Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο Εκτύπωση E-mail
13.01.20

Λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο Την ώρα που τα κονδύλια για τη δημόσια Παιδεία στην Ελλάδα περικόπτονται ξανά και ξανά, η κυβέρνηση προχωρά στην επιχορήγηση Θεολογικής Σχολής στις ΗΠΑ με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του τέως υφυπ. Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη ● Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιδιωτικό κολέγιο που υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία έχει ιστορικό οικονομικής κακοδιαχείρισης.

 

«Η Ελλάδα αποφάσισε επιτέλους να επενδύσει στο μέλλον του ελληνισμού στις ΗΠΑ. Αυτό σηματοδοτεί η απόφαση του πρωθυπουργού της να επιχορηγεί με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο τη Θεολογική Σχολή, ένα κρίσιμης σημασίας ίδρυμα για το μέλλον της ομογένειάς μας» πανηγυρίζει στο twitter ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης και δικαίως, αφού ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας είναι αυτός που εισηγήθηκε και προώθησε τη χορηγία το σύντομο διάστημα που θήτευσε ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Ορθόδοξων Εκκλησιών της Διασποράς, όπως διαβάζουμε στον ιδιοκτησίας του «Εθνικό Κήρυκα».

Πρόκειται για την Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού για την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τακτική οικονομική ενίσχυση από το ελληνικό κράτος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.


«Τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής που η Ελλάδα κάνει μία τόσο μεγάλη και καθοριστικής σημασίας κίνηση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη “σωτηρία” της Σχολής» γράφει το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ από τα χείλη του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου πληροφορηθήκαμε ότι η οικονομική ενίσχυση θα έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ από πέρυσι.

Δηλαδή μιλάμε για ένα σωσίβιο 4 εκατ. δολαρίων που θα παράσχει το ελληνικό κράτος στην περίπου χρεοκοπημένη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς η σχολή λειτουργεί υπό την αιγίδα της. Το εν λόγω ίδρυμα, που προσιδιάζει σε ιδιωτικό κολέγιο, εδώ και μερικά χρόνια έχει περιέλθει σε οικονομική δυσχέρεια λόγω κακοδιαχείρισης και έχει τεθεί σε καθεστώς διετούς δοκιμαστικής επιτήρησης (probation) από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν επισημάνει τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας της λόγω των τεράστιων οικονομικών ελλειμμάτων.


Τα «κολέγια»


Η Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού (Hellenic College and Holy Cross Greek Orthodox School of Theology) αποτελεί το ένα από τα δύο σκέλη των εκπαιδευτικών κέντρων «πανεπιστημιακού επιπέδου», όπως αναφέρει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην ιστοσελίδα της, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί τόσο η εν λόγω σχολή όσο και το Ελληνικό Κολέγιο.

Και τα δύο ιδρύματα δίνουν έμφαση κυρίως στις θεολογικές σπουδές και είναι «ανεγνωρισμένα υπό των αμερικανικών εκπαιδευτικών αρχών, ως και υπό του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, ως ισότιμα προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος», σύμφωνα πάντα με την ηλεκτρονική σελίδα της Αρχιεπισκοπής.

Αλλά ήταν οι ίδιες αυτές αμερικανικές εκπαιδευτικές αρχές που τον περασμένο Μάρτιο, με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του κολεγίου και της σχολής, προειδοποιούσαν για το επισφαλές μέλλον τους τόσο από οικονομικής όσο και από ακαδημαϊκής άποψης. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Ανώτατης Παιδείας Κάρλος Ε. Σαντιάγο στην επιστολή του τόνιζε ότι από το 2011 τα ιδρύματα παρουσιάζουν τεράστια ελλείμματα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με δάνεια.


Ο αρμόδιος επίτροπος κάνει λόγο για δανεισμό 9,5 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο του 2018 από τα προσωρινά και μόνιμα αποθεματικά περιοριστικά κληροδοτήματα (restricted funds) προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα και ελλείμματα των ιδρυμάτων, ενώ παρατηρεί ότι η δανειοδότηση έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα λίγα τελευταία χρόνια (από 1,4 σε σχεδόν 3 εκατ. δολάρια), με την Εφορεία των ιδρυμάτων να ομολογεί ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός αποπληρωμής των ποσών. Και ενώ τα μέλη της προχώρησαν σε «πάγωμα» του δανεισμού από το κληροδότημα, τον Ιανουάριο του 2018, ο δανεισμός από κλειστούς λογαριασμούς (restricted funds) συνεχίστηκε προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων κατ’ έτος.

Ο επίτροπος επισημαίνει την παταγώδη αποτυχία ισοσκελισμού του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων για σχεδόν οκτώ χρόνια, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η κακοδιαχείριση καλά κρατεί αφού, παρ’ ότι από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2019 υποτίθεται ότι ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση των εξόδων κατά περίπου 1,5 εκατ. δολάρια, έχουν προσκομιστεί αποδείξεις για 350.000 δολάρια.


Στην επιστολή αποκαλύπτεται επίσης ότι το ίδρυμα απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους εγγραφής φοιτητών που είχε θέσει τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, ο επίτροπος Σαντιάγο τόνιζε ότι μέχρι την 1η Μαρτίου 2019 η σχολή δεν είχε ψηφίσει καν τον οικονομικό προϋπολογισμό για το έτος 2019, θέτοντας παράλληλα ζήτημα σχετικά με το δικαίωμα χορήγησης τίτλων σπουδών από τα εν λόγω ιδρύματα.

Τελειωμό δεν έχουν τα οικονομικά -και όχι μόνο- σκάνδαλα που ταλανίζουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εδώ και ολόκληρες δεκαετίες. Ο -επί 17 χρόνια- πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Τζέρρυ Δημητρίου, στις αρχές του 2018 σε μακροσκελή επιστολή, την οποία κοινοποιούσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, έκανε λόγο για κακοδιαχείριση στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Αρκεί να θυμηθούμε το σκάνδαλο με την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν, ο αρχικός προϋπολογισμός του οποίου έφτανε τα 20 εκατ. δολάρια, με το ποσό να διαμορφώνεται τελικά στα 80 εκατομμύρια και το έργο να παγώνει επ’ αόριστον, μετά την καταγγελία της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία.


Σεξουαλικά σκάνδαλα


Μεγάλο πλήγμα τόσο για την οικονομική κατάσταση όσο και για την υπόληψη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ήταν βέβαια και τα σεξουαλικά σκάνδαλα του 2005, για τα οποία η Αρχιεπισκοπή κλήθηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τη νομική διευθέτηση αγωγών που υποβλήθηκαν σε βάρος κληρικών με την κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και ανήλικων παιδιών.

Γιατί λοιπόν το ελληνικό κράτος επιβαρύνεται σήμερα με την ετήσια οικονομική ενίσχυση ενός καταχρεωμένου και -επί της ουσίας- ιδιωτικού αμερικανικού κολεγίου, διαχειριστής του οποίου είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που βαρύνεται με ιστορικό οικονομικής κακοδιαχείρισης; Και αυτό τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός για τη δημόσια Παιδεία παραμένει στάσιμος σε χαμηλά επίπεδα εδώ και χρόνια, έχοντας φέρει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε οριακά σημεία και τη φοιτητική μέριμνα να έχει καταστεί σχεδόν ανέκδοτο.


Το σχόλιο του Νίκου Φίλη

 

 

 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «ευεργεσίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, να κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15 χιλιάδες φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οσα θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό - ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019. Προφανώς για την κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερη σημασία οι θεολογικές σπουδές 150 φοιτητών στις ΗΠΑ από τις σπουδές χιλιάδων Ελληνόπουλων, σε δεκάδες τμήματα και επιστημονικές κατευθύνσεις στη χώρα μας. Αλλη μια απόδειξη του... επιτελικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο και γενικότερα τη δημόσια εκπαίδευση. Τι απομένει λοιπόν στους Ελληνες φοιτητές για να σπουδάσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες; Να κάνουν τον σταυρό τους;


Το σχόλιο του Κώστα Γαβρόγλου

 

 

 

Δύο εκατ. ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο που είχε συμπεριληφθεί για τη λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Θα υπήρχε ελεύθερη εισαγωγή και θα έπαιρναν τα παιδιά αυτά επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε αυτά θα σπούδαζαν κάθε χρόνο 1.500 νέοι, δηλαδή 3.000 τη διετία. Θα δίδασκαν κατά 30% μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και οι υπόλοιποι θα ήταν άτομα με εμπειρία στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Τώρα θα λαμβάνει η Θεολογική Σχολή Βοστόνης τα λεφτά αυτά για 100 σπουδαστές σε μία χώρα που υποτίθεται πως οι «οι πολίτες με ελληνική καταγωγή αγαπούν και φροντίζουν την πατρίδα».

Τα 65 Προγράμματα είχαν εγκριθεί από τις Συγκλήτους των αντίστοιχων Πανεπιστημίων και είχαν προταθεί μετά και από συνεννοήσεις με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η κυβέρνηση τα ανέστειλε, με τη δικαιολογία ότι «δεν είχαν προετοιμαστεί με σωστό τρόπο»! Ανεπίσημα η αναστολή ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από του Μαξίμου για εξοικονόμηση χρημάτων.


ΥΓ. Στο σάιτ του Κολεγίου αναφέρεται ότι μόνον τα δίδακτρα είναι 21.940 δολάρια. Χώρια τα έξοδα διαβίωσης.


Τόσο απλά και τόσο στενάχωρα.



www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13443&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote