Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Bloggers και διώξεις συκοφαντικής δυσφήμισης Εκτύπωση E-mail
27.02.08
Σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, οι υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους bloggers που διώκονται για σχόλια προς τις ανώτατες αρχές. Μάλιστα, σε χώρες όπου τα μέσα ενημέρωσης και πτυχές του δημόσιου βίου ελέγχονται κρατικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι υποθέσεις είναι περισσότερες από αυτές που φτάνουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που προβλήθηκαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν αυτό του Αιγύπτιου blogger που διώχθηκε ποινικά και τιμωρήθηκε με τετραετή φυλάκιση, τον περασμένο Απρίλιο, του για τα σχόλια που δημοσίευσε στο blog του και που αφορούσαν τον πρόεδρο της χώρας και ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Και στη Δύση όμως, οι μηνύσεις συκοφαντικής δυσφήμισης και οι διαμάχες μεταξύ blogger και προσώπων, εταιρειών ή κρατικών αρχών είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, όπως φαίνεται από μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις που επιλέξαμε να αναφέρουμε.

Ο Λεοντόκαρδος και το Ισλάμ

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2008, ο Βρετανός blogger με το ψευδώνυμο Λεοντόκαρδος (Lionheart) έγραφε στο blog του για τις εις βάρος του κατηγορίες για υποκίνηση ρατσιστικού και θρησκευτικού μίσους εξαιτίας των σχολίων και των απόψεων που εξέφραζε σχετικά την μουσουλμανική κοινότητας της πόλης στην οποία ζούσε. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε blogs Βρετανών χρηστών, η αστυνομία είχε έλθει σε επαφή με τον blogger ζητώντας του να παραδοθεί στις αρχές, ενώ ο ίδιος παρέπεμπε οποιονδήποτε επιχειρούσε να επικοινωνήσει μαζί του στο δικηγόρο του.

Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο!

Το 2005, ο Γάλλος Κριστόφ Γκρεμπέρ δέχθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από τον δήμαρχο της πόλης στην οποία ζούσε, εξαιτίας της κριτικής και των σχολίων που έγραφε στο blog που διατηρούσε. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η κριτική του αναφερόταν στην κακή διαχείριση των δημοτικών πόρων και όχι κατά συγκεκριμένου προσώπου.

Αξιοσημείωτο της υπόθεσης πάντως - και που δεν πέρασε ασχολίαστο από όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση - ήταν τα 29.000 ευρώ που διέθεσαν οι δημοτικές αρχές για τη δίωξη του Γκρεμπέρ, ενώ ο ίδιος συγκέντρωσε περίπου 1.000 ευρώ για την υπεράσπιση του από δωρεές άλλων blogger.

Bloggers ακαδημαϊκοί

Δύο χαρακτηριστικά περιστατικά που σημειώθηκαν στη Βρετανία περιελάμβαναν Βρετανούς καθηγητές. Το πρώτο αφορούσε τα καθόλου κολακευτικά σχόλια μιας καθηγήτριας για πολιτικό της χώρας σε blog που φιλοξενούσε απόψεις επισκεπτών. Αν και η καθηγήτρια δημοσίευσε τα σχόλια της με ψευδώνυμο, ο πολιτικός κατάφερε να την εντοπίσει μέσω του παρόχου Ίντερνετ που χρησιμοποιούσε και να υποβάλει μήνυση εναντίον της για 17.000 λίρες περίπου.

Στο δεύτερο περιστατικό, το 2006, η διοίκηση του London School of Economics ζήτησε από τον καθηγητή Έρικ Ρίγκμαρ να κλείσει το blog που διατηρούσε και στο οποίο σχολίαζε την ποιότητα της εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο που εργαζόταν. Μάλιστα, ισχυριζόταν ότι οι υποψήφιοι φοιτητές θα μπορούσαν να έχουν αντίστοιχο επίπεδο εκπαίδευσης σε ένα άλλο κολέγιο, αφού πολλές διαλέξεις στο LSE δινόταν από διδακτορικούς φοιτητές και όχι καθηγητές.

Όταν οι bloggers περνούν στην αντεπίθεση

Η Έλεν Σιμονέτι, αεροσυνοδός της αεροπορικής εταιρείας Delta Air Lines, απολύθηκε από την εταιρεία για το blog που διατηρούσε και στο οποίο είχε αναρτήσει φωτογραφίες της με τη στολή της αεροσυνοδού της εταιρείας, τις οποίες η Delta θεώρησε ανάρμοστες. Η υπόθεση είδε πολύ γρήγορα το φως της δημοσιότητας και γνώρισε εκτεταμένη κάλυψη επειδή ανέδειξε όχι μόνο το θέμα της ελευθερίας του λόγου αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες.

Η Σιμονέτι μάλιστα προχώρησε σε μήνυση εναντίον της Delta Air Lines για συκοφαντική δυσφήμιση και διαφυγόντα έσοδα εξαιτίας της απόλυσης της, ενώ η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Σε μία παρεμφερή υπόθεση στη Βρετανία, η Κάθριν Σάντερσον, με το ψευδώνυμο Petite Anglaise, διατηρούσε blog στο οποίο αναφερόταν στα στελέχη της εταιρείας που εργαζόταν ως λογίστρια. Αλήθεια είναι ότι τα σχόλια για τους συναδέλφους και προϊσταμένους της δεν ήταν πάντα κολακευτικά, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση της, μετά την αποκάλυψη της ταυτότητάς της.

Η Σάντερσον κινήθηκε δικαστικά εναντίον της εταιρείας της και τελικά κέρδισε την υπόθεση ενώ αποζημιώθηκε και μισθολογικά. Όμως, όπως η ίδια έγραψε στο blog της μετά το τέλος της υπόθεσης, η υπόθεση εξεύρεσης εργασίας είχε γίνει δύσκολη υπόθεση εξαιτίας του περιστατικού.

Η τήρηση blog από εργαζομένους στα οποία περιγράφουν τις εμπειρίες τους στο εργασιακό τους περιβάλλον είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η συγκεκριμένη δραστηριότητα του blogger δεν έχει την καλύτερη εξέλιξη για την επαγγελματικής τους σταδιοδρομία. Σε δύο τέτοιες περιπτώσεις, εργαζόμενος στη Google έχασε τη δουλειά του μετά από ένα μόλις μήνας εργασίας στην εταιρεία εξαιτίας των κειμένων που αφορούσαν την καθημερινότητα του στην εταιρεία, ενώ ένας εργαζόμενος στη Microsoft απολύθηκε για τη δημοσίευση φωτογραφιών στο blog του που έδειχναν υπολογιστές της Apple να μεταφέρονται στα γραφεία της εταιρείας.

Η δραστηριότητα των bloggers, και η ύπαρξη των blogs εν γένει, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί εύκολα ούτε να ελεγχθεί, ούτε να οριοθετηθεί, γεγονός που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες όταν θίγονται ευαίσθητα θέματα με πιθανές πολιτικές προεκτάσεις ή η ατομική αξιοπρέπεια. Ο έλεγχος τους είναι σαφώς ευκολότερος στα απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα που μέσω των μέσων και των υπηρεσιών πληροφοριών μπορούν να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν bloggers. Στις δυτικές χώρες ωστόσο, η ελευθερία του λόγου - κεκτημένο κάθε πολιτεύματος που θέλει να λέγεται δημοκρατικό - καθιστά το ζήτημα της έκφρασης απόψεων των ανώνυμων και επώνυμων bloggers θέμα που χρίζει προσεκτικής ερμηνείας και απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς όλων των εμπλεκόμενων μερών.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1340&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote