιδεία, για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, για τα νοσοκομεία, το ΕΣΥ κ.λπ.».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα πολιτικού κέντρου», φέρεται να είπε η Βάσω Παπανδρέου αναφερόμενη προφανώς στην ανάγκη συγκρότησης μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, άφησε αιχμές για τον ρόλο των ΜΜΕ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πρέπει να καταγγελθούν με ονοματεπώνυμο.

«Αν ο κόσμος εμάς μάς έχει βαρεθεί μία φορά, τα τοπικά στελέχη μας τα έχουν βαρεθεί δέκα φορές», είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης και μίλησε για κρίση εκπροσώπησης σε κάθε κοινωνικό φορέα.

Ψήφισαν 208.000

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Καταστατικού για να εξετάσει το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή συνέδρων στο α' δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, όπου στήθηκαν δύο κάλπες, μία παπανδρεϊκή και μία βενιζελική.

Ομως, χθες η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να ρίξει πολιτικά τους τόνους και να υποβαθμίσει το γεγονός. Ο οργανωτικός υπεύθυνος του συνεδρίου Χρ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε: «Πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, για το οποίο θα ασχοληθεί η Επιτροπή Καταστατικού και θα καταλογίσει ευθύνες. Ομως, δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με ό,τι βιώσαμε πριν την 11η Νοεμβρίου, δεν συνιστά αναβίωση της προηγούμενης περιόδου, δεν αφορά όλη τη Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει θέμα αλλοίωσης συσχετισμών».

«Δεν είμαστε ευτυχείς με αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη», είπε ο γραμματέας Ν. Αθανασάκης και τόνισε ότι θα επιληφθούν τα αρμόδια όργανα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν, την Κυριακή ψήφισαν σε 1.100 τμήματα για την εκλογή των 4.500 συνέδρων 208.737 μέλη, που αντιστοιχούν στο 27% εκείνων που ψήφισαν τον Νοέμβριο (749.000) για πρόεδρο. Στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2005 είχαν ψηφίσει 303.000, που ήταν το 30% του 1.000.000, που είχε ψηφίσει το 2004 για πρόεδρο. Είπαν ότι είναι ικανοποιητική η συμμετοχή, δεν υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να πετυχαίνει τόσο μαζικές ψηφοφορίες και άφησαν αιχμές κατά εσωκομματικών αντιπάλων τους που έλεγαν το βράδυ της Κυριακής ότι η συμμετοχή δεν ήταν μεγαλύτερη από 120.000 μέλη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1345&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >